Rebarborové muffiny s drobenkou

Je to tu! Nejkrásnější období v roce, které nabízí gastro skvosty jako je třeba rebarbora. Kromě tradičního koláče s drobenkou ji můžete nacpat i do muffinů. A tu drobenku vůbec nemusíte vynechávat!

Na 7 kousků jsem použila:

  • 1 vejce
  • 120 ml kefíru nebo acidofilního mléka
  • od oka asi 50g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 120ml zlatého sirupu (nahradíte stejným množstvím medu nebo 80g cukru)
  • 100g hladké mouky
  • 70g polohrubé mouky
  • lžičku pečiprášku
  • lžičku jedlé sody
  • 2 stonky rebarbory, oloupané, pokrájené na kousky
  • trochu mouky navíc na obalení rebarbory (vrchovatá lžíce)
  • trochu másla, cukru a hladké mouky na drobenku
Rebarborové muffiny
Rebarborové muffiny
Rebarborové muffiny
Rebarborové muffiny

Promícháte zvlášť tekuté a suché přísady. Obě směsi lehce promícháme a přidáme rebarboru, kterou jsme si předem promíchali s trochou mouky. Proč to děláme? Aby rebarbora neklesla ke dnu košíčku a zůstala rovnoměrně rozložená v celém muffinu. Opět lehce promíchneme, žmolky nevadí, při pečení se ztratí. Pokud se vám zdá směs moc hustá, můžete rozředit syrovátkou.

Vrchovatě naložíme do košíčků. Pokud pečete bez formy, spojte dohromady více papírových košíčků a neplňte vrchovatě, těsto vám vystačí na víc kousků.

Na drobenku si připravte trochu másla, které vypracujete se stejným množstvím cukru a moukou. Nevážila jsem, přisypávala jsem od oka a podle chuti. Stačí opravdu malé množství, ať pak zbytečně nevyhazujete přebytky.

Pečeme v předehřáté troubě  při 180° asi 20 minut. Respektujte, prosím, zkušenosti s vlastní troubou.

Rebarborové muffiny

Rebarborové muffiny

Proč peču sedm muffinů? Protože se mi víc nevejde do remosky.

Proč jsou tak přísně „zdravé“? Protože jsem na poslední chvíli zjistila, že doma nemám mléko a cukru mi zbývá tak akorát na drobenku. Náhrada v podobě zlatého sirupu a zakysaného mléčného výrobku nebyla vůbec špatná. Muffiny byly krásně vláčné, sladké tak akorát, doprovázené nenahraditelnou kyselostí rebarbory.

Prostě jarní fresh dezert, jak má být!

A na jaře samozřejmě nesmí chybět ani trochu netradiční rebarborová buchta s drobenkou.

rebarborova buchta s drobenkou

A kdybyste chtěli něco extra, upečte si lahodný rebarborový koláč.

rebarborový koláč

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *