Houstičky ajn cvaj? Bez chození do pekárny, bez hodinového hnětení, bez láteření nad lepivým těstem a špatně nahřátou troubou? Jo, světe div se, jde to. Chce to jen asi 12 hodin čekání na Godota těsto a pak…
Pak prostě neuděláte ten skvělý dlouho kynutý chleba jako obvykle, ale rozdělíte těsto na 8 rozkošných houstiček a posypete je semínky.
No a pak už jen sklízíte ovace, nesměle se červenáte a poplácáváte se po hrudi.
Snídaňové housky:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/4 lžičky droždí instatního
- 1 a půl lžičky soli
- 1 a půl hrnku vody (použijte stejný hrnek jako na mouku)
- Slunečnicová semínka na posypání, předem namočená
Postup je ízypízy:
Smícháte mouku s droždím a se solí, pořádně promícháte a na konec smícháte s vodou. Těsto bude hodně řídké a lepivé. Přikryjete fólií a necháte na teplém místě přes noc kynout alespoň 12 hodin.
Těsto skoro ztrojnásobí objem, proto použijte dostatečně velkou mísu!
Nakynuté těsto vylijte vyklopte na pomoučený vál. Párkrát jej přehoďte, aby se obalilo moukou.
Pracujte svižně a nejlépe nožem. Lepí se to jako prase, ale konzistence je takto správná. O hnětení se ani nepokoušejte. Vyhnali byste všechen vzduch, který se v těstě přes noc vytvořil.
Potom těsto rozdělte na 8 stejně velkých bochánků. Ty jemně obalte v mouce, nedbale vytvarujte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Rozpalte si troubu na 200°C. Nechte ještě 30 minut kynout, potom posypte semínky a dejte péct asi na 20-30 minut. Až zezlátnou a na poklep budou znít dutě, jsou hotové.
Vaše stránky se mi velmi velmi líbí. Už jsem zkusila základní těsto na muffiny s kousky čokolády a teď i tyhle housky (teď už podruhé za 4 dny) a obojí se povedlo na výbornou. Mockrát děkuji za Vaši práci, kterou receptům a stránkám věnujete. 🙂
Jana