Jahodový koláč s tvarohem aka cheeskake (nebo taky číský dort, chesekake, prostě, co se vám líbí víc) je prostě labůžo. Svěží, jemný tvaroh, kakaový korpus a slaďoučká jahůdková chuť, která se vám rozlije na patře. Nebo si snad dovedete představit lepší dezert po lehkém jarním obědě?
Na jahodový koláč s tvarohem potřebujete:
- Korpus:
- 150 g kakaových sušenek (recept na sušenky hledejte na konci)
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- Tvarohová náplň:
- 4 vejce
- 500 g tvarohu
- 250 g žervé
- 250 g krupicového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- Jahodové zdobení:
- jahody pokrájené na plátky
- rozmixované jahody svařené na hustší rozvar s trochou cukru (dělala jsem ho víc, přebytky zužitkujete do smoothie nebo jen tak do jougrtu či na jahodové knedlíky)
Nejdřív si připravte korpus. Sušenky si rozdrťte v robotu a promíchejte s rozpuštěným máslem. Dobře hmotou vyložte dortovou formu i po krajích. Korpus dejte upéct do trouby vyhřáté na 170 °C na deset minut. Po upečení nechte vychladnout. Vychladlou formu s korpusem dobře obalte alobalem a troubu ztlumte na 160 °C. Do trouby si dejte nádobu s vodou, do které se vejde i dortová forma s koláčem, aby se vám stihla ohřát, než dáte péct celý koláč.
Než vám vychladne korpus, připravte si jahody a náplň. Rozmichujte si asi 200 g jahod s 1-2 lžícemi cukru a dejte vařit. Já jsem si směs povařila na pánvi, aby se rychleji odpařila tekutina a jahodová „marmeláda“ rychleji houstla. Nechte jahody trochu vychladnout, abyste je nedávali na tvarohovou směs horké.
Na tvarohový základ si nejprve rozmíchejte tvaroh s žervé. Ideální je na to robot s „pádlem“ na krém. Ale zvládnete to i metličkou. Jen si připravte větší nádobu a namastěte svaly. Žervé je oproti tvarohu trošku tuhé, tak si nejprve rozmíchejte to a potom do něj přidávejte tvaroh. Pokud vznikají hrudky, nezoufejte, rozmícháte je. Já jich měla na začátku plnou mísu, protože jsem míchala taky metličkou, abych si ten koláč víc zasloužila.
Vejce přidávejte jedno po druhém, vždycky je důkladně zapracujte. Na konec vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Tak to, zůstaly hrudky? Vsadím se, že ne!
Teď nalijte směs na vychladlý korpus. Lžičkou na něj poklaďte jahodou směs a obrácenou stranou lžičky můžete vytvořit i efektní spirálku. Teď je ten správný čas dát koláč do trouby. Pořádně utáhněte alobal a dejte koláč do nádoby s vodou.
Péct se bude asi 60 – 70 minut. Než jej vyndáte z trouby neměl by být koláč úplně tuhý, střed by měl být ještě takový třepací, protože ještě dojde, až se bude venku chladit. Já jsem pekla v horkovzdušné troubě na 160 °C 70 minut.
Koláč vyndejte z troby, odstraňte alobal a nechte koláč vychladnout při pokojové teplotě a pak jej dejte chladit do lednice. Ideálně chlaďte přes noc. Než budete koláč servírovat, tak jej ještě dozdobte pokrájenými jahodami. Na každou porci jeden plátek.
Krájejte teplým nožem. Namočte si nůž do horké vody, osušte, řízněte. Nůž očistěte namočte do horké vody, osušte… a tak pořád dokola, dokud nenakrájíte celý koláč.
A jeslti ho sníte najednou, tak pak jděte na dloooouhou procházku. 🙂
PS. V té vodě ho péct nemusíte, je to jen zlepšovák pro odvážné. V zimě jahody vynechte a bude to prostě klasik „čískake”.
Jahody kam se podíváš!
Jahodová bublanina
Jahodové knedlíky – tvarohové jahodové knedlíky a nebo kynuté jahodové knedlíky
Jahodové muffiny s čokoládou
Jahodové muffiny s mátou
Jahodové muffiny s krémem
Pár poznatků ke kakaovým sušenkám
Možná koupíte sušenky v obchodě a možná to řešíte taky jako já – palmový olej. Já si jedu na vlně palmového oleje už delší dobu. Mám k tomu přesně ty důvody jako každý jiný – zdravotní i ekologický. A ještě morální. Vyloženě mě s***, že si z nás potravinářský průmysl dělá dobrý den. Zlevňuje výrobu, nahrazuje kvalitní suroviny hovadinama, lacinými surovinami, chemickým koktejlem. A ještě nám nestydatě do očí tvrdí, že vyrobit zdravou věc je technologicky nemožné. Jasně, já bych tedy nečekala, že bude technologicky možné vyrobit skvělé sušenky, které vydrží v pokojové teplotě rok.
Takže se vyprdněte na všechny esíčka-bebe-kakaové-věnečky-koka a upečte si za pár kaček svoje sušenky z 5 ingrediencí:
- 125 g studeného másla přímo z lednice
- 180 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
Studené máslo si nakrájejte na menší kousky, dejte do mísy a přídejte ostatní ingredience. Rychle rukama zpracujte těsto. Máte-li robota s hnětacím hákem, vyrobí těsto za pár minut za vás. Těsto si vytvarujte na potravinářskou fólii do hada (průměr o velikosti sušenek, záleží, jaké je chcete mít), zabalte a dejte na 2 hodiny do lednice.
Troubu si rozpalte na 170 °C. Hada vyndejte z lednice a nakrájejte na tenké plátečky. Půl centimetru je až až. Vyskládejte sušenky na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 15 minut.
Hotové sušenky nechte vychladnout na plechu. Skladujte zcela vychladlé ve vzduchotěsné nádobě cca 3 týdny.
Esteticky si s nimi můžete dělat, co chcete. Nemusíte dát těsto chladit v hadovi, můžete zpracovat kouli. A pak so můžete těsto vyválet a vykrájet z něj tvary (nezapomeňte podsypávat mokou, aby se nelepilo). Můžete použít dnes tak populární razítka na sušenky (ale asi to není nejlepší těsto na vzory, sušenky trochu nabydou a vzor by se mohl ztratit). Já dělám hada a krájím neestetické kolečkooválky, protože sušenky stejně přijdou do mixéru a na dno koláče.
Koláč je výýýborný. Trochu jsem se obávala pečení „ve vodě“, ale obalila jsem to alobalem asi 3x, aby nikde nic nečouhlalo a nenatekla mi tam voda. Jediné, co se mi asi nepovedlo je těsto. Smíchala jsem sušenky s máslem dle receptu /nevím, jestli jsem nerozpustila tři větší lžíce../, a to se mi zdálo, že se bude po upečení drobit, ale nakonec je mokré, už z dortové formy něco vytékalo, myslela jsem si, že je to rozpuštěné máslo/že jsme snad moc vymazala dortovou formu/, ale i po nakrojení z pod těsta pomalu vytéká sladká žlutavá hustší tekutina, jako kdyby filtrát náplně? Kdyby to bylo máslo, ztuhlo by to v lednici, ale je to i nadále tekuté. Můžete mi poradit, co mám proti tomu příště dělat ? Děkuji…
Andreo, přiznám se, že v alobalu jsem měla taky taky trochu jakési „žlutavé“ tekutiny. Nicméně, jsem to neřešila, protože ten alobal prostě není 100 % vodotěsný (stejně jako dortová forma), a korpus sice byl vlhký, ale nebyl rozmočený. Dá se péct samozřejmě i bez vodní lázně, jen bych dala na dno trouby nádobu s horkou vodou, aby se v troubě udělalo alespoň trochu vlhko z té páry.
Myslim, ze je uplne zbytecne kolac balit do alobalu a davat do vody. Je to prace navic a jak sis vyzkousela, zadna slava. Urcite bude dobry i kdyz ho das pozvolna pect bez vody. U horkovzdusne trouby na 160 cca 50 min. Kolace s tvarohem se
peci vzdy pomaleji. Zdravim a preji at se to priste vydari. Monika
Děkuji moc za tipy Muffináriu i Monice:) Určitě příště vyzkouším alternativní postup:), koláč byl skvělý:)
Priznam se, ze mne peceni ve vode od vyroby te dobroty odradilo, ale diky Moniko za dodani kuraze, urcite zkusim bez vody…
Mohu potvrdit ze kolac je vynikajici i peceny bez vodni lazne. Mozna ho opravdu snim cely ;0))) z receptu jsem mela dojem, ze cim tuzsi jahodovy rozvar tim lepe a neni to az tak pravda, musi byt tak akorat, aby s nim sly vytvaret ty krasne obrazce. Jeste jednou diky za skvely recept!
Jani, zkuste i bez vody! Já jsem dobrodruh. Kamarádka na to taky neměla kuráž a i bez pečení ve vodě se jí povedl (nedávala ani na dno trouby nádobu s vodou, aby se vytvořilo vlhčí prostředí).
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné udělat korpus bez kakaa?
Určitě je, kakao nehraje zásadní roli pro upečení, je pro chuť a barvu, takže bych ho vynechala. Pokud by se vám zdála konzistence řidší, dala bych lžíci mouky navíc.
Pekla jsem také bez vodní lázně. díky za skvělou inspiraci na jahodový koláč, povedl se a moc nám chutnal. Ráda dělám ještě náš osvědčený recept https://erecepty.eu/jahodovy-kolac/ na jahodový koláč od babičky. Příprava je jednoduchá a celkem i rychlá. Pěkný den přeji