Rebarborová buchta s drobenkou

Začíná jaro! V ulicích voní šeříky, sluníčko začíná chytat tu správnou sílu a v obchodech se konečně objevila rebarbora! Někdy by mohl namítat, že přece nebude dávat zeleninu do koláče, nicméně, kdo nikdy nevyzkoušel, nepochopí. Rebarbora na sladko, to je láska. V koláči sólo i s dalším ovocem, třeba s jahodami. Je to prostě bašta. Zvlášť, když ji zasypete drobenkou a obalíte skořicí.

rebarborova buchta s drobenkou

Na plech o rozměrech zhruba 21 x 31 cm potřebujete:

  • 4 velká vejce
  • 270 cukru (krupicového, nebo půl napůl s jemněji mletým třtinovým cukrem)
  • 125 g rozpuštěného a vychladlého másla + trochu na pomazání formy
  • 150 ml mléka
  • lžičku vanilkového extraktu, nebo semínka z jedné vanilky, nebo jeden vanilkový cukr
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • ovoce na posypání koláče (dala jsem rebarboru ze 4 stonků)
  • Na drobenku si připravte 50 g másla, 50 g cukru (půl třtinvý a krupicový), trochu skořice a 100 g polohrubé mouky. Vše dohromady žmoulejte mezi prsty a zpracujte tak na drobenku.

A teď to chce trochu logistiky, ale celé to zvládnete za 10 minut (s kuchyňským robotem nebo s pomocníkem, jinak vám to bude trvat trošičku déle):

  1. Dejte si do rendlíku rozehřát máslo.
  2. Do šlehací mísy vyklepněte vejce a přisypte cukr. Ušlehejte světlou vaječnou pěnu, bude to trvat zhruba 8 minut (kdo má robota nebo pomocníka, připraví si zbytek, než se ušlehá vaječná pěna).
  3. Troubu si dejte předehřívat na 180 °C, plech si lehce pomažte máslem a vyložte pečící papír (papír se krásně přichytí k formě a nebude se hýbat).
  4. Navažte si mouky, přidejte k nim prášek do pečení, (vanilkový cukr) a skořici. Dobře promíchejte.
  5. Odměřte si mléko a přilijte ho k rozpuštěnému máslu (pokud máte vanilkový lusk, potom vyškrabaná semínka přidejte k mléku s máslem a trošku prokvedlejte, aby se to dobře promíchalo). Nemusíte tak dlouho čekat, než vám máslo vychladne a celá směs získá ideální teplotu. Nezapomeňte rendlík sejmout z plotny!
  6. Oloupejte rebarboru, nakrájejte ji a obalte lehce v mouce (při pečení tak ovoce neklesne úplně na dno, ale zůstane na vrchu koláče).
  7. Připravte si drobenku!
  8. Plech na pečení si na pár místech lehce vymázněte máslem a vyložte pečícím papírem.
  9. Do hotové vaječné směsi přimíchávejte na střídačku moučnou směs a mléko s máslem. Hotové těsto vylijte na plech, uhlaďte, poklaďte ovocem a zasypte drobenkou. Dejte péct na zhruba 30 minut.

rebarborova buchta

rebarborova buchta

rebrborova buchta

Tipy:

Můžete si také hrát s moukou. Půl napůl pšeničná a celozrnná špaldová. Můžete zkusit přidat více žitné, nebo zkusit koláč celý jen z celozrnné mouky. Drobenku můžete také připravit třeba z podrcených ovesných vloček (bude krásně křupavá).

Ovoce můžete na tento koláč použít jaké chcete. Také můžete vynechat skořici a přidat třeba citrónovou nebo pomerančovou kůru, více vanilky.

rebarborova buchta s drobenkou

Upečte si i lahodný rebarborový koláč!

rebarborový koláč

Rebarborový koláč

A dětem do školy na svačinu připravte rebarborové muffiny.

Rebarborové muffiny

Rebarborové muffiny

Rebarborová buchta s drobenkou
4 (80%) 5 votes

4 komentáře on Rebarborová buchta s drobenkou

  1. Kristina Čechová
    09/05/2015 at 12:22 (4 roky ago)

    Miluju, úplně strašně miluju rebarboru v buchtách a koláčích 🙂 To mám po tatínkovi 🙂 Těším se hrozně na léto, taťka vždycky spořádá celý plech sám 😀 takže dělám dvojitou dávku 😀 A ten tvůj s drobenkou vypadá naprosto skvěle 🙂

    Odpovědět
  2. Lenka
    09/05/2015 at 20:11 (4 roky ago)

    Rebarborovou buchtu miluju, jedna z mých nejoblíbenějších!

    Odpovědět
  3. Eliška
    25/08/2015 at 20:57 (3 roky ago)

    Nevím, jestli jsem si toho jen nevšimla, ale nevynechala jste v postupu vanilkový cukr?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      31/08/2015 at 21:27 (3 roky ago)

      Eliško, vynechala! Díky za komentář, už jsem to napravila. Pokud je v receptech vanilový cukr, je dobré ho přidat s moukou, pokud lusk, vyškrabávám ho vždycky do nějaké tekutiny a dobře promíchám.

      Odpovědět

Leave a Reply