Švestkobraní aneb švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Asi třicetkrát ročně si pokládám tu stejnou otázku: „Které těsto na koláč je to nejlepší?“ Začínám na jaře s rebarborou a jahodami. Pokračuju rybízem, borůvkami, meruňkami. Potom se to přehoupne do švestek a hrušek a jablek. Při tom rozjímání už pozoruju, jak ze stromů padá žluté listí.

A ta vnitřní polemika vždycky to skončí stejně. Je to 50:50. Sophiina volba. Kynout nebo nekynout? Chytne se týden prošlé droždí nebo se na to rovnou vykašlu? Chce se mi čekat na vykynutí a nebo to jen naliju na plech a zasypu drobenkou?

Tentokrát byla kostka droždí prošlá už druhý týden, takže jsem ji s klidem vyhodila a zadělala na neobyčejně obyčejnou buchtu se skořicovou drobenkou. Změna je život.

Švestkový koláč se skořicovou drobenkou:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 ml rozpuštěného a zchladlého másla
  • špetka soli
  • rozpůlené a vypeckované švestky (stačilo mi asi 400 g)
  • kousek másla na vymazání formy a pečící papír

Troubu si předehřejte na 180 °C, pečící formu si vymažte máslem (aby papír snadno přilnul) a vyložte pečícím papírem. Postup je podobně jednoduchý jako u muffinů. Promíchejte si všechny suché ingredience (mouku, cukr, špetku soli a prášek do pečiva). V jiné míse prošlehejte (vidlička postačí) vejce s ostatními tekutými ingrediencemi. Potom z obou směsí důkladně vymíchejte těsto (zase stačí vidlička nebo lžíce). Nalijte na plech (mě stačil středně velký pekáček, rozměrově asi polovina standardního plechu), poklaďte půlkami švestek a hustě zasypte drobenkou.

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • půl lžičky skořice

Ingredience nasypte do misky a promíchávejte a žmolte prsty tak dlouho, dokud vám nevzniknou akurátní žmolky drobenky, nebo chcete-li žmolenky.

Doporučuju drobenky udělat dvojnásobné množství a zadělat si ještě na jinou dobrotu – krambl. Garantuju, že vás nikdo nebude peskovat, když vám budou o půlnoci stékat bradě horké švestky (to jak olizujete pekáček, protože ani kapka nesmí přijít nazmar).

DSC_0892

DSC_0891

Poprvé jsem taky testovala novou váhu od Wesco, kterou jsem koupila na Kulině. Váží skvěle, na druhé straně má hodiny, no je prostě skvělá, jsem do ní trošku zamilovaná.

DSC_0882

DSC_0901

DSC_0903

Sezóna švestek je tu!

Přebývá vám hromada švestek jako mě? Není nic snazšího, než se jich přejíst tak, že je půl roku nebudete moci vidět (a ten další půlrok se na ně budete těšit jako malí). A nechoďte na mě s tím, že švestky patří jen do slivovice. Vyzkoušela jsem pro vás:

Švestkový cheescake

Švestkové muffiny s mákem

Švestkovou omáčku na ovesnou kaši

Švestkový krambl

Švestkové knedlíky

Jeden komentář Přidat své
  1. Pěkný den,dnes jsem podle Vás upekla tento úžasný koláč a už nemám ani půlku plechu 😀 a zbyla mi žmolenka a broskve a naprosto jedinečny crumble jsem snědla teplý skoro sama a proto Vám chci poděkovat za ty krásné lidové recepty a přeji mnoho dalších výborných receptů ať už na cokoli s pozdravem Vaše fanynka Lada Čurdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *