Je to tady zase, dny se krátí, listí pomalu opadává ze stromů, teplota klesá a vy urputně začínáte shánět boty, které s vámi budou bez řečí vybíhat den co den do toho nečasu. Co vás z té podzimní deprese spolehlivě vyléčí? Skořice! Čím víc, tím líp.
Začneme tou neskořicovější klasikou. Skořicové rolky, skořicoví šneci, cinnamon buns, říkejte jim jak chcete, najdete je v tomhle receptu. A s nimi v tom jede i jejich brácha – estonský kringel. Je jedno jak tomu říkáte a jak to nakonec umotáte, celé je to prostě skořicová lahoda plná másla a cukru, upatlané prsty a úsměv na tváři. Už vám chybí jenom kakao, teplé fuselke a další díl oblíbeného seriálu.
Tak šup, šup, než to dokoukáte, máte vykynuto.
Estonský kringel:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 150 ml mléka
- 15 g droždí
- 30 g másla
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce cukru
Na náplň:
- 100 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
Nejprve si zadělejte droždí na kvásek. Mouku si nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Rozdrobte do něj droždí, zalijte polovinou vlažného mléka, zamíchejte vidličkou trochu mouky a nechte asi 15 minut pracovat. Poté přidejte máslo, cukr, zbytek mléka, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Nelepivé zpracované těsto dejte kynout do přikryté mísy asi na hodinu na teplé místo. Mělo by dvojnásobit objem.
Mezitím si smíchejte povolené máslo se skořicí i cukrem. Vytvoříte takovou skořicovo-cukrovou pastu.
Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, potřete skořicovou směsí a zamotejte. Pořádně „hada“ utáhněte a podélně rozkrojte. Spojte horní okraje k sobě a obě části spletete (jako horní patro vánočky). Nakonec stočíte pletenec do kruhu a spojíte k sobě. Zase necháte chvilku vykynout (20 minut mi stačilo bohatě) a upečete. Na 180° asi 30 minut.
Skořicoví šneci z těsta na estonský kringel (cca 17 šneků):
Mrkněte na recept výše. Zavinutý válet rozkrájejte na cca 17 šneků, naklaďte do pekáčku, nechte ještě 30 minut kynout a potom je pečte na 180 °C zhruba 30 minut.
Skořicoví šneci z těsta na estonský kringel (cca 17 šneků):
Mrkněte na recept výše. Zavinutý válet rozkrájejte na cca 17 šneků, naklaďte do pekáčku, nechte ještě 30 minut kynout a potom je pečte na 180 °C zhruba 30 minut.
A kdybyste té skořice přeci jen měli málo, zkuste:
Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou
Dnes jsem vyzkoušela skořicové šneky. Jsou báječné. Jen jsem si vybrala variantu těsta z 300 g mouky. Ještě než jsem těsto rozválela, jsem si aktivně vytvořila skořicovou náplň a musím říct, že jsem nevěděla, kam s tím vším. Náplň z 200g másla je přehnaná, pak to všude teče a při pečení se šneci topili ve skořicovém karamelu. Chuťově výborné, ale do receptu si připisuji tak o třetinu méně náplně. Rozhodně doporučuji všem milovníkům skořice. A díky za tento blog, je inspirující 🙂
Zuzko, díky za komentář!
Nemáte tam náhodou chybu u toho prvního receptu v množství mléka? Mám to uplně řídký a pochybuju, že z toho něco uválím.
Mirko, nemám, v původním receptu Dity P. je opravdu tolik mléka. Asi záleží na mouce, není to úplně tuhé těsto, chce to hodně hníst, aby se pustil lepek a nechat dobře vykynout. A pak podsypávat při válení.
Jsou sper, diky moc. 🙂
Dělala jsem tu Estonskou buchtu ale másla v náplni bylo strašně moc, úplně mi to vytékalo.