Vaříme podle Herbáře, vařte podle něj také

Jasně, kuchařky, které vzniknou z televizních pořadů většinou stojí za prd. Alespoň podle mé dosavadní zkušenosti. Většinou je za tím jen snaha něco vydělat (Cháchá, taky jste si vybavili Jirku Bé a Láďu Há a Prostřeno?). Inu, v tomto případě, i kdyby to byla pravda, to producentům i nakladateli odpustím. Knihy Vaříme podle Herbáře mi dávají smysl jako máloco. Nad spoustou kuchařek si řeknete: „Ok, dobrá inspirace, hezké obrázky, recepty z nedostupných surovin, jednou za půl roku podle toho třeba i uvařím…“ Nad Herbářem ale budete plesat často a dlouho. A je jedno, jestli máte v ruce jedničku, dvojku, nebo se díváte rovnou i na televizní pořad. Vaření podle Herbáře je prostě láska!

Nemůžete se do nich nezamilovat. Katka Winterová a Linda Rybová hrají v televizním Herbáři dokonalý duet. Tančí spolu za stolem, mají s těmi noži a kastroly neuvěřitelný sexappeal, a když jim k tomu asistuje „dědek kořenář“, zarostlý a nemluvný „Jim“ nebo kupa dětí, uvěříte, že jsou to jen holky z masa a kostí, které takhle celý rok krmí sebe i své rodiny. A chcete to dělat přesně tak. S láskou a chutí, ze sezónních surovin a co možná nejpřirozeněji. Protože tak vám to bude i nejvíc chutat (aspoň ony dvě se tváří, jako by jedly michelinské menu, i když žvýkají třeba jenom poplamenice). A kniha Vaříme podle Herbáře č. 2 za pořadem ani trochu nezaostává. Sice se vytrácí ta dokonalá roztomilost, ale zase máte vše přehledně, černé na bílém a můžete se k receptům vracet i když vám selže internetové připojení.

Vaříme podle Herbáře č. 2
Vaříme podle Herbáře č. 2

Poplamenice, vánoční omáčka a jáhelník

V knize najdete snad vše tradiční, dobré a hlavně domácí. Poplamenice, variace na téma pesto, octy a oleje, sirupy, přírodní antibiotika, hrušky v mnoha podobách, martinské rohlíky, jeřabinový džem a marináda, dýně a zase dýně, šípek nejen na čaj, polévky z ráje, podzimní pastýřský koláč, energetické tyčinky, smoothie, v hlavní roli šafrán a kdoule, bylinkové polštáře na spaní, domácí zeleninové chipsy, dumlíková polévka, řepance s pracharandou, britský vánoční pudink, vánoční omáčka, souboj kachen, houbový kuba, jahelník, novoroční hrstkovka a mnoho další receptů, rad a tipů.

Katka s Lindou vaří opět venku a hlavně ze sezónních surovin alá co dům dal. Zaměřují se na tradiční a někdy už možná dávno pozapomenuté recepty. Vyrábí nejen chutné a dobře stravitelné pokrmy, ale i různou kosmetiku a domácí léky. Třeba ve formě nanuků. No neberte to! Nebo byste si nechtěli léčit nachlazení výtečným domácím nanukem?

Zdravé dezerty, chutné dezerty

Já jsem už jako tradičně šla po dezertech. Nebudu vám nic nalhávat, tradiční dezerty plné másla a smetany mě baví a nic se jim nevyrovná, ale chce to vyrovnávat. A to umí oba Herbáře. Do dezertů se tu používají zdravé suroviny, sladí se medem nebo agáve a mlsání je tak trochu reklama na zdravý životní styl. Inu, alespoň vás potom nehoní výčitky svědomí. Třeba, když na posezení s rodinkou zbaštíte tenhle výtečný ovocný raw dort, který si posypete jedlými květy. Pro někoho možná moc hippie, pro jiného báječný začátek jara!

Květinový raw dort
Květinový raw dort

Kateřina s Lindou samozřejmě myslí i na chudší časy a naučí vás uskladnit si to nejlepší z léta na chladné zimní měsíce. Autorky nezapomínají ani na rady, jak posilovat organismus při nachlazení, čím si dodávat neutuchající energii, jak léčit nervy a vysoký tlak a co zabírá na spaní. Vybraly i několik tipů pro vegany a vegetariány a na závěr prozradí, jaké lahůdky chystají rodině o vánočních svátcích a na Nový rok.

Najdete tu prostě inspiraci na celý rok a po celý rok budete tuhle kuchařku s láskou otevírat.

Vaříme podle Herbáře č. 2
Vaříme podle Herbáře č. 2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *