Banánové muffiny se skořicí a krémem

Politická skepse se touhle zemí plazí jako stín a nevypadá, že by se chtěla někam odplížit. A tyhle depky je stejně nejlepší zahánět dobrým jídlem. Tak tedy k tomu odpolednímu čaji, na dlouhé podzimní večery, připravte banánové muffiny se špetkou skořice a s krémem. Takže vlastně cupcakes.

Ale ono je vlastně úplně jedno, jak se to jmenuje. Důležité je, jak moc to dovede zahladit díry na duši.

DSC_0575

Banánové muffiny alá cupcakes (12 ks) vytvoříte z:

  • 120 g másla pokojové teploty
  • 175 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml mléka
  • špetka soli
  • Hodně zralý banán
  • Lžička skořice

Utřete máslo s cukrem do světlého krému. Zašlehejte postupně obě vejce, poté přidávejte na střídačku rozmixovaný banán, mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva a skořicí. Těstem naplňte košíčky a pečte 20 minut při 180°C.

Upečené muffiny nechte vychladnout.

Na krém:

  • 2 bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • špetku soli

Bílky dejte do ohnivzdorné mísy a šlehejte na vodní lázni (mísa s bílky se nesmí dotýkat vody a voda v hrnci by měla jen lehce perlit, ne se vařit). Postupně přidejte cukr a šlehejte, dokud nejsou bílky pevné a lesklé. Sundejte mísu z lázně a šlehejte bílky ještě dalších 5 minut, dokud neušleháte velmi tuhý a lesklý sníh.

Naplňte zdobící sáček a ozdobte vychladlé dortíky.

DSC_0583 DSC_0584

Receptů, v nichž zužitkujete hodně zralé banány mám spoustu. Zkuste třeba nepřekonatelné banánové muffiny s brusinkami a čokoládou. Nebo jen čistě banánové muffiny bez sněhové čepice.

Kdyby vás tyto cupcakes nezaujaly, zkuste základní cupcakes recept na vanilkové košíčky s polevou z krémového sýru!

Banánové muffiny se skořicí a krémem
4.2 (84.44%) 18 votes

35 komentářů on Banánové muffiny se skořicí a krémem

  1. JB
    25/11/2013 at 16:49 (4 roky ago)

    Kde zmizela ta skořice?:)

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      01/12/2013 at 14:13 (4 roky ago)

      U mě v hlavě! Roztržitost. Omlouvám se, už jsem to spravila. 🙂

      Odpovědět
  2. Iryna
    15/06/2014 at 17:09 (4 roky ago)

    Děkuji za recept, muffiny je moc dobré. Ale lžička skořice je moc, pro mně. A tak moc Nám chutnalo!!!!

    Odpovědět
  3. Tereza
    24/06/2014 at 22:57 (4 roky ago)

    Ahoj 🙂 Tak jsem předevčírem tyto muffinky upekla a musím říct, že lepší muffinová konzistence těsta se mi snad ještě nikdy nepovedla! Po této zkušensoti už dám jen na tvé recepty! 🙂 Děkuju moc za tyto stránky :-))

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      29/06/2014 at 19:44 (4 roky ago)

      Ahoj, děkuju moc! Mám radost, velkou ;).

      Odpovědět
  4. Eva
    01/10/2014 at 14:28 (4 roky ago)

    Dobrý den, včera jsem vyzkoušela tyto muffinky, krásně mi vyběhly, chuť je výborná ale nevím kde jsem udělala chybu, že jsou tvrdé a i o dost tmavší než jsou na obrázku. Vše jsem dělala podle receptu. Měla jsem máslo s cukrem a banánem třít a nebo vyšlehat šlehačem? to je asi jediná věc, kde jsem to zkazila. děkuji za odpověď Eva

    Odpovědět
    • Muffinárium
      05/10/2014 at 17:41 (4 roky ago)

      Zdravím, Evi! Jestli šleháte šlehačem nebo metličkou/vidličkou by nemělo mít vliv na takovou tvrdost, jakou popisujete. Pokud budete šlehat poctivě šlehačem, tak bude těsto nadýchané a křehké. Určitě by nemělo by být tvrdé a hodně tmavé. Jediné, co mě napadá, je trouba. Já peču víceméně vše na horkovzduch. Nemohla vám to pokazit třeba plynová trouba nebo horší regulace ve starší elektrické?

      Jana

      Odpovědět
  5. Týna
    08/02/2015 at 10:41 (3 roky ago)

    Moje první muffiny v životě a navíc jako doplněk k bráškovým narozkám. Chutnají skvěle! Díky moc 🙂

    Odpovědět
  6. Jana
    12/02/2015 at 16:11 (3 roky ago)

    Tak ja bych k receptu dodala info pro blbce jako ja a to, ze formicky neni nutno plnit do 3/4, protoze pak testo vytece na plech. Krome tohoto detailu jsem dospela k zaveru, ze jsou cupcakes vynikajici, testo vlacne a krem parada. Uz se tesim na Vase dalsi recepty, ktere zkusim.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      16/02/2015 at 14:52 (3 roky ago)

      Jano, neměla jste těsto příliš tekuté? Mě se nestává, že by „vyteklo“ na plech. Spíš vyskočí nahoru a udělá pěkný hříbek. Jen když mám těsto hodně tekuté, tak se rozlije a pak jej musím jakoby podebrat nožem, aby se mi nerozdrobily.

