Kokosová hrníčková bábovka

Zkouším to neustále. Pořád se snažím udělat nejdokonalejší kokosové těsto pod sluncem. Na muffiny, na bábovku. Vymýšlím a experimentuju. A myslím, že víc kokosu už se do téhle bábovky asi dostat nedalo. A jelikož jsem extrémně líná, a nebaví mě rozbíjet kokosové ořechy, zase jsem se to snažila maličko obejít a vsadila na sušený kokos a kokosové mléko v plechovce. Navíc jsem si ještě usnadnila život hrníčkovou metodou.

A jak to dopadlo?

Úplně skvěle! Takže se s vámi můžu podělit o recept.

Kokosová hrníčková bábovka:

  • Hrnek hladké mouky
  • Hrnek polohrubé mouky
  • Hrnek strouhaného kokosu
  • 160 ml (malá plechovka) kokosového mléka, dolít obyčejným mlékem do hrnku (klidně ale použijte celý hrnek kokosového mléka, nebo dolijte zbytek hrnku vodou)
  • Půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • Hrnek a půl krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Kůra z jednoho citronu
  • kokosový olej a hrubá mouka na vysypání formy

Použijte standardní zhruba čtvrtlitrový hrnek. Malé odchylky jsou povoleny. 🙂 Pokud použijete veliký hrnek, nevejde se vám těsto do jedné bábovkové formy. Já mám takovou tu úplně nejobyčejnější teflonovou jaká se snad dá koupit.

  1. Asi půl hodiny předtím, než budete péct bábovku si namočte kokos. Dejte ho do mísy a zalijte směsí kokosového a normálního mléka. Promíchejte a nechte stát, aby kokos nasákl co nejvíc tekutiny.
  2. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  3. Formu na bábovku si vymažte kokosovým olejem a vysypte hrubou moukou.
  4. Teď si našlehejte vejce – odměřte si cukr a dejte ho společně s vejci do mísy. Našlehejte do světlé pěny.
  5. Mezitím si dejte rozpustit kokosový olej. Ten potom spolu s citronovou kůrou přidejte k namočenému kokosu a promíchejte.
  6. Do našlehané pěny postupně přidávejte na střídačku dobře promíchanou směs mouky a prášku do pečiva a kokosovou směs.
  7. Kdyby se vám těsto zdálo moc řídké, tak přidejte trochu hladké mouky. Kdyby byla naopak moc tuhá, tak přidejte trochu mléka/vody.
  8. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Peče se asi 40 minut. Ale samozřejmě závisí na formě a vaší troubě. Asi po 35 minutách vyzkoušejte špejlí, jaký je stav uvnitř bábovky. Jestli na ní ulpí syrové těsto, potřebuje ještě trochu času v troubě.
  9. Po upečení bábovku vyklepněte na talíř, nechte chvíli vychladnout a potom krájejte. Já jsem nezmar, krájím bábovky ještě teplé a moje máma vždycky šílí, že se mi zdrcne (a táta, že mě bude bolet břicho, protože to jim ještě teplý). A ještě nikdy se mi nezdrcla.
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka
Kokosová hrníčková bábovka

Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.

Najdete tam třeba i tyhle recepty:

Mramorová bábovka s jogurtem a pohankou

Mramorová bábovka s pohankou
Mramorová bábovka s pohankou

Ořechová bábovka s kousky čokolády

ořechová bábovka
Ořechová bábovka s čokoládou

Dvoubarevná tvarohová bábovka

Dvoubarevná tvarohová bábovka
Dvoubarevná tvarohová bábovka
Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *