Veganské bezlepkové muffiny

V předchozích částech věnovaných bezlepkovým muffinům jsem vám ukázala, jak doma uděláte bezlepkový mix, z něhož vykouzlíte obstojné bezlepkové muffiny. I ve veganské variantě. Zde bych vám ráda představila trošku základnějí vegan muffiny bez lepku, kterými jsem se chtěla přiblížit i chuťově co nejvíc nějakému základnímu muffinu, od kterého se můžete odpíchnout dál a ochucovat podle chuti a nálady.

Myslím, že se to povedlo. U nás na chuti i konzistenci tyhle muffiny vyhrály pomyslnou domácí soutěž.

Základní neochucené bezlepkové muffiny ve veganské verzi (asi 6 kousků):

  • 130 g bezlepkové mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
  • 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
  • 60 ml rýžového mléka (ale můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko)
  • 1 “vejce” ze lněného semínka (lžíce mletých lněných semínek a 2 lžíce vody, necháte chvíli stát, aby se utvořil potřebný “sliz”)

Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut. Po upečení vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout

V domácím testu jsme se shodli, že tyto nám chutnají nejvíc. Zároveň jsou nejpevnější na pohmat a nedrobí se tak moc, jako ostatní.

Základní neochucené bezlepkové muffiny z výše uvedeného mixu ve veganské verzi s borůvkami:

  • 130 g bezlepkové mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
  • 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
  • 60 ml rýžového mléka (ale můžete dát jakékoliv jiné rostlinné mléko)
  • 1 “vejce” ze lněného semínka (lžíce mletých lněných semínek a 2 lžíce vody, necháte chvíli stát, aby se utvořil potřebný “sliz”)

Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady a nakonec přidáte borůvky obalené ve škrobu. Lehce promícháte, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.

Borůvkové bezlepkové muffiny ve vegan verzi jsou na chuti i konzistenci taky nejlepší. Možná bych se nebála přidat toho lněného semínka víc. Přeci jen, zbylo mi už jen pár borůvek, takže dávka ovoce byla menší než v případě ostatních bezlepkáčů.

Kokosové bezlepkové a vegan muffiny, cca 6–8 kusů:

  • 100 g bezlepkového mixu
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • půl banánu
  • 40 ml olivového oleje
  • 100 ml kokosového mléka

Smíchejte si suché ingredience v jedné míse, v jiné si smíchejte tekuté ingredience. Obě směsi promíchejte dohromady. Jestli jste zvyklí dělat i muffiny z lepkových mouk, nelekejte se, směs bude trochu tekutější, protože se nevyvíjí lepek. Do formiček těsto lehce dostanete díky nádobě s nálevkou.

Pečte standardně cca 20 minut na 180 °C. Jestli ještě nebudou, dejte jim pět minutek navíc

P.S. Původně jsem je sem ani nechtěla dávat, protože mi nechutnaly. Ale pak jsem si uvědomila, že vlastně můj chuťový problém s banánovým těstem je jenom můj a někomu by to mohlo opravdu chutnat. Bohužel fotka není. Ale vypadaly hezky, čestný skautský!

DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY

Vlastnoručně míchaná bezlepkové mouka směs

Základní bezlepkové muffiny

Další bezlepkové muffiny

Veganské bezlepkové muffiny
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply