Pomerančové muffiny s brusinkami a polevou

Zase jdu trošku pět minut po dvanácté, ale ono to vlastně vůbec nevadí. Díkuvzdání u nás moc nefrčí, ale když už jsem byla pozvaná na svou první pečenou krůtu (krocan by se prostě do tý trouby nevešel a nevešel!), musela jsem vymyslet muffiny, které by Díkuvzdáním voněly alespoň vzdáleně.

No a jelikož vlastně nevím, jak Díkuvzdání voní, tak jsme zaimprovizovala a vznikly mi takové brusinkovo-vánoční muffiny. Voní pomerančem, brusinkami a lehce i skořicí. Nechte si na ně po sváteční večeři určitě místo!

DSC_0668

Pomerančové muffiny – recept je na 12 kousků:

  • Základní těsto na muffiny
  • Mléka dejte ze základního receptu jen polovinu
  • Kůra z jednoho pomeranče (strouhejte jen oranžovou část)
  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (stačil mi 1 velký šťavnatý pomeranč)
  • Hrst sušených brusinek (předem jsem si je spařila horkou vodou)

Poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • Lžíce pomerančové šťávy
  • Špetka skořice na ochucení

Troubu si předehřejte na 180 °C.

1. krok

Smíchejte všechny tekuté ingredience. Prošlehejte vejce, přidejte pomerančovou šťávu a kurů, mléko a tuk (rozpuštěné máslo nebo olej).

2. krok

Smíchejte všechny suché ingredience. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem, přidejte brusinky, aby se obalily moukou a v těstě potom nepadaly ke dnu košíčku.

3. krok

Smíchejte obě směsi. Promíchejte je zlehka lžící, aby se obě části spojily. Drobné hrudky těstu nevadí. Více mu vadí sběsilé šlehání a míchání.

Naplňte 12 košíčků, nebo naplňte vymazanou a vysypanou formu na muffiny a dejte péct na 25 minut.

4. krok

Mezitím si připravte polevu – cukr prošlehejte se skořicí a pomerančovou šťávou. Chvíli směch míchejte metličkou, aby se rozpustil cukr. Pokus je směs moc hustá, přidejte tekutinu. Příliš tekutá poleva vám nebude na muffinech držet (steče nebo se nasákne do muffinu). Vychladké muffiny polijte nebo namočte v polevě.

DSC_0656 DSC_0660 DSC_0661

Pomerančové muffiny s brusinkami a polevou
5 (100%) 4 votes

8 komentářů on Pomerančové muffiny s brusinkami a polevou

  1. dana blahova
    16/01/2015 at 11:14 (4 roky ago)

    Néjak nám doma pochybyly brusinky, tak jsem vyloupalala duzinu z pomerance,pokrajela na kousky, zamichala do testa.Taky jsou moc dobre:-)

    Odpovědět
  2. Jana
    17/05/2015 at 11:14 (4 roky ago)

    Dobry den, vcera jsem je pekla a byly uzasne a jsou snedene. Zajimavost: zapomela jsem do nich dat maslo, proste jsem je supla do trouby a koukam, ze to maslo stoji furt na sporaku. A vubec to nevadilo… Byly skvele, nadychane a tak trochu dietni ;0)

    Odpovědět
    • Muffinárium
      18/05/2015 at 10:24 (4 roky ago)

      Jani to je super, že se povedly i tak. Je to pravda, mnohem horší je nedat kypřidlo, to pak máte tuhou hmotu. Bez tuku si to poradí (ono to vajíčko a mléko, zvlášť plnotučné, v sobě nějaký tuk má, a to i docela postačí).

      Odpovědět
  3. Helča
    12/11/2015 at 15:12 (3 roky ago)

    Jsou luxusní. hned pryč. Jsou jiné než všechny ostatní čoko, vanilka … no prostě ňamka už jsem dělala několikrát:)

    Odpovědět
  4. Justy
    03/04/2016 at 16:05 (3 roky ago)

    Už jsem od Vás vyzkoušela více receptů na muffiny a dnes se mi zalíbil tento! Dopadly výborně 🙂 Vám bych chtěla poděkovat za skvělé recepty! Ať to peče. J.

    Odpovědět
  5. Natalie
    09/04/2016 at 16:46 (3 roky ago)

    Helča to vystihla – jsou luxusní!

    Odpovědět
  6. Terez
    10/06/2016 at 10:15 (3 roky ago)

    Naprosto úžasné!!! Muffiny už peču jen podle vás! Děkuju za super recepty! 🙂

    Odpovědět
  7. Jana
    07/07/2017 at 10:30 (1 rokem ago)

    Tak toto je doma závislost největšího kalibru. Místo skořice nahoru dávám levanduli a taky dobrý. Kupodivu se to s brusinkami netluče 🙂

    Odpovědět

Leave a Reply