Jablkové muffiny se skořicovou drobenkou

Muffiny, které voní jako štrůdl? No, je to vcelku babicárna, proč si ten štrůdl neudělat rovnou, žeáno. Ale, jablkové muffiny k odpolední kávičce nakonec oceníte (sic!). A jak! Se skořicovou drobenkou navrchu budete chtít ještě a ještě a ještě… A bude je chtít i ta kolegyně, která na první kousnutí odspodu řekne „hm, bez čokolády, to je nějaký zdravý“. Jakmile narazí na tu nádheru nahoře, rozsvítí se jí očička jako dítěti pod vánočním stromečkem. Tak mazejte strouhat jablka navíc. Kus do štrůdlu a kus na muffiny ke sváče.

Na jablečné muffiny se s kořicí a drobenkou potřebujete:
  • Základní recept na muffiny, do kterého budete přidávat ještě jablka
  • 4 nevelká jablka, nastrouhaná nahrubo
  • 2 lžičky mleté skořice
  • drobenku (cukr, mouka, máslo, skořice)

Nastrouhejte si jablíčka na hrubo. Smíchejte tekuté ingredience a zvlášť suché. Jablko přidejte do tekuté. Dobře do mouky vmíchejte skořici. Spojte obě směsi a plňte košíčky.
Drobenku dělám anarchisticky od oka – máslo, cukr a trochu mouky, dokud není ok. Pokud se vám množství vymkne z ruky, dejte přebytky do mrazáku. Posypte muffiny drobenkou a šup s tím do trouby předehřáté na 180°C na 20-25 minutek. Mělo by to tak být ok. 

Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou
Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou

A nemlaskejte moc nahlas, někoho by to mohlo pohoršovat.

Jablkové muffiny se skořicovou drobenkou
4.2 (83.73%) 59 vote[s]
54 komentářů Přidat své
  1. Muffiny jsou opravdu výborné, ale nechápu proč mám tu drobenku po upečení tak tvrdou, je vláčná až druhý den…. 🙂

  2. Jsou výborné, díky za inspiraci a vůbec celý web! Zaprášilo se po nich, málem jsme je slupli i s papírovými košíčky! Další na řadě budou čokoládové s řepou 🙂

    1. Přesně kvůli tomu jsem s blogem začala! A jsem moc ráda, že o tom dokážu přesvědčit i ostatní. Díky moc za chválu, je mi ctí. 🙂

  3. Díky moc za inspiraci. Měla jsem doma kyselejší jogurt z farmářských trhů a nakombinovala jej se sladkými jablíčky ze zahrady. Byla to nádhera a velká dobrota. Perfektní recept !! Děkuji 🙂

  4. Dobrý den, chystám se tady na tu jablečnou dobrotu a můžu se, prosím, zeptat? Vymačkáváte šťávu z jablek, nebo to do těsta přimícháváte se vším všudy? Děkuju 🙂

  5. Právě jsem po zhlídnutí Julia+Julie… a jdu do nich! Drobenky jsem udělala dost, ale do mrazáku ji nešoupnu.. natajno se s ní tady láduju. 😉

  6. Dobrý den, těsto se mi pocedlo, ale po naplnění papírových košíčků vložených do teflonových vůbec nešly odloupnout z papíru a uvnitř vypadaly nedopečené. Dělala jsen je teda bez drobenky ale to snad nevadí. Nevíte proč se to tak nepovedlo? Děkuji za odpověď.

    1. To netuším, možná špatná teplota v troubě a příliš krátké pečení? Taky to mohly být nekvalitní papírové košíčky. V minulosti e mi stávalo, že se taky některé nechtěly pustit. Záměrně se vyhýbám třeba těm úplně laciným, nebo z Polska.

  7. Moc děkuji za recept, dělala jsem muffinky dnes neteřím, a byly vynikající, celá rodina se shodla, že lepší jsme ještě neměli.

    1. 🙂 To mám radost. Tyhle jsou tak skvělé, že někdy překonají i čokoládové a zmizí dřív. Holt češi milují skořici. 🙂

  8. Sú úžasné, chrumkavá drobenička navrchu nemá chybu. Veľká vďaka za receptík i za všetky dobré rady na tomto webe. P.S. Aj my slováci milujeme škoricu 🙂

    1. Uf, myslím, že se by se to nepřipálilo. Spíš bych se bála, aby se mi ve větším množství nespekl a neudělal tvrdší krustu. To bych radši upekla bez a pak je pocukrovala moučkovým cukrem. Každopádně drobenka je drobenka. 🙂

      1. Tak jsem to včera zkusila a dopadlo to na 1. Vznikla jemná krustička s lahodnou chutí. Mimochodem – děti ji okousaly z muffinu nejdřív :-).

  9. Dobrý deň, dnes som tieto muffiny piekla a musím povedať, že 4 jablka sú priveľa do cesta, ja som dala 3 a 1/3, cesto bolo samé jablko a ostalo po 30 min v trúbe dosť vlhké a nie osm si istá či je dopečené.
    Piekla som v 2 košíčkoch (bez formy) od DM, sú kvalitné, tak neviem čím iným by to mohlo byť.
    Inak sú chuťovo úžastné 🙂

    1. Určitě taky záleží na velikosti jablek. Někdy stačí dvě, jindy 4 drobné… Jestli jsou vlhké, možná byla nízká teplota v troubě, klidně jste je mohla ještě nechat dopéct. 🙂 Ale spíš o zvlhčila ta jablka, než že by těsto bylo nedopečené…

  10. Nezkoušel někdo dát místo drobenky sníh z bílků? 🙂 Přemýšlím, že bych muffiny předpekla bez drobenky, dala bych na ně „bílkovou čepici“ a nechala dopéct…

  11. Před pár hoďkama dopečeny a už jich moc nezbývá, parádní! Akorát jsem teda musela péct trochu déle, nejspíš jsem sáhla po moc velkých jablkách 🙂
    Jsem nadšená, ještě se mi nestalo, že by nějaký recept odtud nevyšel, díky!

  12. Dobrý den, pekla jsem o víkendu a musím říct, že byly skvělé, málem jsem si ani nestačila sama dát, jak se po nich zaprášilo 🙂 Přidala jsem brusinky (ne snad proto, že bych chtěla recept nějak upravovat, ale proto že je dávám v podstatě všude) a bylo to výýýborný. Příště akorát nebudu dávat do formiček papírové košíčky a jen je vymažu a vysypu protože těsto se na papír hodně lepilo (košíčky od Tescomy) ale na chuti to neubralo 🙂

  13. Ahoj Jani, posíláme s Honzíkem pozdrav z Předhradí 🙂 Dnes jsem poprvé zkusila muffiny, konkrétně tenhle recept, a super! Mimochodem Honzík dodává, že mizí, jako kdyby se jednalo o jednohubky (některé byly ještě docela horké a stejně je spořádal…). Jinak gratulujeme k malému!

    1. Zuzanko, ty jsi zlatá, moc děkuju! Moc vás zdravim a přeju dobrou chuť. A že Honzíkovi vzkazuju, ať tam pošle taky nějakou vlákninu, aby si neuhnal cukrovku 😀

  14. Poradíte mi, proč mi po dopečení muffiny „spadly“? Když jsem vypínala troubu, byly krásně vyběhlé nahoru. Po vypnutí jsem je chviličku nechala a potom jsem pootevřela troubu- a takhle jsem je nechala až do schladnutí. Na chuti to teda nic nemění, pořád jsou perfektní! (místo drobenky jsem dala mandlové lupínky)

    1. Leni, mě většinou spadnou, když se pečou při špatné teplotě. Každopádně, příště dobře předehřát troubu, nechat péct 20-25 minut (zkuste spíš 25) a po upečení hned vyndat a vyjmout z formiček/formy. Já je vždycky vyndám holýma rukama, když se pracuje rychle a opatrně, tak to ještě docela jde. 🙂 Kdyby ne, vemte si na ruce takové ty chirurgické gumové rukavice. V chňapkách nemáte tak hbité prsty.

  15. Dobry den, pokazde, co upecu vase muffiny na ovocne bazi, vzdy jsou pekne zlatave do 25 min, ale uvnitr my vzdy testo pripada syrove a nedopecene. Kdyz pecu dele, tak uz pak ztraceji tu venkovni barvu a vlacnost. V cem je chyba??

    1. Simono, to zní jako záhada… Zkuste namíchat polohrubou s hladkou moukou (víc polohrubé). A teplota je 180 °C?

  16. Pravidelně od Vás dělám různé druhy receptů a vždy jsou naprosto výtečné, jsou skvěle napsané a prostě to podle nich vždycky jde 🙂 Děkuji za tuto stránku, tady vždy najdu ověřenou inspiraci 🙂

  17. Tak tyhle jablíčkové jsou luxusní 🙂 upekla jsem si je k snídani, jsou perfektne vlacne a vlhke, drobenka voní jako trdelník 😀 jen jsou trochu sladší, to závisí asi dost na jablickach a taky na tom ze jsem mela dost sladkou drobenku.. priste trosku cukru uberu 😉 ja jsem nikdy tenhle blog neměla najít, porad zkouším, porad peču a pořád to jim, za chvíli se neunesu 😀

  18. Jsou úžasné, už jsem je během jednoho podruhé…báječné jsou i bez drobenky. Určitě budou stálicí v mém repertoáru 😉 děkuji za recept

  19. Prosim vas, ak mi ostalo cesto a mafiny chcem robit neskor, mozem dat cesto do chladnicky? Dakujem 😉 inak zboznujem vase recepty :-* vzdy sa vsetko podari a chuti neskutocne dobre

  20. nevím co jsem udělala špatně, ale vubec mi nejdou vyndat z košíčkůů..jinak jsou dobré,ale 🙁 chjo a to měly jít zrovna na výstavu mezi recepty z jablek 🙁

  21. Dobrý deň, tak ich pečiem a pečiem a po hodine sú vo vnútry stále mokré.Teraz som pridala múku, tak uvidím, či to pomože. Teplota je správna, celý postup som dodržala, tak jedine, že by boli jablká moc vľké.. Ale aj tak, za hodinu aby neboli hotové?

  22. Synek se vzbudil po odpolední siestě a povídá mi: „Mami, co to tady voní?“ Klasickou hladkou mouku jsem vyměnila za pšeničnou celozrnnou, polohrubou za ovesné vločky ve stejném množství jako v receptu. Do drobenky jsem přidala ořechy a je mňamka. Děkuji za super recept a inspiraci.

  23. Vyborny recept! Dnes jsem je upekla a pulka uz je pryc 😁 Muffiny jsou krasne vlacne 🙂 Uz je to nekolikaty recept, ktery jsem zkousela z tohoto webu,a vzdy byly muffiny vynikajici ☺

  24. Práve som dopiekla, voňajú nádherne a ešte lepšie chutia, len ja som vrch posypala len vločkami, orechami a škoricou. 🙂

  25. https://www.instagram.com/p/BZ-4yNogmYD/ skvělé – podařily se 🙂 měla jsem velkou radost, všem chutnaly,., příště jen maličko někde uberu cukr,., bylo to tak na hraně,., ale konečně jsem neměla suché dusivé drobivé muffiny 🙂 velká radost a chvála autorům receptu! Mouku jsem volila celozrnnou a jablka z naší jabloně na Šumavě 🙂 ono se to nezdá, ale jistě to udělalo svoje, vybírám další recept na pokusy z tohoto webu 🙂

  26. Dnešní první pokus a jsou výborné. Ještě jsem je vylepšila nasekanými vlašskými ořechy. Určitě budu zkoušet i další 😉.
    Ať se Vám daří 🍀.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *