Začíná jaro! V ulicích voní šeříky, sluníčko začíná chytat tu správnou sílu a v obchodech se konečně objevila rebarbora! Někdy by mohl namítat, že přece nebude dávat zeleninu do koláče, nicméně, kdo nikdy nevyzkoušel, nepochopí. Rebarbora na sladko, to je láska. V koláči sólo i s dalším ovocem, třeba s jahodami. Je to prostě bašta. Zvlášť, když ji zasypete drobenkou a obalíte skořicí.
Na plech o rozměrech zhruba 21 x 31 cm potřebujete:
- 4 velká vejce
- 270 cukru (krupicového, nebo půl napůl s jemněji mletým třtinovým cukrem)
- 125 g rozpuštěného a vychladlého másla + trochu na pomazání formy
- 150 ml mléka
- lžičku vanilkového extraktu, nebo semínka z jedné vanilky, nebo jeden vanilkový cukr
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 280 g hladké pšeničné mouky
- 1 a půl lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- ovoce na posypání koláče (dala jsem rebarboru ze 4 stonků)
- Na drobenku si připravte 50 g másla, 50 g cukru (půl třtinvý a krupicový), trochu skořice a 100 g polohrubé mouky. Vše dohromady žmoulejte mezi prsty a zpracujte tak na drobenku.
A teď to chce trochu logistiky, ale celé to zvládnete za 10 minut (s kuchyňským robotem nebo s pomocníkem, jinak vám to bude trvat trošičku déle):
- Dejte si do rendlíku rozehřát máslo.
- Do šlehací mísy vyklepněte vejce a přisypte cukr. Ušlehejte světlou vaječnou pěnu, bude to trvat zhruba 8 minut (kdo má robota nebo pomocníka, připraví si zbytek, než se ušlehá vaječná pěna).
- Troubu si dejte předehřívat na 180 °C, plech si lehce pomažte máslem a vyložte pečící papír (papír se krásně přichytí k formě a nebude se hýbat).
- Navažte si mouky, přidejte k nim prášek do pečení, (vanilkový cukr) a skořici. Dobře promíchejte.
- Odměřte si mléko a přilijte ho k rozpuštěnému máslu (pokud máte vanilkový lusk, potom vyškrabaná semínka přidejte k mléku s máslem a trošku prokvedlejte, aby se to dobře promíchalo). Nemusíte tak dlouho čekat, než vám máslo vychladne a celá směs získá ideální teplotu. Nezapomeňte rendlík sejmout z plotny!
- Oloupejte rebarboru, nakrájejte ji a obalte lehce v mouce (při pečení tak ovoce neklesne úplně na dno, ale zůstane na vrchu koláče).
- Připravte si drobenku!
- Plech na pečení si na pár místech lehce vymázněte máslem a vyložte pečícím papírem.
- Do hotové vaječné směsi přimíchávejte na střídačku moučnou směs a mléko s máslem. Hotové těsto vylijte na plech, uhlaďte, poklaďte ovocem a zasypte drobenkou. Dejte péct na zhruba 30 minut.
Tipy:
Můžete si také hrát s moukou. Půl napůl pšeničná a celozrnná špaldová. Můžete zkusit přidat více žitné, nebo zkusit koláč celý jen z celozrnné mouky. Drobenku můžete také připravit třeba z podrcených ovesných vloček (bude krásně křupavá).
Ovoce můžete na tento koláč použít jaké chcete. Také můžete vynechat skořici a přidat třeba citrónovou nebo pomerančovou kůru, více vanilky.
Upečte si i lahodný rebarborový koláč!
A dětem do školy na svačinu připravte rebarborové muffiny.
Miluju, úplně strašně miluju rebarboru v buchtách a koláčích 🙂 To mám po tatínkovi 🙂 Těším se hrozně na léto, taťka vždycky spořádá celý plech sám 😀 takže dělám dvojitou dávku 😀 A ten tvůj s drobenkou vypadá naprosto skvěle 🙂
Rebarborovou buchtu miluju, jedna z mých nejoblíbenějších!
Nevím, jestli jsem si toho jen nevšimla, ale nevynechala jste v postupu vanilkový cukr?
Eliško, vynechala! Díky za komentář, už jsem to napravila. Pokud je v receptech vanilový cukr, je dobré ho přidat s moukou, pokud lusk, vyškrabávám ho vždycky do nějaké tekutiny a dobře promíchám.