Pomerančové muffiny s bílou čokoládou

Pomerančové muffiny jsou bezva, to těsto voní jako sen. Ještě syrové se dá unést, ale jak jej vyndáte z trouby, není cesty úniku. Chodíte se s nimi oňuchňávat, dokud nevychladnou, odlepíte košíček a… Uvnitř drouboučké kousky bílé čokolády!

No dovedete si to představit? Jestli ne, tak hybaj do kuchyně!

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Recepis je notoricky známý, takže:

  • Základ máme, vyberte ten, do kterého ještě budete přidávat, ale mléko zredukujte na polovic
  • k tomu nasekejte jednu bílou čokoládu, velikost kousků je na vás
  • Kůru ze 2 pomerančů
  • Šťávu ze 2 velkých pomerančů

Jak to udělat už taky víte – smícháte suché přísady s kůrou z pomeranče a čokoládou, vedle si smícháte vše tekuté. Potom to promícháte dohromady (tak akorát, nepřemíchejte to, prosím). Jestli je těsto hodně hutné, dolijte trochu mléka. Ubrala jsem jej na polovinu kvůli pomerančové šťávě. Jenže pomeranče jsou různě velké, snadno se vám stane, že z nich vymáčknete méně, než by bylo třeba, víme, improvizujeme (A prosím vás na kolenou, na tevrchovatě košíčkyn džus se neodvažujte ani podívat!).

Naplníte si vrchovatě košíčky a nahoru můžete plácnout tenké kolečko pomeranče bez kůry. Ale upřímně, je to jen na efekt na fotku a pro návštěvy, skvěle chutnají i bez toho.

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Zpětně si tak říkám, že by tomu slušela špetka sušeného zázvoru nebo muškátový oříšek. Ale to zas někdy příště!

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny
Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Čokoládovo-pomerančové muffiny

Dejte mi vědět, jestli to u vás v kuchyni taky zajiskřilo!
Pomerančové muffiny s bílou čokoládou
4 (80%) 4 votes

11 komentářů on Pomerančové muffiny s bílou čokoládou

  1. Taťána
    14/08/2012 at 13:44 (6 roky ago)

    co ten pomeranc nahore, nevysusil se moc v troube? vypada to dobre, ale ja bilou cokoladu nemusim, takze hezky tmavou a nejaky orech nebo kokos k tomu a jedeeeem .]

    Odpovědět
  2. Janina
    14/08/2012 at 23:33 (6 roky ago)

    Vůbec právě! Ale já mám tu troubu nějakou divnou, nahoře peče málo. Někdy zkusím v remosce, tam jde od poklice 240°, uvidíme, co to udělá 😉

    Odpovědět
  3. Ver
    28/01/2014 at 21:39 (4 roky ago)

    Ahoj, chci se zeptat, jakou bílou čokoládu používáš? Zkoušela jsem to s ní už 2x, pokaždé jiná značka, a stalo se to samé… zůstaly jen malé kousíčky, zybtek byl nacucaný v těstě a dobré to rozhodně nebylo 🙂

    Děkuju za odpověď

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      30/01/2014 at 8:10 (4 roky ago)

      Co mi padne do ruky. 🙂 Úplně obyčejnou Orionku nebo Milku. A vždycky v pohodě. Zaznamenala jsem jediný problém – když nasypu nasekanou čokoládu na těsto navrch a dám péct, bývají ty kousíčky takové spečené a do hněda. Chuť je ale v pohodě.

      Odpovědět
  4. Carrie
    17/03/2014 at 7:54 (4 roky ago)

    Ahoj, chtěla bych poprosit o radu, včera jsem dělala tyto muffiny z poloviční dávky (pro případ že by se nepovedly 🙂 ) chuťově byly naprosto úžasné, ale problém byl v tom, že mi strašně klesly. Dělala jsem už spoustu muffinů, ale ještě se mi nikdy nepovedlo je udělat nadýchané, pokaždé je mám velké dokud nevypnu troubu a nevytáhnu je, poté hned spadnou na poloviční velikost. 🙁 Už jsem z toho zoufalá, nevíš co dělám špatně? Dokonce už je nevytahuji ihned ale ještě 10 minut nechávám v zavřené troubě a 10 minut v polootevřené, ale stejně to nemá efekt. Původně jsem to házela na troubu, ale teď jsem je zkoušela v jiné, úplně nové a žádná změna. Děkuji předem za odpověď. Carrie

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      19/03/2014 at 21:41 (4 roky ago)

      Milá Carrie, nikdy mi muffiny nespadly, takže můžu jen říct, jak to presně dělám já.
      1) Suroviny nejsou studené přímo z lednice.
      2) Vždy smíchám nejdřív tekuté ingredience (vejce jen prošlehám vidličkou) a pak k nim přidám promíchané suché ingredience.
      3) Suroviny promíchám dohromady lžící. Nešlehám šlehačem. Nevadí, když v těstě zůstanou drobné hrudky.
      4) Těsto ihned po naplnění košíčků jde do vyhřáté trouby na 180°.
      5) Peču 20-25 minut, vyndám z trouby, vyjmu z plechu nebo silikonových košíčků a dám chladit na mřížku.

      Děláš něco z toho jinak? Podle mě to může být přešlehané těsto, málo vyhřátá trouba, příliš mnoho prášku do pečiva…

      Odpovědět
  5. Lenka
    12/11/2014 at 9:24 (4 roky ago)

    Super recept, pekli jsme už několikrát, moc nám chutnají, přidávám nahoru ještě drobenku a špetku skořice. Jinak k bílé čokoládě, jsem velmi spokojena se spec.bílou na vaření od Tesca, nebo pak v německém Kauflandu mají 200g kostky čokolád, jak bílé, tak mléčné i hořké……

    Odpovědět
    • Muffinárium
      17/11/2014 at 17:29 (4 roky ago)

      Bezva, děkuju za tip! 🙂

      Odpovědět
  6. Tereza
    02/04/2016 at 8:56 (2 roky ago)

    Dobrý den, mžu se zaptat čemu vadí pomerančový džus? Byl by v tom nějaký rozdíl i kdyby byl 100% ? děkuji za odpověd 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      07/04/2016 at 11:21 (2 roky ago)

      Terezko, nevadil by ničemu. Já ale džusy nepoužívám, většina je z koncentrátu, to je takový zbytečný proces, lepší si vymáčknout pomeranč. Nebo kupte fresh. Ten taky líp voní.

      Odpovědět
  7. Ivana
    02/03/2018 at 8:44 (5 měsíci ago)

    Zdravím všechny pekařky a pekaře,
    včera jsem tyto muffiny vyzkoušela, když byly ještě horké, byly úžasné. Nahoře se mi vytvořila zkaramelizovaná krusta. Bohužel, druhý den už jsou gumové. Je to normální?
    Také jsem udělala muffiny s hruškami, ty jsou ok, jen nejsou cítit hruškově, ale to bude špatným výběrem ovoce, příště zkusím jinou odrůdu.
    Pěkný den všem,
    Ivana

    Odpovědět

Leave a Reply