Znáte to, honí vás mlsná, je neděle, akorát ten správný čas pro odpolední siestu s čajem. A doma na stole jen pár drobků od oběda. Co s tím? Upečte si madlenky! Celý proces vám zabere asi 20 minut. A pak už si budete jenom užívat a mazlit se s nadýchanými bochánky. Jsou jemňoučké, máslové, je tam maličký náznak vanilky a citronové kůry (říkali ostatní). A rozhodně si je můžete upéct i jako last minute vánoční cukroví.
12 velkých madlenek (cca 24 malých klasických):
- 3 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 100 g prosáté hladké mouky (nebála bych se použít i půl napůl s pohankovou)
- špetka soli
- kůra z jednoho bio citronu (nemusí být bio, ale ať je bez chemického postřiku)
- pár kapek dobrého vanilkového extraktu
- 100 g másla, rozpuštěného a zchladlého
Nejdřív si rozpušťte máslo, aby vám stihlo trochu zchladnout. Kdybyste ho nalili do hotové směsi moc horké, mohla by se vám srazit! Vymažte si také dopředu máslem formu na madlenky, formičky na pracny nebo jinou mělkou formu vhodnou na drobné čajové pečivo. Tuhle fázi můžete klidně svěřit svému pekařskému pomocníkovi! Troubu si vyhřejte na 190 °C (já pekla v elektrické troubě bez horkovzdušného oběhu).
Vyklepněte si vejce do mísy, ve které se vám bude dobře šlehat (nebo do mísy robotu) a přidejte 50 g krupicového cukru. Šlehejte na vyšší otáčky alespoň 5 minut, dokud nevyšleháte nadýchanou, hustou, světlou vaječnou pěnu. Do pěny pomalu gumovou stěrkou vmíchejte dobře prosátou mouku se špetkou soli, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Mouku do těsta jen lehce jakoby zabalujte. Míchejte něžně, aby vám nespadla pěna. Do těsta totiž nedáváte žádné kypřidlo a našlehaná vejce plná vzduchových bublin jsou vaše jediné kypřidlo.
Potom do směsi stejným mazlivým způsobem zapracujte rozpuštené a zchladlé máslo. Nespěchejte, ani kdybyste byli nejpomalejší na světě, nezabere vám to víc jak deset minut. Zkontrolujte si, že ho máte opravdu zapracované v těstě a neleží vám na dně.
Hotovým těstem plňte formu lehce pod okraj. Pečte podle velikosti formy asi 7-9 minut. Já jsem plnila lžící a formu jsem možná lehounce přeplnila, pekla jsem 9 minut, dokud pečivo na vrchu nezezlátlo. Hodně mi povyskočily.
Po upečení je hned vyklopte na mřížku a nechte lehce vychladnout. Pocukrujte a pak už si jen užívejte.
Na pečení madlenek jsem použila nepřilnavou formu značky Cake Boss s otvory ve tvaru květin.
Více o značce a formách si přečtěte v samostatném článku!
Kdybyste tuhle bezva formu náhodou chtěli domů, jeden z vás ji ode mě dostane pod stromeček.
Napište mi do konce listopadu do komentářů váš oblíbený recept na čajové pečivo, které byste si upekli v téhle formě.
Výherce vylosuju na začátku prosince.
A kdybyste chtěli i formu s hladkými otvory na křehké koláčky, můžete si o ní samozřejme zahrát taky!
Tip k citronové kůře
Používejte prosím bio citrony. Neagituju tu za nějakou bio farmu, jde tady především o zdraví. Tím, že obyčejné citrony omyjete ve vlažné vodě, se chemického postřiku nezbavíte. Ani, když ho ještě vydrbete kartáčkem. Všechna chemie se už dostala hluboko do kůry, ba i do dužiny citrónu. Takže, používáte-li citrony (pomeranče, grepy) i s kůrou, například do citronád, domácích limonád, čaje apod. louhujete si do nápoje i chemický koktejl. A jsem si jistá, že postřik proti plísním byste si do limonády dobrovolně nenastříkali.
Tak o tom prosím trochu přemýšlejte a myslete při tom na své zdraví. Bio citrony jsou drahé, ale tolik jich ročně zase nesníme, abychom si občas do pečení nemohli dovolit kvalitní surovinu.
Tip k máslu
Prosím vás pěkně, v komentářích se mě občas ptáte, co používám na pečení za máslo, jestli Heru, Zlatou Hanou, nebo co vlastně. Přátelé, máslo, je máslo. Má minimálně 82 % mléčného tuku. A je na něm napsáno máslo. Hera je rostlinný tuk a docela smrdí. Zlatá Haná je máslo napůl s rostlinným tukem. A taky docela smrdí. A co mi smrdí, to nejím. Když už něco jednou za uherák použíju, tak Stelu (ta sice taky úplně vábně nevoní), ale je to margarín bez podílu mléčné složky (na rozdíl od Hery). Používám jej jedině, když neseženu Alsan a potřebuju upéct něco veganského, kde je třeba do těsta „máslovitá struktura“ tuku. Jinak používám na veganské muffiny oleje (nejčastěji si rozpusítm kokosový olej bez vůně).
Osobně, kvůli své laktózové intoleranci, peču nejčastěji z másla, které je bez laktózy (MinuL prodávají v Globusu, Free From mají v Albertu).
Díky za recept Lucce z blogu To mi chutná. Příště vyzkouším i ty s vypouklým bříškem! A udělám je levandulové. Ách!
Dortík od Julie Child
115 g másla, 90 g cukru krystal, 3 žloutky, strouhaná kůra z 1 pomeranče, 0,75 dcl scezené pomerančové šťávy, ¼ lžičky mandlového extraktu, 120 g drcených mandlí, 70 g polohrubé mouky: Rozetřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu a mandlový extrakt. Třeme několik dalších minut – získáme lehkou nadýchanou směs. Poté přidáme drcené mandle a mouku.
3 bílky, špetka soli a 1 lžíce cukru krystal: Ušleháme bílky se solí a následně přidáme cukr a vyšleháme tuhé vlnky.
Do těsta jemně vmícháme rozpuštěné již studené máslo a poté po částech vyšlehané bílky.
Z těsta jsem doposud pekla nízký piškotový dort, který se pekl cca 30 min. Pokud bychom pely květinky, bude stačit 10 min.
Já ještě nikdy madlenky péct nezkoušela, takže bych se asi držela receptu z Apetitu:
3 vejce, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 210 g hladké mouky, 2 lžíce prášku do pečiva
Příchutě: nastrouhaná citronová kůra, vanilka, 1 lžíce kakaa, lžička zeleného čaje, lžička skořice
V misce rozšleháme vejce. K měkkému máslu přidáme sůl a cukr, mícháme dokud směs nezbělá. Přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a těsto rozdělíme na čtyři části. Do první přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Do druhé kakao, do třetí zelený čaj a do čtvrté skořici. Vždy důkladně promícháme. Do každé části můžeme ještě přidat vanilkový cukr nebo zrníčka vanilkového lusku.
Troubu předehřejeme na 210 stupňů. Formičky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Lžičkou vkládáme těsto přibližně do polovičky formičky. Vložíme do trouby, snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme 18 minut. Upečené madlenky jsou na povrchu zlatavé. Ještě teplé vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Ingredience
160 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
85g jemného krystalového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu, nebo pomeranče, vosku zbaveného
1 lžička vanilkového extraktu
85g másla, rozpuštěného a trochu zchlazeného
práškový cukr na pocukrování
Předehřejeme troubu na 190°, formičky vymažeme máslem.Přesijeme dohromady mouku s práškem do pečiva.
Za pomoci elektrického šlehače, našleháme vejce s jemným krystalovým cukrem po 5–7min., až je hmota hustá a krémová. Zamícháme dovnitř extrakt, citronovou šťávu.
Po čtyřech částech přidáme máslo, nechávame po 10 minutách odpočinout. Formičky naplníme( ne až po okraj) a vyklepeme vzduch puštěním formiček na plech. Pečeme asi 12-15 minut, po upečení pocukrujeme 🙂
No Jani mě to děsně svádí udělat v tom něco jako lívance 🙂
2 vejce
30 gramů vloček
1 lžíce javorového sirupu
špetka soli
1 lžíce másla
1 lžička vody
z bílků sníh a žloutky utřeme se sirupem přidáme vločky a pak vše smícháme 🙂
pečeme v troubě asi na 170
já mám nejraději se skořicovým cukrem 🙂
S vánoční náladou…
V nízké formě jsem ještě nic nepekla, ale zkusila bych toto:
300 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky perníkového koření, 150 g sekaných vlašských ořechů, 100 g brusinek, 50 g kandované ovoce, 100 g třtinového cukru, 2 vejce ,300 ml mléka a 100 g rozpuštěného mléka.
Klasicky nejprve smícháme suché suroviny a mokré suroviny zvlášť a poté smícháme dohromady. Těstem plníme vymazané a vysypané formy, pečeme 190 cca 15 – 20 min.
A pak se těšíme na Vánoce 🙂
Jsem madlenkovy novic. Ale nedavno jsem si opsala recept, ktery me zaujal. No a ted ctu o Madlenkach i tady! Co mi to delate!!! 🙂 A ja chtela az do Vanoc skrtit pasek.. ale tohle je snad znameni! (nebo spiknuti?)
Ingredience:
2 středně velká vejce
100 g pískového cukru
100 g másla
100 g hladké mouky
3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
kůra a šťáva z 1 citronu
kůra z 1/2 pomeranče
1 lžička pomerančové vody z květů
trochu másla a mouky na vymazání formy
Postup: Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. V menším kastrůlku pomalu rozpusťe máslo a nechte mírně zchladnout, stále však musí být teplé. Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z jednoho citrónu a půlky pomeranče a z citrónu vymačkejte šťávu. V mixéru vyšlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny, přidejte šťávu a kůru z citrusů a na ochucení pomerančovou vodu. Lehce přidávejte mouku s práškem a teplé máslo, až vznikne trochu řidší těsto.
Nechte stát asi 20 minut. Mezitím máslem vymažte formu na madlenky a vysypte moukou. Odpočinuté těsto opatrně dávkujte dezertní lžící do každé formičky, aby nebyla úplně plná, madlenky potřebuji při pečení prostor. Pečte asi 8-10 minut, madlenky by měly mít krásně zlatavý okraj a efektní špičku uprostřed každé madlenky a musí být propečené. Nechte zchladnout ve formě, terpve poté vyndejte, jde to velmi snadno, pokud formu dobře vymažete. Ještě teplé sypte moučkovým cukrem s příchutí vanilky a nechte úplně zchladnout.
Znamení! Určitě znamení! 🙂