Peču chleba, peču pecen aneb kváskový chleba

Tak schválně: Kdo ještě nezná kváskovou mapu? HA! Já jsem si ale řekla, že nejsem takovej salát, abych chodila škemrat o kus zkvašený mouky. Jasně, není to škemrání, blá blá, hrdost mi to prostě nedovolila a tak jsem jednoho krásného večera zadělala na miminko. Jméno jsme si poskládali, jelikož přebývá u Petra v lednici, měl jako spolupečovatel výsadní právo. Jmenuje se Ludvík Ferdinand, voní po kvašeným ovoci a zatím je víceméně spíše žitný a bio. A poslouchá na slovíčko. Tedy do té doby, než jsem ho jeden víkend zapomněla vyvenčit (hory) a milej kvásek se jal randit s plísní.

Jako pyšná (a momentálně i zdrcená) matka jsem se tudíž rozhodla, že vás s jeho pohnutou historií seznámím.

Proč pohnutá historie? On je totiž víceméně ukradenej. Prošmejdila jsem kdeco, a jak správně poznamenala Maškrtnica, třístupňové vedení kvásku je velmi vrtkavá vyšší dívčí, jala jsem se obšlehnout její návod. A jelikož nemám digitální váhu a u Petra ani tu mechanickou, bylo to všechno víceméně od oka (Na příští kvásek kupuju váhu a to digitální!)

Den D (středa večer):

Rozhoduju, že jdu do toho. Míchám dvě lžíce celozrnné žitné biomouky a dvě lžíce vody, promíchám, přidám trochu vody a tekutější směs nechávám stát, víčko nechám položené na nádobce (plácám v malé plastové krabičce, neb zavařovačku nenacházím).

Ráno kontroluju, je to nuda, nic se tam neděje.

Den 2. (čtvrtek večer):

Plna nadějí letím z práce, okouknout Ferdu. Ferda už lehce zavání. Za dvacet čtyři hodin od založení embrya přehazuju zárodek budoucího kvásku do větší misky, přidávám 4 lžíce stejné mouky a asi 6 lžic vody. Promíchám, zavřu, vyhřeju troubu na 30 stupňů, a vložím do ní krabičku. Ráno je vidět, že pěkně nakynul, pracuje perfektně.

Den 3. (pátek večer):

Učiním s kváskem to stejné jako předchozí večer. Přendám jej do větší mísy, přihodím odhadem stejné množství mouky, kolik je nyní v krabičce, přidám odhadem vodu, dokud nejsem spokojená s konzistencí, promíchám a odcházím spokojeně spát.

Den 4 (sobota večer):

Dvě lžíce kvásku dávám do krabičky stranou a ukládám spát do lednice. Do mísy přidávám dva hrnky chlebové mouky a trochu vody. Těsto dávám do skleněné mísy, zakrývám potravinářskou fólií a dávám opět do vyhřáté trouby. Tentokrát to beru jako dlouhou fermentaci – ano, jsem líná, nechce se mi to ráno 10 minut hníst.

Den 5 (sobota ráno):

Ráno chleba vyndám na pomoučený vál, chvíli hnětu, přisypávám mouku, furt to lepí jako prase, nakonec to vzdám, uložím do  moukou vysypané skleněné mísy (nemám ošatku, herdekfagot) a dám na 2 hodiny kynout. Těsto se mi z poloviny přilepí na mísu, když se jej snažím vyklopit, tak se rozpůlí, plácání dvou půlek dohromady je zoufalá činnost, vyvolávající salvy smíchu (přestože rovnoměrně vybublinkované těsto značí velký úspěch)… No comment.

Provedu hnětení těsta ještě jednou a poctivěji, přidávám mouky, dokud nevypracuju rozkošný bochníček, který se dá pohladit (cenná rada). Nechám dvě hodiny kynout a …

Cca za hodinu a půl rozpaluju troubu i s plechem. Na dno trouby mám nachystanou nádobu s vodou. Po dvouhodinovém vykynutí bochniček přendavám na rozpálený plech a strkám do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 15 minutách vyjímám nádobu s vodou a peču dalších 30 minut.

Z trouby se následně vyvalí rozkošný kocourek, který voní na celý barák a vydržet hodinku, než vychladne, je nelidské. Potom už jenom chodíme a rozplýváme se, ukrajujem a jsme dojatí.
A že to bylo drama.

Po týdnu:

V pátek večer vyndavám v naději kvásek z lednice a zadělávám na nový chleba. Hrneček žitné celozrnné mouky, hrneček chlebové pšeničné, hrnek a půl vody, kvásek. promíchat, zakrýt fólií a jít spát. V noci jdu na záchod a mnu si ruce, jak to pěkně pracuje. A pak si to uvědomuju. PŘEŽIL!

Pecen chleba
Pecen

Ráno už jsem chytřejší. Z kvasu úzkostlivě odebírám dvě lžíce na příště, zadělávám obyčejnou dvounulkou, protože jsem podcenila zásoby, přidávám lžičku soli a bochníček tentokrát tvaruju do oválku. Peču dle stejného schématu jako minule.

A nemůžu se dočkat, až zaklepu a odpoví mi dutě.

Pecen chleba
Pecen

Třetí pokus dopadl také na výbornou. Večer jsem dala do mísy dva hrnky mouky (celozrnné žitné), hrnek vody a kvásek, ráno přidala další hrnek mouky (dvounulka) a další mouku přidávám při hnětení, dokud není těsto pružné a nepřestane lepit. Kynout nechávám na válu a potom přendám jen na rozpálený plech.

Výsledek je opět skvostný:

Pecen chleba
Pecen

Dobrou chuť a chlebu zdar!

7 komentářů Přidat své
  1. Dělali jsme poprvé kvásek před 14 dny a Váš popis přesně vystihuje situaci u nás doma :-). Ta hrdost nad prvním bochníkem…

  2. Přesný popis prvního kvásku 😀 děkuji, povzbudil a uklidnil…a povedlo se 😉

    Mmch, ty briošky na burger jsou také skvostné – dokonce napůl se žitnou a šmrncnuté pohankou chutnají vikc než dobře a nutriční svědomí je v klidu.

    Těším se na vaše recepty, je to radost péct 🙂

    1. Díky, díky! 🙂 Kvásek mi stále jede, nedávno se mi konečně povedl přerod na pšeničný kvásek. Chleba je jak víno. A briošky rozhodně vyzkoušejte. Doma vás budou milovat. A o návštěvách ani nemluvě!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *