Slané chřestové muffiny

Je jaro, ó my se máme. My máme chřest, ó my se tak moc máme! Už jsme měli chřestové rizoto, blanšírovaný chřest na chlebu s kozím sýrem, prcek dostal baštu z batátů a chřestu (tenhle bych mu s chudí snědla, to jsem ale macecha).

A taky jsem nemohla překousnout, že jsem chřest ještě nenacpala do muffinů. Tak je to tady, pečte a užívejte si jaro. Na jarní pikniky a výlety do Zoo za sloními a gorilími miminky jsou jako dělané.

Na 12 slaných chřestových muffinů bude zapotřebí:

  • zelený chřest, já jsem dala 10 stonků (ale pak mi došlo, že na ozdobení 12 muffinů bude lepší 12 hlaviček 🙂 )
  • 1 větší nebo 2 malé šalotky
  • 2 stroužky česneku

Suché ingredience:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 120 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečení z vinného kamene
  • 1 malá zarovnaná lžička soli
  • velká špetka čerstvě mletého pepře (dala jsem barevný, hrubě mletý)

Tekuté ingredience

  • 2 velká vejce
  • 80 ml oleje (dala jsem slunečnicový)
  • 180 ml mléka (já dávala rýžové)
  • 75 g sýru feta

Troubu si dejte předehřát na 200 °C.

První krok

Šalotku si nakrájejte najemno a na troše oleje ji nechte zesklovatět. Přidejte do ní nadrobno nakrájený česnek a taktéž ho lehce orestujte. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Druhý krok

Zelený chřest si omyjte a odlámejte dřevnaté stonky. Jak na to? Nožičku chřestu prostě ohněte a zlomte. V tom správném místě se sama oddělí ta dobá část od té horší. Spodní stonky zahoďte, horní část s hlavičkou si dejte stranou. Odkrájejte hlavičky, těmi ozdobíte vršek muffinů. Zbytek stonků nakrájejte na malá kolečka a dejte na 2 minuty blanšírovat do horké vody. Na chvíli ke konci var k nim přihoďte i hlavičky. Po uvaření je dejte na chvíli ho studené vody, abyste zastavili var.

chřestové muffiny

Třetí krok

Smíchejte si suché ingredience a přidejte k nim chřest (hlavičky si dejte stranou a ozdobte  s nimi vršky muffinů), aby se obalil moukou. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience spolu s orestovanými šalotkami a česnekem, nadrobte k tomu i fetu nadrobno.

Obě směsi spolu dobře promíchejte a naplňte těstem muffinové košíčky. Ozdobte každý muffiny jednou hlavičkou, kterou si předtím přepůlíte. Pečte na 200 °C asi 25 minut. Já jsem chtěla zlatou barvu navrchu, tak jsem pekla 30 minut. Vychladnout jsem je nechala mimo formu na dřevěném prkénku. Do druhého dne pochopitelně nevydržely (neb byly sežrány divými strávníky).

Tip:

Místo mléka přidejte třeba kefír nebo podmáslí.

chřestové muffiny chřestové muffiny

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

2 komentáře Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *