Vánočka

Umíte si představit Vánoce bez vánočky? Já ne. U nás se vánočka jí na kila. Máma ji pravidelně peče ob den. Třeba i pět kilových vánoček za jedny Vánoce. Zdá se vám to nemožné? Tolik práce a pořád dokola?

Nenechte se mýlit, Vánočka vypadá jako vyšší dívčí, která zabere hodiny a hodiny práce, ale, vážení, je to vlastně úplná hračka. Smíchat těsto zvládne i malá holka, tak konec výmluv a hurá na to!

Hezké Vánoce!

Na 1 vánočku budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • špetku soli
  • 2 žloutky (z bílů si upečte třeba kokosky)
  • 1 droždí (42 gramů)
  • 100 g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 200 ml vlažného mléka
  • vanilkový cukr
  • kůru z jednoho citronu (chemicky ošetřený vydrhněte kartáčkemv horké vodě)
  • 1 vejce na potření vánočky
  • rozinky naložené v rumu (obejdete se i bez nich)
  • mandlové lupínky

Jak na to?

Nejprve si založte kvásek. Doporučuji tzv. omládek. Do mísy vsypte mouku, doprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte jej polovinou mléka a pomalu vidličkou zamíchejte do mléka a droždí od krajů mouku. Udělejte těsto husté jako na lívance. Mouku se rozhodně nesnažte zamíchat do mléka všechnu. Jen tolik, aby vzniklo těstíčko. Takto založený kvásek nechte v teple pracovat asi 20 minut. Kvasinky krásně ožijí a poženou vám těsto nahoru rychlostí blesku.

Do  kvásku přidejte zbytek ingrediencí (oba cukry, zbytek mléka, máslo, žloutky) a zpracujte těsto. Vyklopte jej na pomoučený vál a ještě trochu propracujte. Dvakrát jsem trochu přisypávala mouky. Dejte těsto do mísy a nechte kynout asi hodinu a půl. Já dávám těsto kynout do lehce vyhřáté trouby na 30°C.

Potom těsto vyklopím na vál, rozdělím na 5 menších a 3 větší díly a válím válečky, ze kterých upletu copy. Spodní díl nepletu ze 4, mám zkušenost, že se někdy vánočka zbytečně rozleze do stran. Upletu si raději pevnější cop ze 3 silnějších pramenů. Přenesu jej na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed udělám rýhu. Posypu rozinkami a navrch položím cop ze 3 menších pramenu. Stlačím a doprostřed udělám stejnou rýhu, kterou zase posypu rozinkami. Navrch posadím cop ze dvou pramenů. Celou vánočku stabilizuji špejlemi, aby nepadala ke straně a nechám další hodinu kynout. Na konce si pomažu rozšlehaným vajíčkem a posypu mlátky mandlí.

DSC_0697DSC_0699DSC_0702DSC_0705

Troubu předehřeju na 220°C a vánočku dám péct na 15 minut. Potom teplotu snížím na 180°C a nechám Vánočku péct dalších 40-50 minut. Hlídejte ji a přikryjte ji včas alobalem, abyste ji nespálili. V půlce pečení vánočku v troubě otočte, aby se propekla rovnoměrně. Na konec ještě zkouším propečení těsta špejlí – pokud vyjde špejle z těsta suchá, je hotovo.

Tradá!

DSC_0707DSC_0652

Až se přehoupne sezóna k Velikonocům, určitě oceníte i recept na kynuté těsto na tradiční mazanec nebo na jidáše.

2 komentáře Přidat své
    1. Jééžiš, to sem to zas vyvedla. Já dávám jenom žloutky (hlavně kvůli barvě, veganská vánočka bez vajec dopadla taky skvěle), ale kdybyste dala celé vejce, tak se prd stane, jen bude potřeba trochu dosypat mouku při hnětení. Napraveno, díky za upozornění, Lucko!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *