Celý to byla tak trochu improvizace. Sušenková improliga, ochotnický divadlo se skleničkou arašídovýho másla z Marks&Spencer (samozřejmě smooth, i když by to dobře sneslo i crunchy variantu) v ruce, protože na svoje vlastní se chystám už asi tak čtvrt století a nejsem schopná (třeba příště). Extrémně od oka, extrémně dobré. Škoda, že si nepamatuju, kolik čeho tam přesně bylo, abych je mohla příště udělat stejně dobrý, aby všichni mlaskali stejně rozkošně.
Na arašídové cookies si budete muset nachystat:
- hrnek hladké mouky
- stejně velký hrnek cukru, hnědý bude lepší (čtvrtlitrák ideál)
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce arašídového másla
- špetku soli
- půl lžičky kypřícího prášku
- vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 80g čokolády, nasekané nahrubo
- trochu mléka (k improvizaci s konzistencí těsta, asi 0,1 litru)
Plácáníčko vypadalo následovně:
Zapněte si nejdřív troubu. 170°C ideál. Smíchejte si žloutek, arašídové máslo, máslo, cukr, deci mléka a oba cukry.Vedle si důkladně promíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte do směsi. Důkladně promíchejte a podle potřeby dosypte mouku/dolijte mléko. Přidejte nasekanou čokoládu a zapracujte.
Na plech vyložený papírem nanášejte těsto a tvořte zhruba stejně velké útvary dostatečně daleko od sebe. Pečte cca 20 minut.
Po vyjmutí z trouby se zdají být příliš měkké, po vychladnutí ale ztvrdnou! Nesundávejte je z plechu okamžitě, dejte jim pár minut na oddech.
Kdybyste měli chuť, udělejte si doma vlastní arašídové máslo.
Koupila jsem za zvědavosti arašídové máslo, ale nijak mě nenadchlo 🙁 Tak jsem si říkala, že tady určitě najdu tip, co s ním… Dala jsem sice jen polovinu cukru, přesto jsou cookies famózní! Jen hodně rychle mizí 🙂 Děkuji za prima recept!
Ono samotné to není nic moc. Mám ho ráda buď do sušenek nebo (už jen hooodně výjimečně) občas jako čuňárnu – opečený toast, na něj vrstvičku arašídového másla a na to vrstvičku malinové marmelády. Ale nedoporučuju to přehánět, dost mi po tom jeden čas vyrostl zadek. 😀