Jarní hrášková pomazánka s mátou

V mém životě je málo pomazánek! Chleba s máslem a šunkou, k tomu okurka, to mě už jednoduše štve. Hummusu jsem se přejedla, vajíčková a tuňáková se nedá jíst každý den… A tak se vydávám na dlouhou cestu, hledat své top pomazánky (ideálně veganské, případně alespoň bezmasé a bez kravského mléka). Máte své oblíbené? Sem s nimi! Já mám pro vás prozatím jednu krásně zelenou, svěží a jarní. Je hrášková, voní po mátě a moc dobrá je pikantní s chilli vločkami, nebo posypaná fetou.

Na hráškovou pomazánku s mátou budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • lžíci oleje na cibulku
  • 300 gramů hrášku – čerstvě vyloupaný z jarních lusků je ideální, ale zvládnete to i s mraženým
  • sůl, pepř podle chuti
  • citronová šťáva (asi lžička)
  • hrst čerstvé máty
  • lžíce olivového oleje na dokončení
  • chilli vločky, pokud je máte rádi
  • feta na posypání (není to nutné)
  • dobrý chleba, na který budete pomazánku mazat

Na oleji si nechte zesklovatět cibulku (zahřeju na pánvi olej, přidám nadrobno nasekanou cibuli a pomalu na nižší stupeň plotýnky restuju, dokud nebude cibulka průhledná, trvá to asi tak 5 minut). Hrášek si spařte. Já ho zaleju v míse na pár minutek horkou vodou, stačí to. Můžete ho ale klidně hodit do vroucí vody a těch zhruba 5 minut ho povařit.

Cibulku a hrášek si dejte spolu s mátou do sekacího nástavce na tyčový mixér, případně do kuchyňského robotu (můžete ho dát i rovnou do nádoby na tyčový mixér a mixovat tyčákem, nebo ho dejte jen do mísy a rozhňahnějte šťouchadlem na brambory; potom ale mátu nasekejte nožem) a rozmixujte na kaši. Jak hrubou nebo jemnou pomazánku chcete, nechám na vás, já nechávám trošku hrubší. Kdyby to mixování nešlo úplně hladce, přidejte trochu olivového oleje (případně jiného oleje, jaký máte doma).

Nakonec si pomazánku dochuťte podle své chuti. Sůl, pepř, chilli vločky, trochu citronové šťávy… Promíchejte a namažte na topinky. Pomazánku si můžete posypat sýrem, nám nejvíc chutná feta, případně balkánský sýr.

Já mám k téhle pomazánce nejradši kváskový chleba opečený nasucho v topinkovači. Bilá bageta ale také nebude marná.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

Talíř mám od Terezy z Výpečků.

Prostírání jsem si upletla sama. Chcete taky takové? Tak mi dejte vědět, něco vymyslíme.

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *