Recept na neodolatelné cookies

Dlouho předlouho jsem testovala různé recepty na cookies. A dlouho nic nevycházelo tak, jak jsem si představovala. Chtěla jsem ta velká kola zrozená v troubě z bobku těsta, který setřete na pečící papír ze lžíce. Nic nemusíte složitě aranžovat, zachlazovat, krájen a tvarovat. Udělá se to samo a chutná to božsky.

A co se mi nepovedlo… Našla jsem ho u Handle the heat! Funguje stoprocentně. Jediný problém je, že sušenky moc dlouho nevydrží. Strašně rychle je vždycky někdo sní…

Na dva plechy cookies potřebujete:

  • 142 gramů hladké mouky
  • 1/4 lžičky pečíčí sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečení
  • 1/2 lžičky soli
  • 113 g másla pokojové teploty
  • 90 gramů cukru krupice
  • 90 gramů hnědého třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových čoček

Troubu si předehřejte na 175 °C. V míse důkladně promíchejte mouku, prášek na pečení, sodu a sůl. V jiné míse začněte máslem. Máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem. Recept uvádí 2 minuty. Zkoušela jsem máslo s cukry jen promíchat vidličkou a na funkci to nemělo vliv. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a důkladně prošlehejte (opět, vidlička bohatě stačí). Ve 3 etapách přidejte suchou směs a dobře zapracujte. Na závěr přidejte nasekanou čokoládu. Jestli těsto zpracováváte mixérem, čokládu už zapracujte jen lžící.

Na plech potažený pečícím papírem dávejte těsto o velikosti cca 1 vrchovaté lžíce. Těsto nemusíte nijak tvarovat, do kulatého tvaru sušenky si pomůže samo v teple trouby. Pečte zrhuba 10 minut.

Po vyndání z trouby nechte cookies asi 2-3 minuty vychladnout, trochu zpevní a budete je moci přesunout na vychladnutí na talíř nebo mřížku (ale talíř je úplně ok).

nasekaná čokoládacookies těstocookies těsto s čokoládoucookies na plechu

cookies

hotové cookies

Recepty na další typy cookies

Na blogu mám i další recepty na jiné „cookies“ nebo sušenky. Všechny jsou perfektní, ale tenhle jediný je ten echt americký, po kterém jsem roky toužila a teď ho konečně mám!

Ani můj první recept na cookies s ořechy a čokoládou nebyl k zahození:

cookies s ořechy a čokoládou

Nicméně vyzkoušejte i máslové sušenky ve stylu „shortbread“ s příchutí levandule:

levandulové sušenky

Milovníci domácího arašídového másla ocení sušenky s arašídovým máslem:

sušenky z arašídového másla

Nebo toužíte raději po mandlích? V tom případě jsou tu pro vás mandlové cookies:

mandlové cookies

Recept na neodolatelné cookies
4 (80%) 31 vote[s]
102 komentářů Přidat své
    1. Jsou to dva plechy, sušenek budete mít podle toho, jak velké je budete dělat. Mě většinou vyjde těsto na 15-18 větších sušenek (cca 9 na plech, dávám ve třech řadách cikcak, jak je na obrázku)

    1. Vanilkovým cukrem (pozor, ne vanilínový) nebo čerstvou vanilkou (vanilkový lusk podélně rozpulte, vyškrabte zrníčka a ty rozmíchejte důkladně do těsta).

  1. Ahoj, dělala jsem tyto cookies a omylem jsem přidala jen cukr krupici. Byli výborné, ale mohli by být i méně sladké. Až po důkladném prostudování jsem zjistila, že tam měl být ještě další cukr (třtinový), který jsem tam nedala. Přijde mi, že kdybych dala ještě jednou víc cukru bylo by to šíleně přeslazené. Jak to tedy je? Koukala jsem, že i ostatní recepty mají oba dva cukry.

    1. Asi hodně záleží na tom, jak moc jste na sladké. Mě takhle s dvěma cukry přijdou úplně v pohodě, ale je možné, že někomu to může připadat přeslazené. Jestli vám to vyhovuje a povedlo se to i spoloviční dávkou cukru, tak už ten třtinový příště nepřidávejte. 🙂

    2. Taky tak. Susenky se mi povedly, jsou fajne mekke, ale silene sladke a to jsem po precteni vaseho komentare zamerne dala polovinu cukru. Ono uz to ze ma byt s vic gramu cukru nez mouky je varovne. Priste zkusim dat jen 40 – 60 cukru trinoveho.

      Teeeda ..jak nekdo ma plechovou hubu na palive, tak nekdo zase odolnou hubu na sladke 😀

  2. Dobry den muzu se zeptat? Delala jsem cookies podle receptu, chutove jsou vyborne ale po upeceny jsou hrozne krehke a rozpadaji se mi (droli se). Nevite kde se stala chyba? 🙁

    1. Jíťo, zkuste je po upečení chvíli nechat na plechu, 5-10 minut. Ony jsou po upečení ještě hodně měkké a po těch pár minutách zpevní a dají se krásně přesunout z plechu pryč.

    1. Aničko, určitě nic nezkazíte! Jestli můžu doporučit, ty ořechy si na pánvi nasucho opražte, budou mít výraznější chuť. 🙂

  3. Můžu se zeptat jaké se tam dává máslo? jestli haná,hera,nebo?? 🙂 Dělala jsem je totiž z hery a po vyndání sem nechala vychladnout a byla to katastrofa,byly neupečené a vůbec nedržely tvar 🙁

    1. Stelo, Hera, ani Haná nejsou máslo, je to rostlinný tuk. 😀 S takovými s prominutím sajrajty nepeču, takže nemám zkušenost s tím, jak se chovají. Ale podle vaší zkušenosti, se chovají dost blbě. 🙂
      Až budete kupovat máslo, vybírejte to, na kterém je napsané máslo a má 82 % tuku. Pokud má méně, než 82 %, není to máslo.

  4. Ach jo! Další Váš skvělej recept, opravdu chválím. Sklidila jsem pochvalu jak doma, tak v práci a včera v kavárně na Žižkově, kde jsem Vás chválila do nebes a na to mi pán odpověděl, že Vás zná osobně :))) jedná se o kavárnu Zastav se 🙂 a jelikož vím, že na chlapy není spoleh, tak Vám to radši píšu já osobně 😀 další na řadě jsou čokoládové cupcakes s pistáciemi, mňam! 🙂

    1. Ivetko, před chvílí telefon, volá manžel, že se ráno strašně zasmáli s Mírou v kavárně. A dál už story znáte. Takže na chlapy je spoleh! 😀 Vrtalo mi hlavou, který recept to byl, tak už to vím a mám klid! 😀 Tak se tam třeba někdy potkáme na kafi!

  5. Ďalši recept ktorý ma nesklamal!!! Včera som mala návštevu, cookies som už skúšala všelijaké, vždy na druhý deň stvrdli,,ale tieto sú fantastické! Možno som to trošku prehnala so soľou, nabudúce dám o trošinku menej, ale ani to nezabránilo tomu, aby cookies mizli z taniera rýchlosťou blesku. Musela som schovať niečo aj pre nás na ráno 🙂 🙂 Ďakujem!!

  6. Tak dneska jsem poprve delala cookies podle tohoto receptu a asi uz nikdy ani jiny delat nebudu ptz tyhle jsou uplne nej co jsem kdy jedla! A navsteva byla taky nadsena. Dekuju za recept. Jen podotknu ze jsem dala jen polovinu cukru a speticku soli a za me teda presne akorat, sladsi bych je mit nemusela:)

  7. Tak jsem dneska zkoušela poprvé dělat cookies… vybrala jsem si tento recept, ale nenašla jsem třtinový cukr, tak jsem ho tam nedala. Přidala jsem jen 10g cukru krupice a myslím, že na to že je to poprvé vypadají a chutnají docela dobře 🙂 Mixér jsem vůbec nepoužila a bylo to v pohodě. Díky za tento recept 🙂

  8. Dobrý den, dnes jsem našla tento recept ,můj otec má dnes narozeniny ale nevěděla jsem co mu dat tak jsem chtěla upéct nějaké ty sušenky, protože ty přímo miluje. Bohužel nemám moc času na nakupování, nevadí když tam nebude ten extrakt?

    1. Nevadí! Nic se nestane, jen nebudou mít vanilkový šmrnc. Ale to vůbec neva. Jestli máte, vyměňte ho za vanilkový cukr.

  9. Přesto že jsem „pekařská panna“, tak zvladnuto naprosto s přehledem, krásně popsaný. Jen mi prosím řekněte – to to ty amíci fakt futrujou takhle příšerné sladký???

    1. Zuzi, jo! Je to PSCYHO! OOOOObří porce (jako třeba 6 velkých lívanců k snídani, na to tuna javorovýho sirupu), ke všemu sladký (k burgeru vanilkový šejk v giga velikosti), a ty cupcaky, to člověku křoupe cukr mezi zubama. 🙂

  10. JE to strašne dobrý ! dneska jsem je delala, ale vypadá to uplne jinak než na obrázku a chutná to taky uplne jinak než pravý cookies, ale je to fakt hrozne dobrý ! do trouby sem to dávala jen na 9 minut protože to mám ráda mekký a ne krupavý ! ale je to vynikající

    1. Maxwell, to mě moc těší! 🙂 Můžu se zeptat, jak si představujete (nebo jakou máte zkušenost), že chutnají pravé cookies? Já si je totiž představuju přesně takhle. Nebo alespoň tohle byl můj cíl. 😀

  11. Dobrý den. Máte super stránky. Dnes jsem jako první zkusila tento recept a je to naprostá bomba. Příště dám akorát trochu míň cukru, protože mi přijdou na můj vkus moc sladký, ale jinak super. Moc děkuju a určitě vyzkouším i další recepty. Jestli budou všechny tak dobrý, tak ze mě bude asi za chvíli koule. ☺

  12. Ahojte cookies jsou strašně dobré… Ale nechala jsem je v troubě asi o 5 minut déle a jsou jako cujrjandl a strašně se mi lepili na zuby ale jinak chuťové jsou nejlepsi

    1. A takhle to ti Amiši prostě dělaj. Všechno je jak cukrkandl, ale cookies takové mají být! Já je zbožňuju.

  13. Ahojte,
    luxusní sušenky! Pekla jsem je večer a nedožily se rána. Jen mě zaskočilo množství cukru. V komentářích jsem četla, že jedna slečna/paní zapomněla jednu dávku cukru dát a vůbec to nevadilo, tak jsem od každého cukru dala půlku a i tak jsou hodně sladké, ale je pravda, že jsem v obchodě sáhla vedle a místo hořké čokolády vzala mléčnou. Ale už teď vím, že příště jich bude dvojnásobné
    množství, také jsem hledala dobrý recept na sušenky a tenhle to vyhrál 🙂 Děkuji, perfektní recept

  14. Ahojky, dnes jsem taky vyzkoušela tento recept a jsem velmi spokojená. Jen jsem si usnadnila práci tím, že jsem z těsta udělala tenší váleček, dala jej cca na 15min do lednice, kde těsto krásně ztuhlo a poté jsem krájela kolečka z těsta a skládala na plech. Sušenky mají i hezčí tvar a jsou všechny stejně velké 🙂

  15. Dobrý den, tyto sušenky jsou naprosto dokonalé. Když náhodou nemáte třtinový cukr, tak to vůbec nevadí! Stačí tam dát 140g cukru a jsou akorát tak sladké. Když jsem je dávala na plech, dávala jsem celou lžíci ale spojili se mi. Takže doporučuji spíše dávat méně nebo aspoň 5cm od sebe. Děkuji za tento recept, je výborný. Určitě doporučuji.

  16. Právě dopečeno a? Luxusní, prostě světové. Také jsem dala jen půl cukru, ale to je gustu. A půlku těsta jsem měla kakaovou. No, původně se měly dožít rána a manžela, ale jsem jen unavená maminka dvou dětí, takže pardon, můj milovaný…nezbude 😀

    1. Markéto, to je boží, jen se musím zeptat: „Jak se vám s tou dávkou cukru v krvi spalo?” Já bych asi uklízela až do ráda 😀

  17. Peču podle vašich receptů muffinky, sušenky jsou premiéra…ale myslím, že úspěšná, jen jsem ubrala od každého cukru asi 15 gramů, i přesto se mi zdají moc sladké, ale to je spíš věc chuti…jinak jsou vynikající. 🙂

  18. Chtela bych upect cokoladovou verzi techto susenek. Staci jenom pridat do tohohle receptu kakao? Pokud ano, kolik gramu? Diky moc. Jsi fakt dobra, vsechno co jsem od tebe pekla bylo uzasne. 🙂

    1. Elizo, já bych dala 2 lžíce kakaa a odebrala 2 žíce mouky. Případně bych to doladila trošičkou mléka.

    1. Vajíčko to drží pohromadě, takže bez něj to bude asi hodně drobit. Každopádně nevím, nezkoušela jsem to bez vajec. 🙂 Místo vejce bych rozmačkala třeba půl banánu. Zkusila jste to bez vejce? Jak to dopadlo?

  19. Dlouho jsem hledala nějaký snadný recept na cookies a konečně jsem ho našla! Byla jsem nejdříve skeptická, že se mi sušenky nepovedou, ale chutnaly všem 🙂 Hlavně mému příteli, který žasl, jak jsou výborné 🙂 Použila jsem jen 90 g cukru krupice, protože třtinový nemám, ale to vůbec nevadilo, sladké byly dost 🙂 Vynechala jsem jedlou sodu, soli jsem dala minimálně a místo vanilkového extraktu byl použit vanilkový cukr. Přesto byly vynikající! V kuchyni nejsem zas tak zběhlá, proto byl tento recept přímo ideální – jednoduše a chutně 😉 Díky za něj!

  20. Nejdřív to vypadalo jako výkon za který by se nemuseli stydět ani pat a mat. Ale s výsledkem bych šla i k mamince přítele.

  21. Dobrý den,

    dělal jsem sušenky a dával jsem na plech podle návodu ale byly hrozně nízke, rozlily se k sobě a spojili, výsledek vypadal spíš jako bramborák 😀 dal jsem tam něčeho málo, nebo něčeho moc, co by to způsobilo?

  22. Dobrý den,
    Vaše stránky jsou fakt parádní, ještě nikdy se nestalo,že by nám doma něco zbylo,spíš musím skovávat,aby zůstalo pro návštěvu:-)
    Moc ráda bych vyzkoušela cookies,ale mám doma tři děti,tak do nich nechci úplně cpát jen čokoládu…nezkoušela jste davát do těsta třeba brusinky nebo hrozinky?
    Děkuji za radu a pečeni zdar:-)

  23. Potrebuju radu, cookies po upečení cca 15 min a vychladnutí také cca 15 min jsou stále prilepene na papíře, musím je od papíru odkrojit nožem a jsou takové gumové, lepive. Přitom na chuť super, jedu přesně podle receptu.

  24. Dobrý den, dnes jsem zkoušela cookies a dopadlo to katastrofálně. Vše jsem udělala jak píšete, gramáž jsem si 3x kontrolovala a všechny hromádky na plechu se mi slily v jednu velkou, mastnou a strašně sladkou placku. Nevíte kde jsem mohla udělat chybu?

  25. Udělala jsem dle receptu, ale skončily v koši. Při příštím pokusu dám jen špetičku soli, tyto byly příšerně slané/mořs.sůl?/

    1. Ten jsem vyrobila! 😀 Kupuju celofán v roli (vypadá to jako balící papír, taky to v papírnictví mají u balících papírů) a ustřihnu kolik potřebuju.

  26. Pekla jsem také,z těsta jsem měla 12 ks a dala jsem pouze polovinu cukru a špetku soli,přidala čokoládu a kokos a teda sladké byly akorát.

  27. jsou paradni. jen nechapu, proc mi vzdycky vyrostou, takze mam bochanky a ne susenky. zkousela jsem pridat jen spetku kypriciho prasku a tak 1/8 lzicky sody a vyrostly uplne stejne:(

  28. Ahoj, dnes jsem dělala tyhle sušenky a nevím čím to je, ale vždy když peču jakékoliv sušenky, nejsou pěkně placaté, ale trochu nafouklé, nevíš čímpak to je ? 🙂

    Děkuju moc za odpověď
    PS: vždy když hledám nějáký recept na nějakou chuťovku a vidím tvoje stránky tak ani neváhám a řídím se tvými recepty, už jsem udělala nespočet muffinů ! Doma už mi přezdívají Muffinaty 😀
    Pokračui v tom co děláš !

  29. Dobrý den, lze nahradit hladkou mouku moukou bezlepkovou?
    Děti samozřejmě miluji cookies, ale ted kvuli dietě jsme omezení v receptech.
    Krásný den.

  30. Letos jsem podruhé trávila léto ve Skotsku. A ty jejich cookies!! Tak jsem v posledním týdnu zkusila tři recepty. Nejprve http://sallysbakingaddiction.com/2013/12/13/red-velvet-chocolate-chip-cookies/ – protože red velvetky jsou tam jedny z nejlepších (pokud si nedáte třeba bounty cookies), chuťově vynikající, ale vzhledově se mi moc nepovedly. Nicméně se nejvíc blížily těm realným.
    Pak jsem zkusila Váš recept. Ty byly chuťově slabší a vzhledově strašný. Rozjely se mi po plechu, ale dávám to za vinu použití hery místo másla (jak jsem četla výše). Taky si myslím, že té mouky je v receptu málo.
    Proto, když jsem jako třetí vyzkoušela http://sallysbakingaddiction.com/2013/04/21/inside-out-chocolate-chip-cookies/ přidala sem docela dost mouky a vytvořily se mi nádherny sušenky! Za takovy bochánky by se nemusel nikdo stydět. Ale už to zase ztratilo ten placatej styl pravých cookies.
    Ty Vaše bych doplnila o trochu mouky a poradila těsto odležet v lednici. V neděli to zkusím znovu a věřím, že to tentokrát vyjde na 100 %. Děkuji moc za recept 🙂

  31. Tak sice sem udělala zrůdnost že sem dala rostlinný tuk místo másla, protože sme nic jinýho doma neměli, ale vyšly nádherně :3 Příště je zkusim upéct s tím máslem :3 jinak jsou výborné =)

  32. Zdravím,
    po cupcake je tohle druhý recept z Vašeho webu, kdy jsem ještě týž den musel dělat druhou várku. Tak pěkně děkuju… 😀 😀

  33. Vaše cookies jsou velice neodolatelné, já je pekla na podruhé a moc se povedly, ale na poprvé jsem tam dala mléko, protože mi těsto připadalo moc hutné 🙂

  34. jenom prosím o radu, víte, i když to nechávám v troubě na určený čas i teplotu tak my okraje vždy zhnědnou dříve než celá sušenka a v konečné fázi jsou pak okraje spálené a vnitřek výborný 🙂 😀 🙁

  35. a taky jsem ještě před uzavřením dala vždy dovnitř kostičku čokolády a ta se tam rozpustila a bylo to opravdu vynikající 🙂 😡

  36. Toto byly moje první cookies sušenky, bohužel všechno letělo do kose..Nevim,kde se stala chyba,udělala jsem vše podle receptu,ale výsledek byl katastrofa,jak vzhledem,tak chuti 🙁 Recept i postup se mi zdá být fakt jednoduchý ale výsledek se mi teda nepovedl..

    1. Americké cookies, prostě ultrasladké. Ta dáma, která recept původně vymyslela a publikovala, zkoušela několik variant a takhle double soda a prášek dělá nejlepší vzhled. 🙂

      1. Americké cookies rozhodně nejsou takto sladké! Vím to, jedla jsem jich spousty na několika místech v USA. Vždy byly vláčné a nasládlé. To, že Američané všechno přeslazují, je mýtus.

  37. Hm, asi to bude dobré, jenže tohle je etrémně „nezdravá“ záležitost, jen cukr a máslo s moukou:-( Zkusím pe sebe, ale i dítě něco rozumnějšího…

  38. Dobrý den, tento recept na sušenky jsem použila uz tisíckrát a jsou zkratka úžasné 🙂 jediná věc která mi nedá spat je nadychanost( ano vim je to prkotina), v troubě vypadají vždy krásně nadýchaně a po vytahnutí se zploští 🙁 zkoušela jsem přidat i více peciciho prášku a vubec to nepomohlo, mate nejakou radu? Dekuji

    1. Víc prášku na to nepomůže, spíš bych řekla, že pak víc spadnou. 🙁 Nemám pocit, že by mi dělaly něco podobného, ale asi od toho nečekám žádnou „nadýchanost”. Jsou to prostě sušenky. Já je po upečení nechám chvíli na plechu (tak 5 minut) a pak je přendám na studený tác/talíř, aby vychladly úplně.

  39. Líbám vás!! Tohle je bezkonkurenční recept, dělala jsem ze spaldove mouky a nahradila část cukru stevii, aby to nebylo tak kalorické a úplná pecka. Nešlo nic poznat. Pekla jsem 11min horkovzduch. Cookies nejlepší co jsem jedla a nejen já!!! 👍❤️

  40. Ahoj, moc děkuji za recept. Konečně se mi povedla struktura jakou jsem si vždycky představovala (trochu křupavé okraje a měkký střed), akorát jsem neměla k dispozici váhu a jela jsem jen podle odměrky s mililitrama 😀 takže vlastně nevím přesně kolik čeho bylo. Moc se mi líbí tvé recepty 😉

  41. Dobrý den, hledám recept na cookie dough, který se nepece. Vylozene jen susenkove těsto. Dal by se tento recept na to použit? Někde jsem četla, ze je dobre před použitím mouku trochu opect/oprazit. Poradíte prosím? Dekuji:)

    1. Nedoporučuju to, protože je v tom syrové vejce. Ani syrovou mouku bych moc nechtěla jíst. K čemu nepečené cookie dough zamýšlíte? 🙂 Kdybych to měla dělat nepečené, tak nedám vejce, místo mouky opeču v troubě nebo na pánvi ovesné vločky a pak je umelu na mouku (nebo použiju drcené vločky). Dala bych lžíci arašídového másla a místo cukru třeba javorový sirup nebo med. No prostě překopala bych to tak, aby se to dalo jíst i nepečené. 🙂

  42. Tyto sušenky peču pravidelně. Ano, je to sladké, ale dobré. Slané mi také nepřijdou, když se dodrží gramáže. Dokonce jsem hladkou mouku vyměnila za špaldovou a jsou pořád stejně dobré. Sním jednu, zbytek rozdám…málem mi vždy utrhnou ruce.

  43. Dnes jsme pekly s dcerkou a jsou báječné. Konečně jsem upekla přesně „ty“, co mám nejraději. Na okrajích křupavé, uvnitř vláčné, trochu gumové. Prostě super. Díky za recept.

  44. Dobrý den, recept super, dělali jsme s malým a snad něco zbyde na tatínka:D Nejvíc se mi líbí, jak nemusím s těstem nic dělat jen šoupnu na lžíci a fajně se to rozteče,,, boží,,, mějte se🤗

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *