Už se to zase blíží. Svátky šílenství a nákupů a obžerství a sobů a divokých prasátek. Vánoce! Miluju Vánoce. Říkejte si, co chcete. I přes stupňující se komerční šílenství se doma držíme o Vánocích zavření v klidu a míru, kašleme na úklidy a mytí oken. Nekupujeme hromady dárků, vaříme, pečeme, chodíme na procházky a celkově to moc neřešíme, jen si užíváme vůni svařáku a čumíme na pohádky. A tak to podle mě má bejt.
A letos bych nám všem chtěla trochu ulevit. Moje předsevzetí je dělat letos cukroví/sladkosti bez cukru. Vím, neobejde se to bez absolutního obměnění repertoáru. Nebudu se snažit dělat vanilkové rohlíčky bez cukru. To je holej nesmysl. A první recept je něco, na čem si ujíždím už nějakou dobu. A pak jsem si řekla, proč by to vlastně nemohlo být i cukroví? A co když si to navíc ulehčíme a uděláme si bez cukru nepečené cukroví?
Jsou to kakaové kuličky. Technicky jsou raw, jsou bez lepku, bez mléka. Dokonce jsou i veganské. Musíte si teď říkat, že jsou určitě i pěkně hnusný. Tak já vám řeknu, jak to chutná. Někdy jako datlové kuličky, někdy jako ořechy v kakau, někdy jako čokoládová mana. Záleží na poměru. A ten si můžete namixovat pokaždý jiný, aby to nebyla nuda.
Jdeme na to?
Na jednu várku kakaových raw kuliček potřebujete:
- Hrnek ořechů
- Hrnek datlí
- Lžíce kokosového oleje
- Lžíce mandlového másla
- 3 lžíce kakaového prášku
Na tuhle várku jsem použila kešu. Když budete chtít ořechovější chuť, tak si ořechy nasucho opražte na pánvi. Já je obvykle nepražím. Dejte je do mixéru (já mám tenhle tyčák s nádobkou) a rozmixujte na moučku. Přidejte sušené datle bez pecek. Můžete je pokrájet na menší kousky. Přidejte i zbylé ingredience a dobře promixujte. Z výsledné hmoty byste měli v pohodě tvarovat kuličky, aniž by se vám hmota příliš lepila na ruce.
Kuličky dejte na talíři ztuhnout do lednice. Potom je přemístěte do vzduchotěsé nádoby a skladujte v lednici.
Tahle dávka mi vydrží na týden. Kolik z ní udělám kuliček? To nikdy nespočítám. Záleží, jak je budete dělat velké…
Jak zachránit příliš lepivou směs
- Jestli se hmota hodně lepí přidejte ořechy. Vyndejte hmotu z mixéru, nasypte malou hrst ořechů, rozmixujte a potom přidejte už hotovou směs a znovu vše promixujte.
Jak zachránit příliš suchou směs
- Přidejte o trochu víc mandlového másla a kokosového oleje a dobře znovu promixujte.
Jak zachránit málo sladkou směs
- Přidejte víc datlí, nebo trochu javorového sirupu. Dobře promixujte.
Ořechy
Vždycky si vyberte nepražené a nesolené (či jinak ochucené ořechy). Já nejčastěji používám kešu a neloupané mandle. Poslední dobou jsou ořechy kapku dražší, ale situace se už podle mě lepší. Vězte, že je pro tělo lepší dát si denně dvě kuličky plné olejů a minerálů z ořechů, než laciné sušenky z palmového tuku. Jestli jste z Prahy zkuste třeba prodejnu Bez obalu.
Jestli máte problém s ořechy, vyberte si takové, na které nejste alergičtí. Určitě byste mohli použít i slunečnicová semínka, pokud jste alergičtí na absolutně všechny ořechy.
Datle
Vybírejte si sušené datle, ideálně bez pecek, takové, které nejsou příliš vyschlé. Ideálně odrůdu Medjool. Objevila jsem arabský obchůdek ve Spálené, kde prodávají Meedjol datle na kila za skvělé ceny. A když neseženete Medjool datle, v Albertu a v Bille mají dobré datle (žluto-oranžový obal). Opět, je to dražší než běžně dostupné sladkosti, ale pro tělo je lepší pár datlí týdně, než kila laciného rafinovaného cukru.
Kakao
Nejlepší je nepražený neslazený kakaový prášek v bio kvalitě. Kakao je úžasný antioxidant, nabije vás energií. Opovažte se použít Granko, nebo nějaký instantní kakaový nápoj v prášku!
Kokosový olej
Kokosový olej je skvělá věc. Já na přípravu sladkostí používám nerafinovaný kokosový olej bez vůně, aby mi kokosová vůně neovlivňovala výslednou chuť. Když dělám něco, co má chutnat kokosově, použiju kokosový olej, který voní po kokosu. Obě varianty má DM drogerie.
Mandlové máslo
Mandlové máslo si vyrábím doma sama. Postup je stejný jako při výrobě arašídového másla. Potřebujete jen výkonný food-processor, nebo mixér. Je celkem jedno, jestli použijete loupané nebo neloupané mandle. Obě varianty jsou fajn. Mandle opražím, přidát špetku soli a mixuju ve food procesoru, dokud se nezačne uvolňovat z mandlí olej a nezačne se tvořit krémovitá konzistence. Jen se mi mandle, na rozdíl od arašídů nedaří rozmixovat do krémovité konzistence, aniž bych musela přidat trochu oleje (přidávám slunečnicový). Jinak si ořechová másla koupíte v prodejnách zdravé výživy.
Znáte Ellu Woodward? Ona zná tajemství sladkostí bez cukru dokonale! Kakaové raw kuličky (ona jim říká energetické mlsky) jsem samozřejmě našla u ní. Poměr ingrediencí má trošku jiný, já jsem si ho upravila podle vlastní chuti. Zkuste to klidně přímo podle ní.
A tohle bych podepsala v plném rozsahu. Vždycky mi všechno cukroví přišlo trochu na jedno brdo. Prostě jen cukr, cukr, mouka, vanilka, ořechy, pořád dokola. Tady máte super inspiraci na trošku jiné, mnohem lepší, cukroví: http://www.margit.cz/vanocni-cukrovi/
Letos dělám kromě klasického i raw cukroví, a to mě dost baví. Chutná mi víc než klasické. Kakaové kuličky odsud mám už hotové a k tomu ještě pár dalších. Zajímavé recepty taky mají na http://slunecnyzivot.cz/2014/12/11-lahodnych-raw-receptu-nejen-na-vanocni-cukrovi-kulicky/ nebo http://www.nepecenecukrovi.cz/recepty/raw-kulicky/ .Tak jen pro další inspiraci.
Ivanko, díky za odkazy, vypadá to báječně! Přeju Vám krásné Vánoce.