Mramorová tvarohová bábovka

Kdyby se vás někdo zeptal, jaká bábovka je vaše nejoblíbenější, co byste odpověděli? U mě by to vypadalo asi takhle:

Týjo, ořechová. Né, počkej, tvarohová. Ale musí bejt mramorová. Nééé, vlastně jenom olejová, se špetkou citrónu, to je labůžo. A maková taky neni k zahození…

Éééé, bylo by to jako rozhovor s absolventem oboru Dement roku. Nejoblíbenější bábovku si nějak jednoduše vybrat nemůžu. Bábovka je prostě bábovka a musíte je milovat všechny. Tečka. Dneska se na vás usměje moje tvarohová bábovka. Samozřejmě, že bude mramorová…

Na jednu (mramorovou) tvarohovu bábovku potřebujete:

  • 250 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vaničku tvarohu (nebuďte troškaři, mrskněte tam plnotučnej, ale polo i netučný nebude na závadu)
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • vrchovatá lžíce dobrého holandského kakaa
  • lžička vanilkového extraktu
  1. Jako první si dejte rozehřát máslo, aby vám stačilo vychladnout. Určitě ho potom nepřilévejte k vaječné směsi horké, aby se vám to celé nezdrclo.
  2. Bábovkovou formu si vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. Oddělte si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru umixujte světlou žloutkovou pěnu (bude to trvat do 10 minut podle výkonu šlehače a vaší výdrže). Do ušlehané pěny přidávejte za neustálého šlehání na střídačku (a tady se hodí robot nebo šikovný pomocník) máslo, tvaroh a směs mouky s práškem do pečiva.
  4. Dejte si předehřát troubu na 180 °C.
  5. Z bílků si ušlehejte pevný sních a opatrně ho zamíchejte do vzniklé směsi.
  6. A téd následuje lámání chleba. Chcete tvarohovou bábovku mramorovou? Jestli ne, tak přidejte (ale nemusíte) lžičku vanilkového extraktu a dejte péct.
  7. Jestli budete mramorovat, rozdělte si těsto na 2 části. Do jedné poloviny dejte vanilkový extrakt a nalijte na dno formy. Do druhé přidejte štědrou lžíci (a klidně i víc) dobrého kakaa, dobře rozmíchejte (ručně, šlehač, už nechte spát). Pokud bude těsto příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka a ručně promíchejte.
  8. Vlijte kakaovou směs na vanilkovou a trochu kakaovou směs prošťouchněte tou vanilkovou, abyste získali mramorování. Ideálně nějakou silikonovou stěrkou, abyste si nepoškrábali formu.
  9. Pečte na 180 °C zhruba 45 minut. Pečlivě si bábovku hlídejte a dejte na zkušenosti s vlastní troubou. Někdy stačí 40 minut, někdy je i 50 málo.
  10. Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Zapíchněte do těsta špejli a hned ji vytáhněte. Jestli je čistá, máte hotovo. Pokud na ní zůstalo syrové těsto, tak ještě potřebuje pár minut.

TIP:

Hera není máslo! Jestli chcete krásnou máslovo chuť tak zapomeňte na kraviny jako je „máslová“ Hera a podobně. Vždycky je to jen rostlinný tuk. Máslo je prověřené generacemi. Dopřávejte si sladké hříchy aspoň v trochu kvalitní podobě. A pokud máte problém jako já s laktózou, tak si máslo snadno můžete přepustit (a místo tvarohu dáte podle potřeby 200-250 ml rostlinného mléka, nebo tvaroh bez laktózy).


IMG_1420 IMG_1422

Mramorová tvarohová bábovka
Mramorová tvarohová bábovka

Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.

Najdete tam třeba tyhle recepty:

Ořechová bábovka s kousky čokolády

Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
Mramorová tvarohová bábovka
3.5 (70%) 8 vote[s]
7 komentářů Přidat své
    1. Katko, tahle bábovka je trochu hutnější, ale zdrcnutá? To určitě ne… Jaký používáte prášek do pečiva? Já požívám čistý z vinného kamene. Bez škrobu a mouky, které nekteré prášky obsahují…

  1. Povedla se! Bála sem se, protože těsto bylo extra hustý, až sem si říkala „bože co z toho bude“. Je výborná, přítel dnes dojedl poslední kousek a už si žádá další 🙂

    1. Dávám hladkou, nebo podle nálady míchám s pohankovou a nebo nějakou celozrnnou (jediná, která mi vysloveně nechutnala byla ječná). Polohrubou se nic nezkazí, klidně dejte polohrubou!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *