Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru

Dnes to bude maličko složitější na ingredience, než jindy. Hodně se mě totiž ptáte na nějaký zdravější recept, který by byl vhodnější pro děti, neobsahoval by rafinovaný cukr a celkově by byl nutričně hodnotnější, než kombinace mlíko-mouka-cukr. Často do těsta přidávám nějaké vařené obiloviny. Nejčastěji pohanku nebo jáhly (Recept na skvělé jáhlové muffiny jsem před lety napsala pro deskové hry 4bambini. Dnes už není dostupný, ale najdete ho jako bonus na konci tohoto článku.), občas rýži. Mám tu i nachystanou celou špaldu a kamut, jen co to vyexperimentuju, můžete se těšit!

No a teď tedy k těm dnešním muffinům – je v nich pohanková mouka (proto pohankové), hodně konopného semínka (proto omega-3) a jsou bez bílého rafinovaného cukru (dala jsem kokosový, ale můžete použít i sušenou třtinovou šťávu, hodně tmavý třtinový cukr, možná i nějaký slad). Pohankové muffiny jsou fakt skvělé samotné na svačinku, nebo s máslem na snídani.

Na 12 zdravých pohankových muffinů potřebujete:

Suché ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 120 g pohankové mouky
  • 80 g kokosového cukru
  • lžička skořice
  • 2 lžíce konopných semínek
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene (bez fosfátů)

Tekuté ingredience

  • 2 lžíce kokosového oleje bez vůně (jestli je tuhý, musíte ho rozpustit)
  • 1 rozmačkaný banán (můžete ho i rozmixovat v tekutině)
  • 150–200 ml tekutiny (mléko, voda, mandlové mléko…)
  • 2 vejce
  • lžička vanilkové esence (nebo zrníčka z vanilkového lusku, nebo vanilkový cukr, nebo nic)

Troubu si rozehřejte na 180 °C. Míchejte tak, jak jsme spolu už zvyklí. V jedné míse si smíchejte odvážené a odměřené suché ingredience, v jiné míse si smíchejte tekuté. Tekutiny dejte jen část a potom postupně upravte konzisteci těsta tou zbylou. Pohankové mouka saje tekutiny trochu jinak, než pšeničná. Banán buď rozmačkejte vidličkou, nebo ho rozmixujte s tekutinou (tyčákem, v blenderu, v sekacím nástavci na tyčák), je to jedno. Záleží, jestli vám vadí, nebo nevadí kousky banánu v těstě.

Obě směsi promíchejte lžící v těsto, upravte si konzistenci zbývající tekutinou (měla by jím krásně nabírat lžíci, až budete plnit košíčky). Naplňte si formičky na muffiny a dejte péct na 20 minut. Po 20 minutách zkuste propečení tím, že do jednoho muffinu píchnete párátkem nebo špejlí, vyjde-li čistá, máte hotovo, v opačném případě jim dejte ještě 5 minut a postup zopakujte.

Po upečení muffiny vyndejte z košíčku a nechte vychladnout na mřížce nebo na talíři.

Já je jím s máslem jako sladké bochánky na snídani, svačinu, no prostě dokud jsou! Ale budou skvělé i na svačinu pro děti do školy.

Pohankové muffiny

Pohankové muffiny servírované s malinovou marmeládou
Pohankové muffiny servírované s malinovou marmeládou
Pohankové muffiny s máslem
Pohankové muffiny s máslem

Co ještě můžete přidat:

  • Můžete dát více pohankové mouky. Díky banánům jí můžete dát 100 %, pokud nemáte moc rádi vůni pohanky, přidejte lžičku skořice navíc. Budete je mít bezlepkové.
  • Abyste přidali víc omega-3 nenasycených mastných kyselin (to jsou ty zdravé tuky, jasný), můžete si přidat lžíci mletého lněného semínka.
  • Tuk můžete v klidu zaměnit za máslo, nebo nějaký jiný olej, pokud se nekamarádíte s kokosovým (ano, je to palma, blá blá, jenže palma olejná je něco trochu jiného, víme). Prostě hlavně tam nedávejte Heru.
  • Vejce můžete vyměnit za ještě jeden banán a budete je mít rázem veganské!
  • Cokoliv! Já jsem přidala i 2 lžíce uvařené nesolené rýže, která mi zbyla od oběda. Když dáte celozrnnou, bude to o to lepší (já měla klasickou basmati).

Jáhlové skořicové muffiny vytvořené pro 4bambini:

Sypké ingredience:

  • 100 g mouky (použili jsme obyčejnou hladkou, ale klidně použijte třeba celozrnnou špaldu, nebo bezlepkovou – jáhlovou, pohankovou, rýžovou)
  • 150 g předem uvařených jáhel (odvážené jsou už uvařené jáhly, suché budou tak 1/3 této váhy)
  • 100 g třtinového cukru (můžete podle chuti ubrat)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 malé jablíčko nastrouhané nahrubo
  • lžička prášku do pečiva 

Tekuté ingredience:

  • 2 vejce
  • 180 ml mléka
  • 80 g rozpuštěného a zchladlého másla

Troubu si dejte předehřát na 200 °C. 

Připravte si formu na muffiny. My jsme pekli ve velkých a pevných papírových košíčcích. Muffiny byly o trochu větší než z klasické muffinové formy, těsto nám vyšlo jen na 6 velkých muffinů. V obyčejné muffinové formě jich upečete 12.

V jedné míse si prošlehejte vejce a ostatní tekuté ingredience. Potom si odvažte si a smíchejte sypké ingredience. Obě směsi promíchejte dohromady, naplňte košíčky a dejte péct. Menším muffinkům by mělo stačit 25 minut.

My jsme ty naše veliké pekli asi 35 minut. Ke konci jsme píchli špejlí, jestli je vše dobře upečené. Pokud vyjde špejle čistá, máte hotovo!

Poznámky:

  • Zapomněli jsme do první várky dát prášek do pečiva, ale nakonec to vůbec nevadilo. Třeba do jáhelníku se prášek do pečiva taky nedává a jaký je chutný a vláčný. 
  • Syrové těsto na muffiny bylo hodně tekuté. Upečené těsto bylo díky jáhlům a jablíčku krásně vláčné a dokonce i trochu vyběhlo (i když pak si zase sedlo dolů). Po vyndání z trouby byly muffiny uvnitř jakoby mokré. Ale nebyly nedopečené, to jen jablíčka a jáhly propůjčily těstu vysokou vlhkost. Druhý den už tak mokré nebyly.
  • Nechcete-li dávat do těsta cukr, přidejte třeba 80g medu a uberte trochu mléka. Výslednou konzistenci těsta si potom buď dořeďte nebo dohustěte moukou.

Na co se hodí?

  • Velké na vydatnou sladkou svačinu pro školáčka. 
  • Malé jako sladká tečka za dobrým obědem.
  • Na zdravou snídani pro celou rodinu v jakékoliv velikosti.
11 komentářů Přidat své
  1. Jsou moc dobré. Neměla jsem kokosový cukr tak jsem přidala 50g strouhaného kokosu a 30g cukru, dále jsem nepoužívala kokosový, ale řepkový olej. Určitě by to bylo lepší s kousky čokolády, tak to dodatečně zaliju čokoládovou polevou. Ale samotné muffiny jsou i tak moc dobré, takže jako zdravou variantu rozhodně doporučuji! Dobrou chuť.

  2. Trochu jsem s nimi experimentovala. Pracuji s kosmetikou Nobilis Tilia a tak jsem použila některé jejich produkty 🙂 Měla jsem doma BIO kokosovou fantazii … kokosový tuk, který ovšem kokosem cítit je 🙂 Také jsem neměla konopná semínka, ale mám konopný bio olej 🙂 Vzhledem k tomu, že jsme doma uzavřeni z důvodu infekčních neštovic, pekla jsem ze surovin „co dům dá“ 🙂 Místo pohankové mouky byla pohanková kaše 🙂 A banány také nemáme, takže došlo na kompostované meruňky. Jediné, čeho se mi vždy doma dostává, je kokosový cukr 🙂
    Ovšem i z těchto „co dům dá“ surovin jsou muffinky opravdu moc dobré. Nejraděii bych je po svátcích zanesla do jeslí. Možná by viděli, že i dětem se dá dobře a zdravě upéci. Ne jim na svačinky dávat Brumíky a podobné nechutnosti.

  3. zdravim, recept vyzera uzasne, urcite vyskusam! Dala by sa podla Vas pripravit aj bezlepkova varianta, tj. dat proste 220g pohankovej muky, alebo by to uz nebolo ono..? 🙂 dakujem! 🙂

  4. Zkusila jsem a jsou dobré. Dnes hledám recept na meruňkové muffiny a nic, je to možné? To by se tedy mělo napravit. Jdu hledat jinam.

    1. Jo, je to možné, jednou se mi nějaké nepovedly a od té doby jsem se nehecla do dalšího pokusu. Já ráda meruňkovou bublaninu s drobenkou, a ta by šla určitě rozlít do muffinových košíčků. Nebo vzít jakýkoliv recept na drobenkové muffiny a místo třeba borůvek přidat meruňky. <3

  5. Dobry den,
    jsem zacatecnik a tak nechapu jeste pekarske souvislosti. Proc pri pouziti 100% pohankove mouky muzu byt klidna, protoze tam jsou banany. Pisete, ze diky bananum muzu pouzit jen pohankovou mouku. Kdyby v testu banan nebyl, proc to neni mozne? Dekuji

    1. Moc by se to droll, protože chybí i vejce. Takže jestli je chcete bezlepkové, jen z phankové mouky, tak doporučuju dát něco, co to „slepí”. Buď banán, nebo vejce nebo „lněné vajíčko” – tedy směs lžičky mletého semínka a asi 2 lžic vody, udělá to takový sliz, který funguje v eveganském pečení jako vejce. Tenhle recept jsem dělala, aby byl bez vajec, když byl syn ještě trochu přecitlivělý na vaječný bílek.

  6. Skvělé stránky, úžasná inspirace. Nejsem schopná zachovávat recepty a vždycky si je nějak upravím, ale právě proto potřebuji výchozí recepty a fígle, jak na to, aby to fungovalo. Tady je vše, moc děkuji.
    A taková prosbička – odkaz na jáhlové muffiny nahoře už nefunguje a dost by mě ten recept zajímal (chtěla jsem si ho vymyslet, ale když jsem zjistila, že nemám jáhly, musela jsem se uchýlit k pohance :). Nešlo by ho znovu zveřejnit?
    Ať vašim malým strávníkům chutná!

  7. Nadšeně jsem se do nich pustila a až během přípravy jsem zjistila, že nemám banán ani kokosák (nastrouhala jsem jabko a přidala máslo). Navíc jsem dala 2/3 cukru… No jako bála jsem se, jak to dopadne 🙂 Ale jsou báječné!!! Super snídaně…děkuji za recept.

  8. Dobrý den,

    dnes jsem zkoušela a chuťově jsou muffiny moc dobré. Jen se mi hodně přilepily na papírové košíčky 🙁 a celkove jsou hutnější než jsem zvyklá. Ale to bude asi pohankovou moukou že?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *