Když je rebarborová buchta trochu nuda, ale sezóna rebarbory v plném proudu, chce to něco extra. Loni jsem sezónu startovala rebarbovoými muffiny. Letos jsem potřebovala zajet nové formy na koláčky (a v koláčové formě to půjde také skvěle). Spolu s rebarborou jim bylo v troubě prostě náramně! Rebarborový koláč by mohly být hitem jara, co vy na to?
Těsto na 2 malé koláčky / 1 velký rebarborový koláč:
- 150 g / 300 g hladké mouky
- 50 g / 100 g cukru moučky
- špetka soli
- 100 g / 200 g másla
- 1 / 2 žloutky
Náplň na 2 malé koláčky / 1 velký rebarborový koláč:
- půl / jeden větší stonek rebarbory, oloupaný, nakrájený na tenčí plátky
- 1 / 2 vejce
- 100 / 300 ml smetany ke šlehání
- 50 / 120 g cukru krupice
- špetka / lžička mandlové esence
Troubu si předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte mouku, cukr, sůl, změklé máslo nakrájené na kousky a žloutek. Zpracujte na těsto. V případě 2 malých koláčků si vytvořte dvě stejně velké koule, kterými snadno vyplníte dvě menší formičky. Pokud tvoříte velký koláč, těsto si vyválejte na velikost vaší formy a poté na válečku přesuňte a vyplňte jím pečlivě všechny záhyby.
Těsto vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi. Dejte péct na 10 minut. Poté vyjměte papír i s fazolemi a dejte dopéct na dalších 10 minut. Mezitím si připravte rebarboru. Stonek omyjte, oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zasypte jemně cukrem. V míse si prošlehejte náplň – vejce, cukr, mandlovou esenci a smetanu na šlehání.
Upečené těsto posypte rebarborou a zalijte připravenou náplní. Teplotu v troubě snižte na 170 °C a dejte péct dalších 25-30 minut, dokud náplň neztuhne. Po vyjmutí z trouby nechte trochu vychladnout. Podávejte ještě teplé.
A jak říkavala moje babička – nehltej to horký, bude tě bolet břicho!
P.S. Když rozmixujete jeden oloupaný a nakrájený stonek rebarbory, přidáte šťávu z půlky citronu, dvě lžíce cukru (rozpuštěné v deci horké vody), zalijete studenou vodou a stlačíte ve french pressu, máte bezva rebarborovou limonádu.
Zkuste ale i ty rebarborové muffiny.
A samozřejmě na nedělním stole na jaře nesmí chybět ani rebarborová buchta s drobenkou.
Podle kolegů nejlepší koláč na světě.
Pokud vstáváte v půl šesté, tak můžou mít na stole ještě teplou dobrotu. Akorát jsem vyválené těsto zaboha nemohla dostat z podložky, příště budu válet na silikonu.
ty vypadají naprosto skvěle! 🙂
Rebarborový koláč je vynikající, ale kdy bude recept na rebarborové muffiny? Kolegové už jsou trochu nervozní 🙂
Muffiny byly loni! A letos jsem je trochu obměnila. Nebyla drobenka a dala jsem trochu mandlové esence. Taky pecka!