Fazolačka

Nejen  z muffinů je člověk živ. Proto i Muffinárium rozšiřuje sortiment a dá světu na obdiv, jak se stravuje. První vlaštovkou byl chlebík, následuje polévka.

Studentův žaludek v boji s diplomovou prací spolehlivě prohřeje a uspokojí fazolové polévka s bramborem a nějakou tou zeleninou (čti fazolačka).

Nabalíme si:

  • cibule
  • česnek – 3 stroužky na plátky
  • mrkev
  • petržel kořenová
  • petržel hladkolistá
  • celer řapíkatý (2 řapíky postačí)
  • velká brambora
  • fazole – bílá ledvina máslová, červená ledvina (větší hrst od každého, namočená, uvařená, slitá)
  • voda/vývar/biobujón
  • máslo
  • sůl, pepř
  • kastrol, tyčák, míchadlo

Materiálu je odhadem tak na 4 holčičí porce s pečivem.

Po umytí, oloupání a nakrájení zeleniny na zvolenou velikost (velké asi jako fazole) následuje stavařina (výstavba chutí). V kastrolu zpěníme máslo, na něm necháme zesklovatět cibuli.  Přidáme česnek, zamícháme a za momentík přihodíme mrkvičku a mícháme. Až se nám hezky obalí a začně vonět, šoupnem tam petržel kořenovou, potom brambory a nakonec celer a zalijeme  asi litrem horké vody, aby bylo všechno ponořené. Osolíme a vaříme do změknutí brambor. Přidáme fazole, prohřejeme, dochutíme (sůl, pepř, případně biobujón – není moc třeba, kašička polévku krásně ochutí). Kus polévky odebereme a rozmixujeme. Kašičku vrátíme a zahustíme jí polévku. Zasypeme nasekanou petrželkou.

Voliá!

Ani studenta to nestálo moc času a peněz.

Fanatici si doma mohou upéct ještě chleba.

PS: z obrázků je patrné, že jsem přidala drobátko čili papriček. Hoří mi huba, ale je mi krásně teplíčko!

Fazolačka
Libí?

Leave a Reply