Základní bezlepkové muffiny

Tramdadadá, počin roku! Sibuju vám to už dlouho, předlouho. Dobré bezlepkové muffiny, za které se nebudu stydět ani já, ani vy, ani vaše babička, jsou konečně tady.

Jsou moc fajn, konzistence je v pohodě, drobí se přímúměrně tomu, že jsou bezlepkové. Ale drobí se až v puse (skáču do stropu radostí, že je donesete do pusy v celku). Nechutnají jako sousto písku (zde si dovoluji tři vykřičníky) !!! a dají se libovolně kombinovat s čokoládou, ovocem a tak dále, a tak dále.

Na 6 akurátních a 8 menších bezlepkových muffinů potřebujete:

  • 150 g domácí bezlepkové mouky 
  • 50 g cukru (krupice, nebo klidně i jakýkoliv jiný sypký cukr – moučka, třtinový, kokosový, rapadura…)
  • 1 lžička (bezlepkového) prášku do pečiva, ideálně ten z vinného kamene
  • 1 vejce
  • 40 ml olivového oleje nebo rozpuštěného a zchladlého másla
  • 100 ml mléka (polotučné, plnotučné, rostlinné, je to jedno)

Smíchejte si suché ingredience v jedné míse, v jiné si smíchejte tekuté ingredience. Obě směsi promíchejte dohromady. Jestli jste zvyklí dělat i muffiny z lepkových mouk, nelekejte se, směs bude trochu tekutější, protože se nevyvíjí lepek. Do formiček těsto lehce dostanete díky nádobě s nálevkou.

Pečte standardně cca 20 minut na 180 °C. Jestli ještě nebudou, dejte jim pět minutek navíc.

P.S. Pokud budete přidávat ovoce, tak prosím to ovoce před přidáním do hotového těsta trochu obalte ve škrobu (kukuřičný, tapiokový či bramborový, je to skoro jedno). Neklesne vám v troubě až na dno košíčku.

 

DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY:

Vlastnoručně míchaná bezlepkové mouka směs

Další bezlepkové muffiny

Veganské bezlepkové muffiny

Libí?

Leave a Reply