Bramborové muffiny se šunkou a pórkem

Poptávka po slaných muffinech je kupodivu velká. Hodí se skvěle jako party jídlo, ale zkomponované jako knedlík, skvěle poslouží i jako příloha k masu a omáčce. Kromě muffinových klasik s rajčátky, mozzarellou, olivami a dalšími oblíbenými pochutinami (chorizo atp.) se i u vás jistě osvědčí bramborové kombo. Těsto s bramborou můžete kombinovat snad s čímkoliv, masenko nevyjímaje. A i přesto, že se množí a dále urgují dotazy na bůčkové/řízkové/masové muffiny, vezmu to raději od lesa, i když ideu ideálního masového muffinu už mám načtrtnutou (!!!!). Začínáme triem pórek-šunka-parmazán.

Brambora a pórkem je prvním kouskem z nových podzimních variací. Minulý týden jsem totiž tvořila muffiny pro časopis Paní domu, který vyjde v říjnu. Proto tu straším s podzimními chutěmi už v srpnu. A netradiční muffiny, jak chtěla paní redaktorka, bramboru unesou jedna radost!

Tento recept je na 6 velkých kousků:

  • Suché ingredience:
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • Tekuté ingredience:
  • 1 vejce
  • 80 ml oleje / 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 150 ml mléka/kefíru
  • Zelenina:
  • 200 g syrových brambor
  • 1 středně velký pórek
  • 1 menší cibule
  • Ostatní ingredience:
  • 50 g šunky
  • olej na orestování zeleniny

Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme si cibulku, nakrájíme ji nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím si nakrájíme bílou část z pórku – podélně jej rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme ho podusit k cibuli. Když je hotova, směs odstavíme, přidáme i nadrobno pokrájenou šunku a necháme chladnout.

Brambory si oloupeme a nastrouháme na hrubo a nastrouháme si i 2 lžíce parmazánu.

V jedné míse smícháme tekuté ingredience včetně brambor a obsahu pánve, v jiné míse smícháme suché ingredience se strouhaným parmazánem. Promícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky.

Směs je hodně pevná, nebojte se košíčky skoro až přeplnit.

Pečeme v troubě předehřáté ns 200°C zhruba 25 minut.

 Máte rádi slané muffiny? Co takhle slaný muffin jako alternativa knedlíku k omáčce?
Bramborové muffiny se šunkou a pórkem
4.2 (83.9%) 41 votes

22 komentářů on Bramborové muffiny se šunkou a pórkem

  1. Magdaléna
    18/08/2014 at 15:41 (4 roky ago)

    Nedávno som sa konečne odhodlala k pečeniu muffinov a pri hľadaní receptov som narazila na túto stránku. Hneď ma očarila! Skvelé recepty, krásny design, fotky a tiež milé slovo. Chválim autorku a som naozaj vďačná za toto dielko. Zatiaľ som vyskúšala len 3 recepty, no všetky boli skvelé. Tieto „bramborové“ sa doma stali hitom a budem ich musieť piecť často. Určite sa na túto stránku budem vracať aj po ďalšie nápady a už teraz sa teším na ďalšie vypekanie. Prajem pekný deň!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      19/08/2014 at 13:49 (4 roky ago)

      Zuuzan, děkuju moc za milá slova. Přeju hodně zdaru s pečením a spoustu spokojených strávníků! 🙂

      Odpovědět
        • Muffinárium
          24/02/2015 at 21:30 (4 roky ago)

          Je na 6 muffinů, když naplníte košíčky hodně. Jinak to vyjde třeba na 8.

          Odpovědět
  2. Ludmila
    22/08/2014 at 10:12 (4 roky ago)

    Recept vypadá zajímavě, dnes upeču, ale velký pozor na chyby! Nejdříve je napsáno přidat šunku a nechat chladnout, pak – šunku si pokrájíme nadrobno. Brambory si oloupeme a přidáme parmazán – a později napsáno smíchat sypké ingredience se sýrem a tekuté s bramborami.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      22/08/2014 at 13:27 (4 roky ago)

      Díky za upozornění! Tady se mi vloudila kolosální chybička. Hned jsem vše upravila.

      Odpovědět
      • Ludmila
        04/04/2016 at 2:36 (3 roky ago)

        O pár let později – rádo se stalo, k tomuto receptu se neustále vracím, je úžasný, všichni tyto muffiny milují! Zrovna budu péci kamarádce na párty :))

        Odpovědět
  3. didi
    18/02/2015 at 20:40 (4 roky ago)

    Chtěla bych moc pochvalit tento recept na mufinky,k porku jsem pridala ještě trošku slaninky,jednu malou nastrouhanou mrkvicku(pro barevnost) a čerstve bylinky a je to vynikajici.Přesně takovouto konzistenci jsem hledala,konečne jsem objevila vlačný mafin který není suchý,ci velmi hutný,je to ideal,budu dělat na cesty a výlety.Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      18/02/2015 at 22:30 (4 roky ago)

      Já také moc děkuji za pochvalu a za zajímavou modifikaci! 🙂

      Odpovědět
  4. MARTINA NĚMCOVÁ
    29/04/2015 at 18:55 (4 roky ago)

    zapomněla sem na šunku, sýr sem dala až navrch, přidala sem kousek bazalky a jsou v troubě… voní to pekelně, až to vychladne tak je donesu někam, kde mi to nikdo nesní… 🙂

    Odpovědět
  5. Terez_K
    20/05/2015 at 18:19 (4 roky ago)

    Tak dnes jsem kuchtila tyhle a opět paráda! 🙂 Doma už z toho mýho muffinování kvetou, ale stejně vždycky všechno hned snědí 😀 Už se těšim na další recept, kterej vyzkouším!

    Odpovědět
  6. Hupinka
    02/07/2015 at 14:17 (3 roky ago)

    Dobry den, ty brambory syrove nebo varene?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      03/07/2015 at 20:19 (3 roky ago)

      Hzeký den, brambore syrové, pečením se dostatečně upraví.

      Odpovědět
  7. Edwina
    21/10/2015 at 14:52 (3 roky ago)

    Zrovna jsem dala muffinky péct, a v tom mi blesklo hlavou, že jsem tam něco nedala. těsto není osolené 😀 tak za 25 minut uvidíme

    Odpovědět
  8. Hanka
    29/01/2016 at 6:22 (3 roky ago)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutnost davat polohrubou mouku, popripade jestli by nesla necim nahradit. Ziji mimo Cr a polohrubou mouku tu nikde nesezenu 🙁 Moc rada bych recept vyzkousela. Dekuji za odpoved a za inspiraci, vase stranky jsou uzasne 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      08/02/2016 at 22:24 (3 roky ago)

      Hani, dejte hladkou! Nemám to ozkoušené, ale do bramboráků se taky dává hladká, takže by to neměl být problém. Většinou dávám polohrubou a)když mi dojde hladká, b)když chci křupavější čepici, c)když dávám hodně ovoce, aby se těsto nerozmáchalo. Udělejte si poloviční množství, jestli jste skeptická. Ale myslím, že to za vyzkoušení stojí! 🙂 Tragédie to určitě nebude.

      Odpovědět
  9. jana
    06/03/2016 at 22:32 (3 roky ago)

    Dobrý den, byl to můj první pokus po objevu těchto báječných stránek a jsou úžasné!!! Díky

    Odpovědět
  10. Lucie V.
    12/03/2016 at 14:09 (3 roky ago)

    Díky za tip, jsou vážně výborné … já oproti původnímu receptu dala místo pórku jarní cibulku, klasickou šunku nahradila tou výraznější Schwardswaldskou a brambor dala o 50g více …

    Ale jsou úplně dokonalé, radost pro chuťové buňky … moc díky za nápad 🙂

    Lucie

    Odpovědět
    • Muffinárium
      02/08/2016 at 10:33 (2 roky ago)

      Soňo, jsou to tyhle –>http://www.muffinarium.cz/slane-muffiny-s-mozzarellou/

      Odpovědět
  11. Anonymka
    31/12/2016 at 16:56 (2 roky ago)

    Už jsme je pekli doma hodněkrát a jsou skvělé a zvládne ji připravit i dítě

    Odpovědět
  12. Kubi
    28/01/2018 at 18:25 (11 měsíci ago)

    Moc chválím tyto delikátní muffiny, zkusili jsme je až dnes a všichni jsme se doma olizovali až za ušima. V první chvíli jsem si říkala, zda už jsou hotové, ale opravdu jim těch 25 minut zřejmě stačí, člověk je zvyklý na ty vyschliny a toto je krásně vláčné a takové lehce mokřejší těsto, žádná dusivka… Ať se daří i nadále!

    Odpovědět

Leave a Reply