Pečené vanilkové donuty s čokoládou

Donuty jsou u nás trochu nevšední disciplína. Většinou znáte ty smažené. Ale znáte to, než se piplat s kynutým těstem, pak stát u plotny a smažit… Komu by se do toho chtělo, že (teda mně by se do toho chtělo, zvlášť v tomhle počasí, kdy mě to moc netáhne ven)?

No, každopádně, možná to bude trochu oříšek, protože na ty pečené kulaté potvůrky potřebujete špeci formu na donuty. Ale můžete to kapku ošmelit a nalít těsto do jiné formy s podobnou výškou. Fungovat to bude i na plech, čokoládu můžete nalít na upečené těsto a posypat posypkou stejně tak. A pak si můžete krájet tvary úplně podle libosti.

Tak jdeme na to?

Co potřebujete na 12 vanilkových donutů?

  • Suché ingredience:
  • 2 hrnky hladké mouky (480 ml)
  • 1 1/2 hrnku krupicového cukru (360 ml)
  • 2 lžičky pečícího prášku (dávám z vinného kamene)
  • velkou špetku soli (ale klidně ji vynechte)
  • Tekuté ingredience:
  • 2 vejce
  • 1 1/4 hrnku mléka (nebo podmáslí) (360 ml)
  • 2 lžíce rozpuštěného a zchladlého másla (asi 30 g)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Čokoládová poleva:
  • 60 g čokolády, ideálně se 70 % kakaa
  • 10 g másla
  • 60 ml plnotučného mléka (připravte si i mléko na dolévání)
  • cca 2 lžíce cukru moučka
  • trochu vanilkového extraktu
  • Posypka:
  • Kokosové plátky
  • Nasekané arašídy
  • Nasekaná nebo nastrouhaná čokoláda

Troubu si dejte vyhřát na 180 °C, formu na donuty vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou. Říká se, že nepřilnavou formu stačí jenom vymáznout olejem. S tím ale nemám dobrou zkušenost. Já prostě postaru vymazávám máslem a vysypávám hrubou moukou. Budete li péct donuty jako buchtu na plech, můžete postupovat stejně, ale jestli se nechcete patlat, stačí plech vyložit pečícím papírem.

Jak na těsto?

Postup na těsto je skoro stejný jako na muffiny. Nejprve si dobře promícháte suché ingredience, potom tekuté. U tekutých ingrediencí pozor, abyste si horkým máslem nesrazili vejce. Jestli nemáte čas čekat, než se vám zchladí rozpuštené máslo, dejte máslo z plotny a nalijte do kastrůlku s máslem polovinu mléka. Tak získáte směs přijatelné teploty, kterou můžete hned přilít k rozšlehaným vajíčkům.

Obě směsi promíchejte důkladně dohromady. Můžete si pomoci mixérem, ale podle mého jej není třeba špinit. Zvládnete to i obyčejnou lžící s ručním pohonem. Jen pozor, těsto bude hodně řídké. Rozhodně není husté jako na muffiny, lžící ho do formy nenandáte (nebo nandáte, ale určitě nechcete uklízet ten binec všude okolo). Do formy na donuty se těsto dobře lije z nějaké menší nádoby s nálevkou. Ideální je třeba větší mlékovka, nebo rendlík. Formičky naplňte asi do 3/4.

Na plech si těsto nalijte rovnou z nádoby, ve které mícháte, netřeba špinit ještě nálevku.

vanilkové donuts s čokoládou

Pekla jsem je cca 25 minut do zlatohněda. Potom jsem donuty nechala asi 2 minuty ve formě a až poté jsem je vyklepla. Úplně vychladlé donuty jsem namočila v čokoládové polevě.

Jestli to máte na plechu, hlídejte si dobu pečení podle výšky těsta. Orientujte se podle barvy povrchu těsta, pomoct si můžete i zapíchnutou špejlí (vyjdeli z těsta čistá, máte hotovo). Může to trvat klidně i jen 15 minut.

vanilkové donuts s čokoládou

vanilkové donuts s čokoládou

Jak na čokopolevu?

V kastrůlku, ideálně ve vodní lázni, si rozpustíte čokoládu s máslem. Přilijete mléko, vanilkovou esenci a rozmícháte, postupně přidáte cukr a budete míchat, aby se rozpustil. Kdyby byla hmota moc hustá, dolijte ještě mléko. Donuty namáčejte do čokolády hned (nebo ji nalijte hned na plech, bude se s ní líp pracovat), jak je hotová, jak chladne, postupně tuhne.

Všimnětě si, že donuty mají dva povrchy – hladký, ten byl na dně formy. A hrubý, to je ten, co vyběhl. Do čokolády namáčím ten druhý, chytne se na něj víc čokošky.

No a potom už jenom donuty posypte, čím vás napadne. A nebo je taky nesypte ničím. Ale řeknu vám, že nasekané arašídy (klidně i ty solené), to je fakt bašta!

Nazdobené donuty odložte někam, kde bude mít poleva šanci trochu ztuhnout. ideálně na mřížku, pod kterou si dáte třeba alobal. A pozor na nenechavé ruce. Mohly by zmizet dřív, než se nadějete.

vanilkové donuts s čokoládou

vanilkové donuts s čokoládou

vanilkové donuts s čokoládou

Míry

Recept je echt americký, proto se držím původních měr na lžíce a hrnky. Mírou „hrnek“ myslím anglický cup, tedy 240 ml. Lžička je tzv. teaspoon (čajová lžička), lžíce je tzv. tablespoon (polévková lžíce). Pro jistotu vám ke sporným mírám přidávám i přepočet na rozumnější jednotku.

Kdyby tu někdo nebyl zrovna přes čokoládu (to bych se tedy divila!), tak si upečte skořicové donuty obalené v cukru. Tahle varianta je totiž taky moc mňam.

skoricove_donuty

7 komentářů Přidat své
  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se to potom řeší s tím plechem. Nemám totiž formu na donuty :/ Děkuji za odpověď 🙂

    1. Prostě to nalijte na plech (nebo pekáček) o velikosti max 30×40 cm. Hlídejte si dobu pečení podle tloušťky těsta. A pak si z toho vykrájejte tvary a nebo to nakrájejte jako buchtu. Je to supr těsto, bude to chutnat dobře i když to nebudou přímo donuty.

  2. Donuty byly výborné, jen mi naprosto šíleným způsobem vyběhly 😀 takže buď jsem někde udělala chybu a nebo pro příště plnit těstem jen do poloviny formičky 😀

    1. Tahle forma je z jednoho krásného obchodu v Seattlu. 🙂 Ale dá se běžně koupit i u nás. Nedávno jsem zaregistrovali, že je měli v Tescu ve slevě.

  3. Dobry den,
    Dnes jsem testo delala, ale rozhodne neni tekute.
    Je uplne huste, pomalu vic jak na muffiny.
    A to jsem vse merila dle vas.
    Ale kdyz na to kouknu i jen laicky na ty cisla, tak kdyz dam dohromady 480g mouky a 360g cukru, tak to je 840g a kdyz to naredim 360ml mleka a 30g rozp. masla, je to celkem 490ml tekutiny.
    Ta to nikdy nemuze naredit aby bylo tekute.
    Tak nevim 😞

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *