Koblížky jsou moje dávná dětská láska. Živě si pamatuju jak máma v neděli stála u plotny u velkého kastrolu a s láskou v něm smažila kulaté koblížky. Nadýchané jak sen, plněné domácí meruňkovou marmeládou. A tak trošku mastňoučké. Na tu tuhle čuňárničku se chystám samosebou taky, nebudu si tu hrát na nutričního poradce. Ovšem jako první krok jsem se pustila do amerického klišé jménem donuts. Namísto litrů oleje jsem si z dovolené za oceánem přivezla ultimátní formu a upekla skořicové donuty v troubě ve formě.
A mám ten pocit, že líp to snad dopadnout ani nemohlo!
Co potřebujete na skořicové donuty (instructions in english below):
- Suché ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 hrnku cukru
- 2 lžičky pečícího prášku
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžička soli
- Tekuté ingredience:
- 2 vejce
- 1 1/4 hrnku mléka (nebo podmáslí)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Na obalení:
- Moučkový cukr a skořice podle potřeby
Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na donuty (já mám svou teflonovou dovezenou z USA, u nás se dá koupit silikonová i teflonová) si vymažte olejem.
V jedné míse prosejte všechny suché ingredience a důkladně je promíchejte, V druhé prošlehejte (stačí vidlličkou) všechny tekuté ingredience. Promíchejte důkladně společně v těsto, naplňte zdobící sáček bez zdobičky nebo jakýkoliv pevnější igelitový sáček typu ziplock (ustřihněte růžek tak, abyste měli dostatečně velkou díru na plnění formy) a naplňte formu na donuty zhruba do 3/4 těstem.
Pekla jsem je cca 25 minut do zlatohněda. Potom jsem donuty nechala asi 2 minuty ve formě a až poté jsem je vyklepla. Ještě teplé jsem je obalila moučkovým cukrem se skořicí. Potom jsem je dala na mřížku, aby vychladly.
Američané ještě před obalením cukrem namáčí donuty do horkého rozpuštěného másla, ale to mi přišlo už jako moc velký hardcore.
Vanilla Cinnamon Sugar & Buttermilk Baked Donuts
Makes approximately 12 donuts:
- 2 cups all purpose flour
- 1 1/2 cups sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon salt
- 1 large egg, beaten
- 1 1/4 cups buttermilk (or can use whole milk)
- 2 tablespoons unsalted butter, melted
- 2 teaspoons pure vanilla extract
For the topping
- 1/2 cup sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
Preheat your oven to 350° F. Spray the donut pan with non cooking spray (or rub with canola oil)
Sift together the dry ingredients for the donut. In a separate bowl whisk together the wet ingredients. Pour the wet into the dry and mix until just combined. Fill the wells of the donut pan 3/4 of the way with batter (I poured my batter into a large ziploc bag, snipped a corner, and used that method to get the batter in the pan). Bake for 17-20 minutes until golden brown and a tooth pick or cake tester comes out clean. Let rest in pan for another 5 minutes and gingerly loosen them from the pan.
For the sugar mixture, combine the sugar and cinnamon. Dip the donut in the cinnamon sugar.
Chtěla jsem tu najít na kolik to vyjde kousků a nikde jsem to neviděla. Použila jsem středně velký hrnek a těsto mi vyšlo na 22 kusů, přičemž jsem použila obyčejnou muffinovou formu. 🙂
Moc děkuji za tvé stránky, miluju je a mé okolí miluje mé výtvory! 🙂
Používám klasickou míru na „cups“. Tj. hrnek má 240 ml. Mám takové ty speciální „cups and spoon“ odměrky. 🙂
Většinou se nic moc nestane. Tahle těsta jsou taková pohodová, takže jim jinačí velikost hrnku neuškodí. Poměr mouk a cukru je správný, někdy je možná nutné přidat více tekutiny.
A díky moc za chválu! AŤ TO PEČE 🙂
Krásný blog!!! 🙂
Ted se mi pečou donuty tak uvidíme jak dopadnou 😀