Jako malá jsem je nenáviděla. Byly všude. Velký kynutý blbouni. Jelikož jsme měli velkou zahrádku jahod, byly jahodový knedlíky alespoň jednou týdně celý léto (máma by řekla, že kecám, ale moje vzpomínky nelžou, i když možná nakynuly jako ty knedle). Ale taky byly pořád mačkaný jahody s cukrem (mňam!), nebo jahodový koktejl – klasik by dnes řekl, že jsme tenkrát pili jahodové smoothie. A taky litry jahodový marmelády. No ale zpátky ke knedlíkům. Jelikož se u nás taky v hojném počtu mrazily byly často i v zimě. A rozmražovaný knedlíky já tehdá tuze nerada!
Dneska si rvu vlasy, protože se s nima musim plácat sama. A co bych v únoru dala za takovou jednu mrazákovou várku jahůdkových knedlíků… No, a když už se plácám, tak jich samozřejmě musím uplácat zásobu (ach ty geny), a nejlíp kynutý i tvarohový. Tak jdeme na to!
Klikněte si na recept na kynuté jahodové knedlíky
Klikněte si na recept na tvarohové jahodové knedlíky
A kdybyste chtěli experimentovat, určitě by fungovalo i bamborové těsto, které používám na švestkové knedlíky. Aspoň moje babička to tak dělá.
Zbylo vám pořád moc jahod? Receptů s jahodami tu najdete spoustu. Tak co vyzkoušíte jako první?
Jahodová bublanina
Jahodový koláč s tvarohem
Jahodové muffiny s mátou
Jahodové muffiny s čokoládou
Jahodové muffiny s krémem