Když jsem poprvé viděla Dutch baby pancake, strašně mě to nadchlo. Vypadá totiž krásně, hotová je raz dva, nemusíte stát u sporáku a přehazovat dvacet palačinek, abyste se ráno najedli.
Dutch baby je vydatná snídaně pro dva, součást brunche pro 4 a víc. Skvělý dezert pro celou rodinu po nedělním obědě. Rozpálíte troubu, nahřejete pánev, všechno naházíte do mixéru, hodíte do trouby a než se to upeče, uděláte si ovoce navrch.
Tak pěknou neděli a hurá k troubě!
Dutch baby pancake (2-6 porcí podle příležitosti):
Palačinka
- 4 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 g hladké mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru (nemusí být)
- špetka soli (nemusí být)
- lžíce másla, ideálně ghí (do pánve)
Náplň
- 4 jablka (oloupat a nakrájet na kostičky), nebo jiné sezónní ovoce
- lžíce třtinového cukru
- lžička skořice
- trochu vodu na dušení ovoce
- zakysaná smetana nebo bílý jogurt (může být i mascarpone nebo tvaroh) na dokončení
- posypat můžete i moučkovým cukrem
Troubu si předehřejte na 220 °C, dejte do ní nahřívat pánev o průměru 22 cm (může být i větší). Po chvilce přidejte lžíci másla nebo ghí, aby se rozpustila. Ostatní ingredience na palačinku (vejce, smetanu, mouku, sůl, vanilku a cukr) dejte do mixéru (ideálně použijte blender) a mixujte 1-2 minuty, aby bylo těsto hezky našlehané.
Nalijte těsto do rozpálené pánve a dejte péct asi na 20 minut (mně stačilo 17). Hlídejte si svoji Dutch baby, aby se vám nespálila z vrchu, jestli vám trouba nahoře peče víc. Já jsem po 10 minutách stáhla troubu na 200 °C a dopékala jsem ještě 7 minut.
Mezitím si na pánvi poduste ovoce. Já jsem si nakrájela 4 jablka na kostičky, na pánvi jsem je trochu zalila vodou, aby se dusila. Přidala jsem lžíci třtinového cukru demerera, špetku mleté vanilky a lžičku skořice. Dusila jsem asi 10 minut. Můžete ale použít jiné ovoce, podušené podobným zpúsobem, nebo i čerstvé, záleží na vás!
Až budete mít pocit, že je Dutch baby už skoro hotová, svolejte strávníky ke stolu. Po chvilce palačinka splaskne (to můžete ostatně vidět na fotkách). Je to naprosto přirozený jev, nemusíte se bát, že jste něco pokazili! Takže si užijte svoji chvilku slávy a servírujte! S ovocem, zakysankou, mascarpone. Nebo klidně jen zakápnutou citronovo šťávou a posypanou moučkovým cukrem, tak jak to dělali neměčtí přistěhovalci v Seattlu, po nichž se Dutch baby pancake jmenuje (Dutch je vlastně přesmyčka slova Deutsch, více na wiki).
Tip k porcím
Co to je za blbost? 2-6 porcí? No, Ducht baby ze 4 vajec je docela veliká. S ovocem navrch a zakysankou je to fantastická a sytá snídaně pro dva. Budete-li ale Ducht baby dělat jako součást brunche třeba pro 4-6 lidí, krásně si ji rozdělíte na 4-6 porcí jako sladkou tečku. Stejně tak jako dezert. Pro 4 lidi ji rozdělíte na čtvrtiny a pošmáknete si hodně. Pro šest lidí ji rozdělíte na 6 kousků a pošmáknete si na trošku menší porci.
Poměr ingrediencí je ideální na pánev o průměru 22 cm. Dělala jsem na ní i poloviční porci jen pro sebe na zkoušku a dopadlo to:
Udělala jsem ale menší chybu (?), těsto jsem šlehala šlehačem (respektive šlehací metlou v robotu). Mnohem lepší je na šlehání blender (takový ten stojací mixér vhodný na smoothie). Zkusila bych klidně i sekací nástavec na tyčák, popřípadně rovnou tyčák a nějakou tu vysokou nádobu k němu.
Výborný recept mám síce iba 12 no vašu stránku som si zamiloval.
Martine, mě vždycky strašně poteší když pečou/vaří chlapi. A když jsou mladší, mám o to větší radost! Ať se daří 😉
Tuto dobrotu -bez naplne – nam delavala babicka na svatecni snidani a rikali jsme ji nabehlik.Pavla
To je krasa, nabehlik! 🙂
Muž si to tak oblíbil, že to dělám už potřetí 😉
Díky za recept, je to fakt mnamina