Švestková omáčka je takový jednoduchý způsob, jak se efektivně zbavit spousty švestek, když se vám zrovna nechce vařit povidla nebo marmeládu. I když, ona to svým způsobem je taková hodně tekutá marmeláda. Jen je okořeněná hřebíčkem a skořicí a můžete si ji nalít na obyčejný cheescake nebo ráno na ovesnou kaši. Já preferuji spíše druhou variantu. A nebo taky ujídat po lžičkách.
Z čeho připravit švestkovou omáčku:
- 500 g švestek
- 1 dl vody
- 200 g hnědého/třtinového cukru
- 1 svitek skořice
- 2 hřebíčky
Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrájejte na čtvrtky. Dejte do hrnce, přidejte cukr, koření a vodu. Dejte vařit na střední plamen na 20 minut.
Po uvaření nalijte omáčku do uzavíratelné sklenice, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici. Díky množství cukru vydrží omáčka v lednici až měsíc.
A jak na ovesnou kaši:
- 1 hrnek drcených ovesných vloček (asi 140 g)
- 2 hrnky tekutiny (na objem dvojnásobné množství než je vloček)
- lžíce cukru (volitelně)
Pricnip je velmi jednoduchý. Vločky a tekutinu dáte do jednoho hrnce a povaříte. Já si vločky drtím v mixéru. Nebo si tyčovým mixérem rozmixuju vločky s tekutinou v kastůlku ještě než se začne vařit. Povařím asi 5 minut a potom odstavím z hrnce.
Někdy dám do kaše trochu cukru, jindy sladím až trochu vychladlou kaši medem. Přidávám čerstvé ovoce podle sezóny, mixuji s banánem. Přelévám různými horkými ovocnými omáčkami, jako třeba švestkovou omáčkou z tohoto receptu.