O domácích sušenkách, nebo cookies jsem už popsala pár stránek. Experimentům se nebráním a domácí máslové slušenky mám mnohem raději, než jakékoliv kupované (zvláště proto, že ty „máslové“ jsou mnohdy margarínové až hrůza).
No a jelikož jsem měla po čase maličko chuť dát vale jakékoliv sezónnosti (ehm, bylo to už v červenci), upekla jsem tyhle bezlepkové mandlové sušenky. Jsou absolutně bleskové a absolutně božské.
Co potřebujete na bezlepkové mandlové sušenky:
- 500 g mandlové moučky (použila jsem loupané mandle, které jsem si rozmixovala na hrubší moučku v robotu)
- 230 g moučkového cukru
- 2 velká vejce (nebo 3 menší)
- lžička mandlové esence
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečení
- moučkový cukr na posypání
- celé mandle na ozdobení sušenek (nemusí být)
Smíchejte v míse všechny ingredience krom celých mandlí v hutné těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na plech na malé hromádky (buď jej odebírejte lžící, nebo rukou tvarujte malé bochánky), ty zasypte moučkovým cukrem, pokud chcete, tak i ozdobte celými mandlemi a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
Po upečení nechte chvilku vychladnout na plechu, sušenky zpevní a při přendávání si je nepolámete. Teprve cca po 5 minutách je přemístěte na mřížku nebo na talíř a nechte vychladnout úplně.
Vychladlé sušenky skladujte v uzavřené nádobě. Nevím, jak dlouho vám tyhle sušenky vydrží, protože do jisté míry to závisí na apetitu vašich strávníků. Tuším ale, že moc dlouho ne.
Množství a počet kusů:
Sušenek budete mít podle toho, jak velké je budete dělat. Doporučuju dělat menší bochánky. Já měla ve výsledku 35 sušenek na 2 plechy a pár se jich trošku speklo dohromady (ne nijak dramaticky). Finální těsto si raději rozdělte na 3 díly – na 3 plechy – a potom si už jenom rozmístěte na plech cik cak malé hromádky, třeba 16 na každý plech.
Tip:
Těsto je sice hutné, ale lepí! Jestli chcete tvarovat kuličky, bude se vám to dělat dobře mokrýma rukama. Případně můžete jenom sázet nevzhledné a střapaté hromádky těsta, které necháte absolutně ladem. Vždyď drobné nedokonalosti jsou znakem ruční práce!
Máte chuť upéct i jiné sušenky?
Všechny recepty na sušenky a cookies najdete souhrnně v receptu na ty nejlepší cookies s kousky čokolády.
Kromě mandlových sušenek jsem v létě upekla jeden moc povedený muffinek. Jmenuje se Adam a momentálně mě zaměstnává víc, než bych si dovedla kdy představit. Občas proto nestíhám rychle reagovat na vaše komentáře, tak se mnou mějte, prosím, strpení. A nebojte, v mezičasech a odpoledních siestách budu pořád, i když s menšími prodlevami, pro vás chystat nové recepty.
Děkuji za tip, sušenky jsou skvělé !! Pokud mohu poradit ostatním, doporučuji je dát do plechu na muffiny, sušenky si zachovají krásný pravidelný tvar! 🙂 Díky za super recepty! Petra
výborné sušenky. Dělala jsem kuličky,které jsem na plechu rozplácla. Mají dokonalou mandlovou chuť.
Dobrý den. Recept mě velmi zaujal a ráda bych upekla na vánoce v ramci dárkových balíčku v rodině. Jak dlouho vydrží, prosím? Moc děkuji za odpověď