      Odpovědět
      • Jana
        20/02/2015 at 12:44 (3 roky ago)

        Praveze testo bylo krasne tuhe a pak v troube mi to nejak ztekutnelo. Mozna jsem pekla na mene stupnu (mam starou plyn troubu), tak se to mozna zvedlo, ale nestihlo se to propect, aby to drzelo tvar. Musim to otestovat znovu

        Odpovědět
  7. Káťa
    26/02/2015 at 19:51 (3 roky ago)

    Naprosto dokonalé.Těsto krásně vláčné a i 2 dny po upečení výborné.Návštěva si pochutnala 🙂

    Odpovědět
  8. Julča
    20/04/2015 at 18:37 (3 roky ago)

    Ahoj, mohu udělat krém i bez vodní lázně? a co by se jinak stalo? s krémy ještě nemám takovou zkušenost 😀

    Odpovědět
    • Muffinárium
      21/04/2015 at 13:43 (3 roky ago)

      Nestane se nic, jen v té vodní lázni se trochu tepelně upraví, takže vlastně ty bílky nejsou syrové.

      Odpovědět
  9. vlajenka
    13/05/2015 at 16:11 (3 roky ago)

    Dneska jsem dělala banánové, ale bez toho krému – bratranec měl tuhle salmonelu 😀 A jsou naprosto výborné. Díky za Vaše stránky ! :-*

    Odpovědět
      • vlajenka
        30/05/2015 at 21:45 (3 roky ago)

        Zítra grilujeme, muffínečky jsem upekla teď a zítra zkusím ten doporučený krém. Děkuji :-*

        Odpovědět
        • Muffinárium
          31/05/2015 at 20:59 (3 roky ago)

          Dobrou chuť (trochu opožděne :)), doufám, že se vše vydařilo.

          Odpovědět
  10. Katarína Tomkova
    18/05/2015 at 14:01 (3 roky ago)

    Ďakujem! Úžasný recept. Muffiny su bozske. Mnam ;). Aj ked som pouzila krystalovy cukor a sodu bikarbonu namiesto prasku do peciva aj tak sa podarili. Urcite sa budu u nas pripravovat castejsie. Este raz vdaka!

    Odpovědět
  11. Miluš Zedniková
    04/06/2015 at 12:02 (3 roky ago)

    Těsto skvělé !
    Měla bych dotaz, ja správně udělat red muffin…já je mám vždy ružové nebo tmavě ružové ale není to červená 😀 a barviva davam hodně

    Odpovědět
    • Muffinárium
      07/06/2015 at 22:32 (3 roky ago)

      Kvalitní potravinářské barvivo. Ideálně v gelové konzistenci (třeba Wilton). Když mám práškové (takové to, které se dá běžně koupit), tak většinou vyndávám z trouby taky růžovky…

      Odpovědět
  12. Safienka
    02/07/2015 at 20:10 (3 roky ago)

    Ooo..boože, to je dobrota! Zatím ho mám bez krému, ale dám na to ještě něco výtečného a rozplynu se blahem! Skvělý blog!!

    Odpovědět
  13. Radvanka
    15/10/2015 at 23:00 (3 roky ago)

    Moc prosím, na kolik kousků je tento recept? 12 nebo 24? 🙂 Děkuji

    Odpovědět
    • Muffinárium
      16/10/2015 at 19:53 (3 roky ago)

      Na 12! Ale já plním košíčky hodně, někomu se povede z množství těsta vytvořit muffinů víc. 🙂

      Odpovědět
  14. Nikinka
    27/01/2016 at 21:43 (2 roky ago)

    Je možné dát hladkou žitnou mouku místo pšeničné?? 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      08/02/2016 at 22:28 (2 roky ago)

      Nikčo, jasně! Možná tak moc nevyběhnou a budou hutnější. Pšeničná obyč hladká je bez chuti a víc vynikne banán.

      Odpovědět
  15. Áďa ;)
    30/10/2016 at 17:24 (1 rokem ago)

    + Těsto krásně po upečení vyběhlo
    + Muffiny jsou moc dobré
    Prostě není co dodat ^^

    Odpovědět
  16. Terka
    28/01/2017 at 22:10 (1 rokem ago)

    Poprvé jsem dělala krém na muffiny a jsem nadšená, i to zdobení mi šlo a to jsem levá. 😀 Recept sklidil úspěch. 🙂

    Odpovědět
  17. Eliška
    05/03/2017 at 19:04 (1 rokem ago)

    Do muffinů jsem dala celý sáček prášku do pečiva a mám 24 menčích muffinů a do jedné várky jsem dala truchu mletých ořechů a myslím že se docela povedly. 👌

    Odpovědět
  18. Žaneta
    16/03/2017 at 9:26 (1 rokem ago)

    U nás doma je velký problém stihnout tyhle banánové cupcakes ozdobit, respektive zachránit je před mlsným manželem 🙂

    Odpovědět
  19. Erika
    15/04/2017 at 18:53 (1 rokem ago)

    Dnes som piekla tieto Vaše banánové muffiny a sú naprosto bezkonkurenčne dokonalé!! Ďakujem za recept 👏👏👏

    Odpovědět
  20. Uživatel Googlu
    05/05/2017 at 20:04 (12 měsíci ago)

    A múžou se péct i bez té formy?? Myslím jako jenom v papírovém košíčku na normálním plechu?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:50 (11 měsíci ago)

      Může, jen se to asi rozleze a budou to takové muffinoplacky, on ten košíček to sám o sobě neudrží.

      Odpovědět

Leave a Reply