Říkáte si, že mramorová bábovka je přeci jen jedna. No, né? Né! Nenechte se mýlit vážení. Mramorovou můžete mít olejovou, hrníčkovou, jen prostou dvoubarevnou z másla a bez ničeho. Nebo taky s tvarohem. Můžete do ní přidat i namleté ořechy. Do jednoho těsta přidat vanilku, do druhého kousky čokolády. Těch variant by bylo! Ale já fandím hlavně té tvarohové a potom i téhle, protože je o fous zdravější a člověk má pak menší výčitky svědomí, když jí spořádá polovinu ještě teplé hned na snídani.
Mramorová bábovka s jogurtem a pohankou:
Základ je hodně podobný jako u mramorové bábovky s tvarohem (říkám jí dvoubarevná tvarohová). Jen tu mouku si rozdělíte na pohankovou a hladkou a tvaroh vyměníte za obyčejný bílý jogurt:
- 100 g pohankové mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 150 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- malý bílý jogurt (použijte kvalitní jogurt, bacha na ty se zahušťovadly)
- mléko/vodu na doředění těsta podle oka
- 2 lžíce holandského kakaa
- lžička vanilkového extraktu nebo kvalitní vanilkový cukr
- trochu změklého másla a hrubé mouky na vymazání formy
Troubu si předehřejte na 180 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Cukr a vejce dejte do mísy a vyšlehejte do světlé pěny. Připravte si máslo, jogurt a směs z obou mouk a prášku do pečiva. Na střídačku přidávejte za stálého šlehání do vaječné pěny zbylé přísady, dokud nemáte hotové základní těsto. To si rozdělíte na dva díly. Do jedné části přidáte kakao a dobře ho rozmícháte. Možná budete muset těsto maličko rozředit mlékem. Do druhé části přimíchejte vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr. Když nebudete mít vanilku po ruce, tak se nic neděje.
Do formy na bábovku nejprve naliju světlé těsto a potom tmavé. Gumovou stěrkou, kterou těsto důkladně seškrábnu z mísy potom těsto ve formě lehce prošťouchám, aby vzniklo ono mramorování. A šup s tím do trouby asi na 40 minut.
Někdy se mi stane, že se mi bábovka nechce upéct a peču třeba hodinu. Kdyby se vám to stalo, dejte si jen pozor, aby se vám nespálil vršek.
Až ji nakrojíte, tak se nelekněte, že nebude mít tak žluťoučkou barvu jako jindy. To ta pohanková mouka.
Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.
Najdete tam třeba i tyhle recepty: