Nejen z muffinů je člověk živ. Proto i Muffinárium rozšiřuje sortiment a dá světu na obdiv, jak se stravuje. První vlaštovkou byl chlebík, následuje polévka.
Studentův žaludek v boji s diplomovou prací spolehlivě prohřeje a uspokojí fazolové polévka s bramborem a nějakou tou zeleninou (čti fazolačka).
Nabalíme si:
- cibule
- česnek – 3 stroužky na plátky
- mrkev
- petržel kořenová
- petržel hladkolistá
- celer řapíkatý (2 řapíky postačí)
- velká brambora
- fazole – bílá ledvina máslová, červená ledvina (větší hrst od každého, namočená, uvařená, slitá)
- voda/vývar/biobujón
- máslo
- sůl, pepř
- kastrol, tyčák, míchadlo
Materiálu je odhadem tak na 4 holčičí porce s pečivem.
Po umytí, oloupání a nakrájení zeleniny na zvolenou velikost (velké asi jako fazole) následuje stavařina (výstavba chutí). V kastrolu zpěníme máslo, na něm necháme zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, zamícháme a za momentík přihodíme mrkvičku a mícháme. Až se nám hezky obalí a začně vonět, šoupnem tam petržel kořenovou, potom brambory a nakonec celer a zalijeme asi litrem horké vody, aby bylo všechno ponořené. Osolíme a vaříme do změknutí brambor. Přidáme fazole, prohřejeme, dochutíme (sůl, pepř, případně biobujón – není moc třeba, kašička polévku krásně ochutí). Kus polévky odebereme a rozmixujeme. Kašičku vrátíme a zahustíme jí polévku. Zasypeme nasekanou petrželkou.
Voliá!
Ani studenta to nestálo moc času a peněz.
Fanatici si doma mohou upéct ještě chleba.
PS: z obrázků je patrné, že jsem přidala drobátko čili papriček. Hoří mi huba, ale je mi krásně teplíčko!