Varianty základního receptu na muffiny

Co se stane, když dáte do základního receptu něco jiného? Třeba vynecháte vejce, protože na ně máte alergii, nebo místo másla dáte olej? Jak budou muffiny vypadat, když se upečou na 200 °C a jak s třtinovým cukrem? A jak budou probůh chutnat, když se do nich nedá vanilka?

To všechno se dozvíte za 3, 2, 1 …

Základní recept na muffiny a jeho modifikace

Základní recept na muffiny a jeho modifikace

Základní recept na muffiny uvádí přesný počet a poměr ingrediencí. I když budete postupovat přesně tak, jak říkám, nemusí vaše muffiny vypadat stejně. Zklamání, co? Ale jak je to možné? No, protože každá mouka je jiná (i ta stejné značky, fakt!), použijete jiný prášek do pečiva, jinak velké vajičko, dost určitě máte jinou troubu a zapínáte jiný pečící program. A tak různě…

Ale nebojte, zas tak velká věda to není, muffiny jsou s prominutím blbuvzdorné a strašně jednoduché pečení, zvládne to každý, pokud neudělá po cestě nějakou zásadní botu.

Ale jak to dopadne, když musíte místo másla použít olej, nebo vynechat třeba vajíčko či vanilku? Tak to jsem se všechno rozhodla otestovat. Postupně budu přidávat jednotlivé varianty, které jsem upekla, nafotila a postupně snědla. Abych vám ukázala, jak vypadají, jak chutnají, co se s nimi děje za 1–2 dny. Co se stane, když je uděláte malé a naopak i velké. Vycházím ze základního receptu a vždy nahradím nebo vynechám alespoň jednu ingredienci.

základní recept na muffiny

Tohle je základní recept na 12 muffinů (nic dalšího jako třeba čokoládu už do něj přidávat nebudete, ale třeba je ozdobíte krémem, nebo si je dáte ke snídani s máslem a marmeládou):

Sypké ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečení bez fosfátů
  • špetka soli
  • vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu, ta už patří do tekutých)

Tekuté ingredience:

  • 2 středně velká vejce
  • 220 ml mléka (možná budete muset trochu dolít, každá mouka saje trochu jinak)
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)

Pečou se 20–25 minut na 180 °C. Přesný postup najdete tady.

Jestli chcete základ použít na cupcakes (tedy ještě ho ozdobíte krémem) a nechcete typické muffiní čepice, pečte je 25 minut, ale maximálně na 160 °C. Čepice tolik nenaskočí a muffiny budou hezky nachystané na zdobení.

Jaké modifikace tu najdete?

  • Variantu s máslem, ale bez vanilky
  • Variantu s hrubým třtinovým cukrem
  • Variantu s olejem

A teď už první tři alternativy:

Základní recept na muffiny - variantyVarianta s máslem, pečení na 200 °C a bez vanilky

Základní recept (na fotkách najdete příslušný muffin pod označením “máslo”) jsem tentokrát pekla na 200 °C přesně 20 minut. Přečetla jsem si, že vysoká teplota je esencí k vysoké čepici muffinu. A opravdu to tak je. Abyste dosáhli opravdu superčepice (pověstný muffin top), musíte košíčky hodně naplnit. Na fotce níže vidíte, že jsem zkusila obě varianty. Jeden košíček jsem přeplnila, druhý jsem naplnila sotva do 2/3.

Ptáte se mě, co se stane, když do receptu nedáte vanilku (semínka z lusku, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci). Nestane se nic, jen nebudou vonět po vanilce. Základní muffin s máslem bez vanilky voní neutrálně, trochu po másle, trochu po vejcích. Menší muffin měl křupavý “obal”, asi jako mívá bábovka trochu silnější kraj. Naopak měl krásně vláčnou a hebkou střídku. Velký muffin měl křupavou čepici a byl také krásně vláčný.

Neřekla bych, že velikost měla nějak zásadní vliv na propečení. Oba, velký i malý, byly krásné upečené, vláčné, dobře chutnaly, velkému jen narostla větší čepice.

Vám 200 °C doporučím jenom v případě, že máte zkušenosti s vlastní troubou a víte, že se vám nepřipálí (z vrchu nebo zespodu). Na 200 °C jsem pekla i další varianty, aby měly hezkou čepici. Základ je pořádně vyhřát troubu. Při mém prvním testovacím pokusu se špatně vyhřátou troubou na 200 °C to dopadlo tak, že se všechny muffiny naklonily na stranu.

I třetí den byly chutné, nedrobily se a nedělaly si ostudu. Budete-li potřebovat muffiny upéct dopředu, nebojte se toho.

Jak postupovat?

Připravte si základní recept na muffiny a vynechte jakoukoliv variantu vanilky. Pečte standardně při 180 °C, pokud víte, že vás nezradí trouba, tak pečte na 200 °C.

základní recept na muffiny

Základní recept na muffiny – varianta s máslem, pečené na 200 °C. Vlevo velký, vpravo malý.

Varianta s tmavým a hodně hrubým třtinovým cukrem

Chtěla jsem vám ukázat, co to udělá, když dáte do těsta místo klasického bílého krupicového cukru hodně hrubý třtinový cukr. Je to samozřejmě vidět na barvě těsta, které je tmavší, ale hlavně na struktuře upečeného muffinu. Čepice je hrubá a křupavá, voní po karamelu a taky tak chutná. Byly o dost chutnější. Větší muffiny jsem dala ještě 5 minut dopéct, přišlo mi, že mají lehce nedopečenou čepici.

I třetí den byly dobré, vláčné, nedrobily se.

Jak postupovat?

110 g cukru krupice nahradíte hrubým třtinovým cukrem o stejné váze.

Základní recept na muffiny a jeho modifikace

První tři modifikace základního receptu na muffiny – malá verze.

Varianta s (olivovým) olejem místo másla

Dost často se ptáte, jestli můžete dát do těsta olej. Samozřejmě, že můžete. Když jsem si vyhradila čas na testování, tak jsem doma měla zrovna jen panenský olivový olej. Dala jsem ho tedy stejné množství jako másla (asi 85 ml). Syrové těsto lehce vonělo po oliváči, upečené už ne.

Tyhle muffiny vyskočily nejvíc. Velká varianta má úplně gigantickou čepici. Vydržely nejdelší dobu dobré a vláčné (jedla jsem všechny varianty po kouskách 3 dny), moji spolutestovači tvrdili, že chutnaly nejlépe.

Všechny se po vychladnutí dobře odlepovaly od papírového košíčku.

Jak postupovat?

Rozpuštené máslo nahradíte 85 ml oleje, ideálně jednodruhového.

Základní recept na muffiny a jeho modifikace

První tři modifikace základního receptu – malá verze, průžez

Tady vidíte, kolik syrového těsta bylo ve formičkách a jak muffiny při 200 °C naskočily.

muffiny koláž

První tři modifikace základního receptu – syrové a upečené muffiny

Podívejte se na

BEZLEPKOVÝ ROZCESTNÍK 

jak vypadají i různé varianty bezlepkových muffinů

Napadá vás, jaký typ bych měla ještě otestovat?

Varianty základního receptu na muffiny
4.33 (86.67%) 33 votes

43 komentářů on Varianty základního receptu na muffiny

  1. Martina
    27/04/2016 at 18:56 (2 roky ago)

    Jeste me napadá bezlepková varianta.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      30/04/2016 at 20:01 (2 roky ago)

      Marti, jasně, ty mám v plánu. Ty bezlepkové se zázvorem jsou moc fajn, ale mám už otestovanou kokosovou mouku. S tou se pracuje dost blbě, ale výsledek je za mě zatím nej! Brzy ho hodím jako samostatný recept, ale určitě udělám i nějaké varianty ze základu.

      Odpovědět
  2. Cara C
    29/04/2016 at 18:16 (2 roky ago)

    Je super vidět, jak se změní muffiny, při různých alternativách 🙂

    Odpovědět
  3. Martina
    01/05/2016 at 14:17 (2 roky ago)

    Tak to je skvělé! Ještě by mě zajímalo olej a třtinový cukr dokupy 😀 😉 Díky moc za článek.

    Odpovědět
    • Jana
      05/08/2016 at 10:27 (1 rokem ago)

      Peču od začátku se slunečnicovým olejem a třtinovým cukrem a jsou báječné. Dělám je sice podle tohoto webu, ale zároveň dávám obvykle podmáslí/kefír a ne mléko. A funguje to pokaždé 🙂 Chce to jen těsto nepřešlehat, jak je zde někde napsáno. Zapomeňte na mixér 🙂 Pěkně metličku do ruky a s citem spíš míchat, než šlehat 😀

      Odpovědět
    • Mautycka
      13/08/2016 at 14:34 (1 rokem ago)

      Ty peču já a vypadají stejně jako ty z varianty „třtinový cukr“. Čepice vyskočí podle míry naplnění košíčku, dávám raději víc. Chuťově mám nejraději kokosový olej.

      Odpovědět
    • Jana
      27/08/2016 at 16:50 (1 rokem ago)

      Tak ta vyzkoušena právě dnes – zrovna si všichni pochutnáváme – základní těsto – mouka pšeničná celozrnná a špaldová celozrnná, víc pšeničné, třtinový cukr, olej, pečeno ve vyhřáté troubě na 160, vyskočilA čepice, nahoře křupavé, uvnitř vláčné. Ale mezi nejoblíbenější nepatří – tam řadím citron, kokosové 🙂

      Odpovědět
  4. Karel
    22/05/2016 at 14:06 (2 roky ago)

    Co takhle zkusit nahradit vejce banánem?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      03/06/2016 at 19:47 (2 roky ago)

      Skvělý tip a pracuju na tom! Zatím se mi ale nepovedla varianta, kterou bych s vámi ráda sdílela. Prostě to zatím není perfekt. 🙂

      Odpovědět
  5. Iva V.
    27/05/2016 at 19:29 (2 roky ago)

    Ahojda, ja mam problem sehnat jinou, nez hladkou mouku. Ziju v Portugalsku a tady se jede jen hladka s kypricim praskem a nebo bez. Bude hodne vadit dat jen hladkou? Mam dat tedy vetsi mnozstvi? Dekuji za radu

    Odpovědět
    • Muffinárium
      03/06/2016 at 19:42 (2 roky ago)

      Ivo, hladká stačí, dejte jí prostě 300 g. Já dávám i polohrubou, pomůže, aby čepice měla takovou krustičku.

      Odpovědět
  6. Aduš
    15/06/2016 at 15:55 (2 roky ago)

    No ta blááho, perfektní článek, moc za něj díky! mě to taky vždycky zajímá, jak to dopadne, ale ještě nejsem takový maniak, abych to takhle navostráka testovala 😀 Takže moc díky, maniačko (je to lichotka:), pro mě se tvý recepty staly modlou a ráda podle nic peču . A ani okolí si nestěžuje 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      27/06/2016 at 17:18 (1 rokem ago)

      Díky, díky, díky! 🙂

      Odpovědět
  7. Klára
    01/07/2016 at 17:50 (1 rokem ago)

    Zdravím. Já místo cukru používám do muffinů med… Akorát jak je med součástí tekutých ingrediencí a nikoli suchých jako cukr, těsto je pak řidší… Tak ke konci míchání vždy přisypávám a přisypávám mouku, dokud se mi to nezdá ok ta konzistence. Nemohla by si mi, prosím, poradit kolik mám dát teda té mouky navíc hned od začátku? Potrebuju to nějak vybalancovat… Jak to tam totiž domíchávám nakonec, tak se pak bojím, že to těsto bude přemíchané a muffinky se mi kvůli tomu nepovedou… Tak jsem z toho vždy trochu ve stresu a sleduju je v troubě jestli rostou 😀 Díky moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      10/07/2016 at 15:43 (1 rokem ago)

      Klárko, tohle je námět na jednu z příštích variant. Ráda to ozkouším do další várky!

      Odpovědět
  8. Vendula
    25/08/2016 at 10:01 (1 rokem ago)

    Ahoj, nevíte kde je prosim chyba když mi první vylezou nahoru okraje a pak az prostředek při pečení?

    Odpovědět
  9. Markéta
    27/08/2016 at 11:47 (1 rokem ago)

    Dobrý den,pekla jsem muffiny podle Vašeho receptu na základní muffiny, jen jsem přidala mleté ořechy. Naplnila jsem košíčky skoro po okraj a na začátek pekla 7minut na 200 stupňů a pak jsem to zlomila. Chtěla jsem, aby se vytvořila velká čepice. Muffinů naskočily, ale jen do špičky, která popraskala. Nevíte, co dělám špatně, když se čepice vůbec neudělá a ještě muffiny popraskají?? Předem moc děkuji za odpověď, fakt už nevím, co s tím mám dělat.

    Odpovědět
    • Markéta
      27/08/2016 at 11:51 (1 rokem ago)

      Právě jsem si ještě všimla, že jsem nedala do recepty tu polohrubou mouku, jen hladkou a část mouky jsem nahradila těmi ořechy. Myslíte, že by se ta čepice nevytvořila kvůli vynechání polohrubé mouky? Dekuji

      Odpovědět
  10. Tereza
    07/09/2016 at 11:35 (1 rokem ago)

    Výborný nápad, výborná stránka. Ďakujem za pomoc. Ušetrila si mi veľa času 🙂

    Odpovědět
  11. Veronika
    18/09/2016 at 0:08 (1 rokem ago)

    Zdravím, dnes jsem zkoušela nahradit máslo olivovým olejem a jsem nadšená, jak se muffiny povedly. Krásně vyskočily a jsou velice vláčné. Měla jsem trochu strach, jestli se olivový olej neprojeví v chuti, ale není vůbec cítit. Přidala jsem do těsta na kostičky nakrájené švestky a pomletý mák a výsledek je geniální. Určitě doporučuji tuto variantu vyzkoušet 🙂
    Děkuji za krásný přehled a fotografie různých variant těsta, pomohly mi při výběru „inovativního“ postupu.

    Odpovědět
  12. Jana
    22/10/2016 at 18:01 (1 rokem ago)

    Zkoušela jste i něčím nahradit mouku?.. třeba ovesnými vločkami nebo případně něčím jiným??

    Odpovědět
  13. František
    16/11/2016 at 17:25 (1 rokem ago)

    Zdravím, pokaždé když peču muffiny, tak mi moc nenaskočí a uvnitř jsou takové jak kdyby zdrclé nebo nedopečené no prostě nic moc. Čím to je?

    Odpovědět
  14. Markéta
    27/11/2016 at 14:11 (1 rokem ago)

    Zdravím do Muffinária.
    Dnes jsem tento recept vyzkoušela s bezlepkovou moukou, kokosovým olejem a kokosovým cukrem. Vše jsem dávala ve stejném poměru jako základní recept. Jsou výtečné, nadýchané, vláčné a sladké tak akorát.
    Markéta

    Odpovědět
  15. Daniela
    01/12/2016 at 16:56 (1 rokem ago)

    Převelice děkuji! Jdu si to vytisknout a schovat do receptové složky, protože toto je poklad.

    Odpovědět
  16. Nyana
    12/12/2016 at 21:14 (1 rokem ago)

    Boží článek! Klobouk dolů, velice originální. Těším se na další porovnání!

    Odpovědět
  17. Katka
    07/01/2017 at 15:57 (11 měsíci ago)

    Skvělá stránka!
    Doma máme bezmléčnou stravu (intolerance mléka ve všech podobách), takže dělám základní recept s náhradami – máslo vyměním za tuk Alsan, ale častěji za obyč řepkový olej (je to pohodlnější), mléko za rýžové nebo sojové a muffiny jsou výborné i tak 😉

    Odpovědět
  18. Katka
    07/01/2017 at 15:58 (11 měsíci ago)

    A ještě doplním, že peču ze špaldové mouky a třtinového cukru.

    Odpovědět
  19. Annie
    16/01/2017 at 23:03 (11 měsíci ago)

    Dobrý den, skvělý článek, jen se mi nedaří najít slibované pokračování, můžete mi poradit, zda jsem se přehlédla. Moc díky, sama jsem měla chuť to podobně otestovat, tak teď už v tom mám jasno:)

    Odpovědět
  20. Simona
    02/02/2017 at 19:26 (11 měsíci ago)

    Díky moc, že jste si s tím dala tolik práce, teď je mi ta muffinlogie úplně jasná 🙂

    Odpovědět
  21. Jana
    04/02/2017 at 20:33 (11 měsíci ago)

    Ahoj, díky za recepty!
    Muffiny jsou tužší, málo porézní, čím by to mohlo být?
    Co se stane, když se těsto „přemíchá“?
    Díky, Jana

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 14:01 (7 měsíci ago)

      Může t být právě tím přemícháním. Těsto se má jen propojit. Míchám ho lžící jen tak dlouho, dokud není vše spojené, víc ne. Žádné šlehání, ani sběsilé hnětení.

      Odpovědět
  22. R.
    14/02/2017 at 18:57 (10 měsíci ago)

    Super článek, udělala bys někdy muffiny s příchutí waflí? nebo něco na ten způsob.

    Odpovědět
  23. Beáta
    13/03/2017 at 21:53 (9 měsíci ago)

    Skúšali ste aj špaldovu múku?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:59 (7 měsíci ago)

      Doporučuju napůl s hladkou.

      Odpovědět
  24. Adela
    16/03/2017 at 8:33 (9 měsíci ago)

    OTÁZKA: Dobrý den 🙂 Dříve jsem neměla s muffiny problém ale v poslední době… Už těsto je vždycky divné (až moc se lepí). Samotné muffiny jsou pak po upečení hrozně tvrdé. Nejspíš něčeho dávám více než by se mělo. Nevíte, čím by to mohlo být? :/

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:58 (7 měsíci ago)

      Adelko, nedáváte jiné sladidlo?

      Odpovědět
  25. vlajenka
    10/04/2017 at 20:02 (8 měsíci ago)

    Místo zmíněných cukrů sladíme kokosovým cukrem.

    Odpovědět
  26. Šárka
    31/05/2017 at 17:06 (7 měsíci ago)

    Ahojky! Projížděla jsem tvoji stránku a jsem nadšená. Máš pro to cit a nápady máš úžasné…
    Dostala jsem se sem z důvodu toho, že budu mít narozeninovou oslavu a jelikož moc nemusím dotry (ale muffiny miluju) rozhodla jsem se, že bych si místo dortu upekla ,,MuffinTower“ (Zní to fine ale myslím to tak, že bych ty muffiny prostě poskládala do pyramidy a zapíchla tam svíčky) a to mi právě přijde takové… nudné…
    Každopádně když tady vidím ty tvoje skvělé nápady, myslela jsem si, že by jsi mi třeba mohla doporučit nějaký muffinový dort nebo, tak… Jestli je to vůbec reálné…
    Děkuji moc!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:48 (7 měsíci ago)

      Já teď asi nevím, jak je to myšleno… Jakože dort a lá obří muffin? 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        02/06/2017 at 13:24 (7 měsíci ago)

        Přesně tak. Nevím sice jakou bych pro to mohla použít formu, ale doufala jsem, že tě něco napadne.

        Odpovědět
        • Muffinárium
          17/06/2017 at 10:10 (6 měsíci ago)

          Já bych to asi hodila do normální dortové formy (a dala bych dvojité těsto, aby to nebyla placka), ale netuším, jestli to zvládne tu muffinovou čepici. Nebo takové ty papírové frmičky na panetonne a lá tato: https://www.kitchenetteshop.cz/formy-na-panetton

          Odpovědět
  27. Diana
    10/08/2017 at 13:39 (4 měsíci ago)

    Dobry den prave peciem muffiny podla zakladneho receptu z masla a vsetky sa mi vytahuju do jednej strany smerom z kosicku🙁Mam to na svadbu a potrebovala by som ich mat rovnake no neviem kde mohla nastat chyba? Dakujem

    Odpovědět
    • Muffinárium
      11/08/2017 at 14:31 (4 měsíci ago)

      Dianko, to taky netuším. Přičítám to tomu, že trouba nerovnoměrně peče. Dporučuju důkladně vyhřát troubu a pak dát péct. Někdy mi to dělají muffiny i v silikonových formičkách.

      Odpovědět

Leave a Reply