Kakaové cupcakes

Cupcakes jsou nejspíš moje prokletí. Než jsem našla ten správný recept na těsto, měla jsem chuť rozkopat vzteky kuchyň. Proč je to narozdíl od muffinů takový problém? Jak je možné, že osvědčené recepty u mě v kuchyni vůbec nefungovaly? Proč umím pracovat s kynutým těstem, ale dokonalý krém na dort nebo na cupcakes se mi vyhýbá obloukem?

I tenhle „frosting“ klapnul až na podruhé a stejně není stoprocentní. Budu ho ještě stokrát vychytávat, stokrát se vztekat, ale jednou ho pokořím.

Ovšem kakaové těsto tentokrát klaplo napoprvé a je tak dokonalé, že z něj s nadšením sobě vlastním udělám základní cupcake evergreen pro obměny všeho druhu.

Na tucet (12) dortíků potřebujete:

  • 120 g másla pokojové teploty
  • 175 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 50 ml mléka
  • špetka soli

Troubu předehřívejte na 180°C. Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce a kakao. Přidejte na střídačku mouku promíchanou se solí a práškem do pečiva a mléko. Pečlivě promíchejte a a vlijte do formiček. Pečte 20 minut při 180°C. Po upečení odložte dortíky stranou a nechte je vychladnout.

Na krém:

  • 2 bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • špetku soli

Bílky šlehejte na vodní lázni (mísa s bílky se nesmí dotýkat vody a voda v hrnci by měla jen lehce perlit, ne se vařit). Postupně přidejte cukr a šlehejte, dokud nejsou pevné a lesklé. Sundejte mísu z lázně a šlehejte bílky dalších 5 minut, dokud neušleháte velmi tuhý a lesklý sníh.

Naplňte zdobící sáček a ozdobte vychladlé dortíky.

Na dokončení můžete použít hoblinky čokolády, čokoládovou rýži, nebo jakékoliv jiné zdobení.

DSC_0572

DSC_0581

Nehodí se vám do nedělního repertoáru kakao? Zkuste vanilkové cupcakes. Připravila jsem pro vás základní cupcakes recept s polevou z krémového sýru!

Kakaové cupcakes
4.2 (84.8%) 50 vote[s]
104 komentářů Přidat své
  1. Ach-můj-bože!!! Tohle je poprvé, co jsem řekla, že nějaký můj výtvor je výborný! To je ABSOLUTNĚ DOKONALÉ!!! Ještě musím udělat krém, ale i bez něj je to…sen 🙂 děkuju za úžasný recept! Brzy vyzkouším další *mňam*

  2. Myslím, že když řeknu, že dneska dodělávám už třetí várku, tak to mluví za vše. <3 Naprosto, naprosto (!) boží. A do posledního krému jsem rozmixovala jahody a krásně to chuť cupcaku osvěžilo. Vážně děkuju.

  3. Musím říct, že toto je naprosto geniální recept. V pečení nejsem vůbec dobrá a tohle byly úplně první cupcakes, co se mi povedli a všichni si na nich pochutnali. Moc za tento recept děkuji:-)

  4. Právě se chystám na tvoje cupcakes.. Chci se zeptat proč se ty bílky šlehají na vodní lázni..? resp. co by se stalo kdybych je vyšlehala klasicky bez vodní lázně?:)) díky moc

    1. V podstatě nic moc, když se sní hned. 🙂 Ale jde o to, že se díky té lázni trochu tepelně upraví, takže jsou „nezávadné“ a asi díky teplu a změně ve skupenství bílkoviny i stabilnější. Takže není problém je sníst i za 2-3 dny.

    1. Určitě to není nutné, klidně ji použijte. Jen Hera je rostlinný tuk bůhvíjakého původu. A tomu já moc nefandím. 🙂

    1. A byly dortíky pořádně vychladlé? Jednou jsem je také nedočkavě ozdobila moc brzo a potom to nezachránila ani lednice…

    2. Dnes jsem je dělala a poleva se mi také nepovedla. Dala jsem tam navíc moučkový cukr v očekávání, že to trošku ztuhne, ale výsledkem je až moc sladká a neztuhlá poleva. 🙁

      1. Karolíno a nestalo se náhodou, že se vám do bílku dostala nějaká nečistota? Na bílkový krém musíte mít dokonale čisté nádobí, metly a nesmí se vám dostat ani ždibíček žloutku do bílků…

    1. Jestli nepůjde nalévat, tak nabírejte lžící a do košíčku setřete rukou nebo další lžící. Dělám to tak také. 🙂

      1. Ja jsem mela taky huste, ale vzdy delam muffiny tak, ze do formiček davam zdobickou s kulatym otvorem, muffiny jsou potom hezci, i kdyz je testo hustsi a hlavne u mini muffinku je to super pomoc
        pomoc.

  5. Ahoj. Dortiky udelam vypadaji krasne uz podle posisku :-D. Ale chci se zeptat. Kdyz to dnes udelam vydrzi do do vanoc i s polevou nazdobene? Nezvlhne to nejak? Kde bych to mela asi skladovat? celou dobu v lednici? 😉 Dekuju za odpověď

    1. Sice pozdě, ale přece! Určitě to nezvlhne. Muffiny s krémem doporučuju vždycky skladovat v lednici a sníst do 2-3 dnů max. Ono i to těsto potom ztratí tu nejlepší kondici.

    1. Tucet, čili 12. 🙂 Vždycky je recept buď na 6 nebo 12. Kvůli formě a taky kvůli poměru ingrediencí.

  6. Chcem vyskušať tento recept ale nemám formičky len košíčky šo by sa stalo keby to dám d otrúby v košíčkoch zhoreli my ?? :/

    1. Určitě by neshořely, jen nebudou tak hezké a vysoké, trošku se rozplácnou, protože papír nevydrží váhu těsta. Ale na chuť to nebude mít vliv 🙂

    1. Není, když poctivě vyšleháte v másla pěnu a potom do ní zašleháte vejce, tak máte skoro třené těsto jako na dort. A tam taky moc tekutiny nedáváte. Ale jestli se vám povedly s 200 ml mléka, tak není nikde žádný problém. 🙂 Důležité je, umět si ten problém operativně vyřešit. Ona taky každá mouka saje jinak, takže u pečení musí člověk hlavně nabrat zkušenosti.
      Ať se vám daří!

      1. Díky moc! 🙂 Byla to docela sranda a měly fakt úspěch 🙂 Už plánuji na jeden dámský sraz udělat ty čokoládové s kousky čokolády, jak jste dělala na svatbu 🙂

  7. Zkoušela jsem nejméně 5 receptů na čokoládové cupcakes ale tenhle je ze všech nejlepší! Kamarádi je teď po mě chcou upect na každou party:D Prostě naprosto skvělý recept!!!!:)

  8. Ahojky,
    moc děkuji za tyhle stránky. pokaždé když jsem se pokoušela o muffinky tak se mi nepovedly. Včera jsem udělala cokoládové podle tvého receptíku a luxus, ještě jsem přidala kousky čokolády. A vanilkový krém. přítel i kolegině v práci se mohli utlouct.
    Moc děkuji opravdu se povedli a uz jiné dělat nebudu 🙂

  9. Moc dekuji za recept, misto mleka jsem dala kefir a musim rict ze testo bylo dokonale nakonec jsem udelala pistaciovy krem 🙂 druhy den uz nebyl ani jeden 🙂

  10. Moc díky za recept! Jsou vynikající, krásně nadýchané a chuťově moc dobré. Pekla jsem je včera večer a jen se po nich zaprášilo. Dneska budu muset péct znovu 🙂

  11. Na zakázku jsem měla péct cupcakes na rozlučkový večírek a hledala jsem inspiraci na dokonalé těsto. Použila jsem váš recept a na žádost nevěsty tvarohový krém navrch.. musím říct, že chuťově se mi nic lepšího ještě nepovedlo. Tímto děkuji za recept na nejlpší těstíčko na světě! 😀

  12. Dneska jsem se zkoušela, jenom jsem vyměnila mouku za Schar, protože mamka i ségry musí držet bezlepkovou dietu. Jsou moc dobré, děkuji za recept:))

  13. Zdravím, dnes sem chtěl udělat radost své Milované polovičce a tento recept zaručeně zabral. Je to pecka a zvládne to i chlap co kuchyn používá převážně jen ke konzumaci podstrčeného jídla 😀

  14. Taky jsem dneska dělala, recept parádní , já jen změnila trochu polevu protože jsem přidávala ozdobičky. Fotka bohužel nejde připojit 🙁

  15. Moje první cupcakes v životě a jsem nadšená! 😀 akorát jsem si teď uvědomila, že jsem nedala mléko a vůbec nám tam ani nechybí 🙂

    1. Vojto, napadají mě tři varianty – málo tekutiny, méně tuku, přepečené. Nebo více kakaa. Ale je fakt, že subjektivně jsou tyhle muffiny trochu sušší, ale ne tak, abych řekla, že jsou „dost suché“ (a že už jsem jich pár dost suchých zažila) 🙂 Jestli je nemáte na nějakou parádu, tak si je dejte ke snídani namazané malinovou marmeládou. 😉

  16. Vypadá to překrásně, jen bych se chtěla zeptat ohledně těch krémů, na keré tu dáváš recepty.. Vydrží na muffinách 2-3 dny, pokud je schovám do lednice? 🙂

    1. Ahoj, vydrží v pohodě, je to máslo a žervé, ještě navíc zakonzervované spoustou cukru, takže když budou v lednici, 2-3 dny přežijou v pohodě.

  17. Tyhle cupcaky jsem dělal 2x. Poprvé byly strašně suché, tak jsem tam na podruhé přidal víc mléka, rum a lžíci nutelly a jsou fakt výborné!! 🙂

  18. Muffinky se pečou v troubě, bráška slintá po smskách, děda taky, babička chudák s cukrovkou umírá chutí ty dva zabít a já se snažím v mezičase umýt kuchyni 😀 😀 Kupodivu se mi muffinky zatím nevylily z košíčků :3 Snad se povedou :3 Díky za úúúžasný recept :))

  19. Muffinky jsou opravdu vynikající a jednoduché. Včera jsme je s dcerkou upekly a dnes po nich zbyly jen drobinky na talíři 🙂 Místo krému jsme je polily čokoládovou polevou. Děkujeme za recept!

    1. Luci, vadit to nebude, jen na ty barviva bacha, jsou to syntetický nedobrý mrchy, často po nich zbude pachuť. A na barvení bych doporučila spíš světlé těsto, přes to kakao se barva těžko prokouše.

    1. Macíku, to bohužel nevím 🙁 Od oka to odhaduju okolo 80-100 gramů (když si tak nějak spočítám ingredience a vydělím to 12).

  20. Zrovinka vyndavám z trouby druhou várku.Vypadají úžasně.Těsto tužší ale vyřešila sem to lžící občas ponořenou do vody.Teď ještě aby vychladli a udělám krém.Bohužel neochutnám. Matyášek je ponese zítra do školky na narozeninovou oslavu.Ale už teď sem si jistá že se po nich jen zapráší.Díky za super recept.

    1. Adélo, není to nezbytné. Ale určitě ho doporučuju. Nebo alespoň silikonové košíčky. Samy papírové košíčky většinou neudrží tvar, ani když jich dáte víc do sebe. Ale jestli seženete dobré a pevné papírové košíčky, upečete super muffiny s čepicí i bez plechu.

  21. Dlouho hledám recept na opravdu dobré muffiny, ale tyhle k nim patřit nebudou. Po přečtení těch do nebes vynášejících komentářů jsem čekala asi něco víc. Povedly se, nejsou špatné, ale znovu už je dělat nebudu. Chuťově těsto prostě nic moc. Budu muset hledat dál.

  22. Já jsem z tohoto receptu úplně nadšená! Sice jsem bohužel neochutnala výsledný cupcakes, ale při pečení mělo těsto úžasnou konzistenci. Vyšlo mi to krásně na 12 cupcaků a od pohledu byly nadýchané. Krém jsem sice udělala jiný, ale všem moc chutnaly :). Předtím jsem odtud zkoušela vanilkové a ty také sklidily velký úspěch :). Úžasná stránka!:)

  23. Hledala jsem dnes recept, na nejake muffiny (ja delala mini) pro syna do školky na oslavu narozenin,vybrala jsem tyto, testo hustejsi,ale zdobici pytlik s koncovkou s kulatym otvorem mi pomohl skvele, krem mam pekne husty a nahoru jsem dala lentilku, at se detem libi ;-). Minimuffinku mi vyslo 26ks.
    Dekuji, ukladam do oblibenych.

  24. Nejlepší recept co jsem zatím objevila 🙂 ale nevím proč vždycky mi těsto vyjde tak husté že dávám 150 ml mléka místo 50, skvělý blog 🙂

  25. Super recept. Cupcaky byly vinikající. Měla jsem trošku strach, když jsem viděla, hustší těsto, přidala jsem trošku mléka, abych ho vůbec mohla zamíchat 🙂 Taky poleva bohužel nebyla tak hustá, jak by měla být a to jsem si vejce vytáhla, ať mají pokojou teplotu a dala si pozor, aby v nich nezůstalo kousek žloutku. Takže sice mi neudělala krásnou špičku ale spíš takovou lehce rozteklou polevu, ale ne chuť to nemělo žádný vliv. Přítel, který kakaové věci moc nemusí si pochvaloval a snědl jich víc než půlku sám 🙂 :-), takže přidávám do svých receptů a děkuji 😉

  26. Ahoj. Těsto bylo výborný ještě před upečením. Ale při pečení mi nevybehly,ale propadly se. Dělala jsem těsto s robotem. Vyslehala máslo s cukrem a pak prislehala ostatní ingredience. Může to být tím.

  27. Tak po několika marných pokusech o čokoládové muffiny jsem zkoušela tyto..Jsou naprosto luxusní!!!Udělala jsem jednu dávku na odpolední grilovačku a kdybych si jeden neschovala, všechny by je snědla návštěva okamžitě…Výborné, děkuji za recept.

  28. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu cupcakes udelat i s krémem den předem a pres noc je dat do lednice? Ptám se hlavně kvuli krému, aby byl druhý den ráno dobrý a neroztekl se??
    Děkuji moc za odpověď. Alžběta.

    1. Bětko, určitě, já to tak dělám běžně! Vydrží dobré i 2-3 dny. Jen těsto je potom už trochu sušší (studený vzduch v lednici vysušuje).

    1. Jasně, použijte. Je to sice tučnější, ale pořád tekutina. Možná bych ubrala malinko másla.

  29. Recept je úplně na nic, muffiny byly tvrdý jak šutr a poleva se mi úplně roztekla (a ne, nedával jsem ji na horké ani teplé muffiny). Už nikdy víc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *