Kdekdo se dneska bojí kynutého těsta. A přitom je to tak jednoduché! Zamíchat, nechat nakynout, zabalit jahody a dát vařit. Voilá, jahodový knedlíky jsou tak vděčné jarní jídlo. Dáte si je jako hlavní jídlo, nebo jako dezert, i jako svačinku. Zabalíte do krabičky a přinesete někomu nečekaně na oběd (to funguje asi nejlíp, radost oboustranná).
Kynuté jahodové knedlíky vrací do dětství a dělají boule za ušima! Tak si skočte pro droždí, protože se nám pomalu začíná vařit voda v hrnci.
Na 15 kynutých jahodových knedlíků potřebujete:
(Budou z toho 4 obědové porce, ze kterých se nepřejíte.)
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g hrubé mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 125 ml vlažného mléka (max 30 °C)
- 1 vejce
- 20 g rozpuštěného másla
- 15 velkých jahody, odstopkovaných, omytých a osušených
- na dochucení knedlíků na talíři – tvrdý tvaroh na strouhání, cukr, rozpuštěné máslo, jogurt nebo zakysanou smetanu, měkkný tvaroh, nakrájené jahody, jahodovou omáčku… prostě to, co máte rádi
Kvásek:
Jako první si zadělejte kvásek. Nepoužívám k tomu cukr, zadělávám ho přímo z mouky. Do mísy, ve které budete hnětat těsto si vsypte a promíchejte mouku. Udělejte do ní důlek a rozdrobte droždí. Zalijte asi polovinou mléka a vníchejte trochu mouky (vznikne těstíčko asi jako na lívance. To lehce zasypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 20 minut pracovat. Vzejde vám kvásek, aniž byste do těsta museli dávat cukr.
Těsto:
Do vznikléko kvásku vyklepněte jedno menší vajíčko, přidejte zbytek mléka a máslo a vypracujte vláčné těsto. Robotu s hákem to potrvá asi 7 minut, vám v ruce kolem 10. Mějte připravenou mouku a mléko navíc. Pokud bude těsto příliš lepivé, přisypte trochu polohrubé mouky. Pokud bude moc suché, přidávejte po lžičkách mléko.
Těsto pak dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě (já si dávám těsta kynout do trouby vyhrřáté na 25-30 °C). Až zdvojnásobí svůj obejm, můžete se vrhnout na knedlíky
Knedlíky:
Dejte si vařit vodu do velkého hrnce. Vodu není třeba solit.
Vyklopte těsto na lehce pomoučený vál a rozválejte ho na přibližně čtverec. Vykrájejte čtverce zhruba 8×8, nebo od oka tak, abyste získali zhruba 15 čtverečků na zabalení všech jahod. Omyté, odstopkované a dobře osušené jahody zabalte do těsta a sváry pevně uzavřete, aby vám jahody věhem vaření nevyplavaly z těsta.
Počítejte s tím, že možná obalíte jahod více, možná méně, záleží na jejich velikosti. Já jich obalila 15, těsto kolem jahod bylo tenké. Pokud máte rádi kolem jahod hodně těsta, vykrájejte si čtverců zhruba 10.
Až se vod začne vařit, naházejte do ní knedlíky. Počítejte s tím, že ze vodě nabydou 2-3násobně. Uzpůsobte tomu vaření a případně vařte ve dvou várkách. Vodu nemusíte po první várce vyměňovat. Knedlíky vařte cca 8 minut. Vyjdete je do mísy nebo na dřevěný vál a hned propíchněte každý knedlík na několika místech vídličkou, aby unikla pára. Zajístíte, aby vám uvařené knedlíky neztvrdly.
Čím je dochutit?
- Jahodové kynuté knedlíky si na talíře ozdobte a dochuťte tím, co máte rádi. Já preferuju tvrdý tvaroh, kruicový cukr s třtinovým cukrem, to vše zalité rozpuštěným máslem.
- Skvělá je i varianta se zakysankou – knedlíky polijete zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo měkkým tvarohem a zasypete pokrájenými jahodami.
- Někdo sype jahdové knedlíky kakaem, popráší cukrem a zalije jogurtem.
Jak si zdobíte kynuté jahodové knedlíky vy?
A během jahodové sezóny by vám neměly na stole chybět ani tvarohové jahodové knedlíky
Zkuste i další jahodové recepty: