Rybízové muffiny (s drobenkou)

„Ta Janička je ale pracovité děvče.“ No, bodejť by nebyla, babi, když máš plnou zahrádku pokladů. Takže jsem si o víkendu sklidila zahradu a v neděli do noci zpracovávala kila ovoce a chvílemi jsem nevěděla, co si s tím množstvím počnu.

Rybízové klišé – kynutou buchtu s drobenkou samozřejmě nevynechám, ale variaci v podobě nadýchaných muffinů plných červených kuliček jsem si nemohla odpustit.

Na 12 kousků si připravte (instructions in english below):

  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • trošku mléka na rozředění (dala jsem asi 2 lžíce)
  • 50 ml rozpuštěného másla
  • 250 ml kuliček červeného rybízu (dejte podle uvážení, klidně méně)
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • vanilkovou esenci

Na rybízové muffiny si vymažte teflonovou formu na muffiny máslem a vysypte hrubou moukou. Vymazávajte pečlivě a nezapomeňte ani na horní plochu formy. Troubu si rozpalte na 180°C. Můžete použít i papírové košíčky, pravděpodobně se ale hodně hmoty potom nalepí na košíček a bude hodně „odpadu“. Ovocné muffiny proto raději dávám do vymazané formy.

V jedné míse si promíchejte pečlivě tekuté suroviny (máslo, smetanu, mléko, vejce, esenci), v další misce smíchejte suché ingredience (mouky, prášek do pečiva, cukr). Potom promíchejte obě směsi dohromady a lehce vmíchejte rybíz. Pracujte opatrně, ať rybíz nerozmačkáte.

Naplňte formičky (já často formu přeplňují, muffiny pak mají velikou čepici) a dejte péct na25 minut. Upečené muffiny vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce nebo na talíři mimo formu.

rybizove_muffiny

rybítové_muffiny

TIP:

Muffiny vyndávám z formy ihned po vyndání z troubu. Mám tak trochu azbestové ruce, ale vždycky to nějak jde. Tentokrát se mi hošíci trošku šprajcli a šlo to dost blbě. Chvilku jsem počkala, pak jsem s muffiny točila kolem dokola, abych je uvolnila a povedlo se. Nerozbila jsem ani jeden. Mějte trpělivost a kdyby vás to přeci jen hodně pálilo, použijte klasické chirurgické rukavice. Jde v nich dobře hýbat prsty, ale nepálí to.

P.S. Na fotkách mám muffiny s drobenkou, ale v receptu drobenka chybí. Na funkci to samozřejmě nemá vliv, chcete-li, přidejte ji! Recept na drobenku najdete třeba v receptu na rebarborovou buchtu. Nechcete drobenku? Nedávejte ji! 🙂

Ovoce v muffinech vám nechutná? Zkuste třeba čokoládové muffiny nebo něco slaného. Pořád to není ono? Tak se podívejte na základní recept a vykouzlete si svoje vysněné muffiny sami. 

A nebo mi tu nechte vzkaz. Společně něco vymyslíme.

For 12 muffins you need:

  • 2 eggs
  • 250 g (8,8 oz) of sour cream
  • a little milk for dilution (I put about 2 tablespoons)
  • 50 ml (1,7 oz) of melted butter
  • about 1 cup redcurrant
  • 250 g (8,8 oz) of plain flour
  • 120 g (4,4 oz) of granulated sugar
  • 2 teaspoons of baking powder
  • vanilla essence

Preheat your oven to 180°C (356°F). Coat muffin tins with cooking spray, and set them aside. In one bowl combine eggs, sour cream, milk, vanilla essence and melted butter. Beat it slightly and gently together.

In another bowl mix flour, sugar and baking powder. Then mix both mixtures together, and add redcurrant and again slightly mix together. Fill the muffin tins. Bake until a cake tester comes out clean, for approximately 25 minutes.

21 komentářů Přidat své
  1. Vypadají úžasně a chutnají ještě líp. 🙂 A zkoušela jsem i verzi bez drobenky a s troškou kakaa (protože co nemá čokoládovou barvu, to u chlapů nefrčí) a olizovala jsem se až na půdu. Děkuji za recept! 🙂

  2. Teď jsem dopekla. Chutnají opravdu výborně! 🙂 Nejsou moc sladké, tak akorát vzhledem ke kyselému rybízu. Akorát příště určitě nebudu péct v papírových košíčcích. Opravdu se to hodně lepí. 🙁

  3. Tyto děláme s dcerou nejraději :o). S oblibou nakukujeme do trouby na naše „bambuláky“, jak rostou. Pak je s taťkou slupneme jako maliny.. díky za úžasné stránky.

  4. Tyhle muffiny máme v plánu už dlouho, mělo to jedinou chybu – nebyl rybíz. Konečně jsme se dočkali a rybíz začal dozrávat. Včera jsme si tyhle muffiny dopřáli a mňam, mňam, mňam!!!

  5. Opět velice povedený a chutný recept na muffinky. Právě jsem je upekla a ochutnala, akorát se teď dívám na fotku, že na nich máte i drobenku, ale tu jsem tam nedala, ani v receptu se o ní nepíše. No nevadí to, jsou i tak dobroučké.
    Ps. Děkuji za tyto stránky, kde jsou podle mě ty nejlepší recepty na muffinky, jaké jsem kdy našla :-):-)

    1. Jitko, díky za upozornění! Ona ta drobenka je taková třešnička na dortu. Jsou moc dobré i tak a spousta lidí se s ní nechce patlat. Ale teda nechápu, že se mi vypařila z receptu. 🙂 Udělala jsem malý update. Mějte se krásně a ať vám to pěkně peče.

  6. Chystam se zitra pect svoje prvni muffiny. Cerveny rybiz nam ale jeste nedozral. Poradte mi, mam to risknout s cernym rybizem? Nejradeji bych ale upekla ty vase hodne cokoladove, vypadaji naprosto uzasne!

    1. Jani, určitě, černý rybíz by taky mohl být fajn! A klidně do nich nasekejte trochu čokolády. 🙂

  7. Muffiny vypadají úžasně, mám otázku- nemám vanilkovou esenci, ale mletou vanilku- můžu použít? Pokud ano, tak kolik? 🙂
    Díky za odpověď

    1. Jasně, použijte. Množství bych dala takové, jaké odpovídá jednomu lusku. Špatně se to nějak měří nebo váží, asi tak na špičku příborového nože.

  8. Hezky den,chystam se na tyto muffiny,jen se chci zeptat,mohla bych misto zakysane smetany a mleka pouzit kokosovy sojovy jogurt od Alpro ve stejnem poměru? Kvuli laktoze,ktera je vsude,kde je smetana a mleko,tak nevim,cim nahradit. Zkousela jsem recept na boruvkove muffiny a tam jsem mleko nahradila sojovym a vyborne. Dekuji 🙂

    1. Zkuste to, myslím, že by to mělo být v pohodě! S laktózou to chápu, mám stejný trable. Kdyz date jen mleko (bezlaktozove, rostlinne), ve zhruba stejnem pomeru a od oka to pak doladíte, aby těsto bylo akorát husté, tak se taky nic nestane!

  9. Hezký den, může se použít i mražený rybíz? Bojím se toho, že by tam pak bylo spoustu vody, ale čerstvý nemám. A taky nevím, jestli je lepší je nechat rozmrznout nebo je přidat do těsta právě vytažené z mrazáku. Děkuji za odpověď. 🙂

    1. Markéto, mražený rybíz vůbec nevadí! Dala bych si pozor, aby se vám kuličky nekupily do větších kusů, takže jej hezky rozeberte. Naopak jej přimíchejte do těsta zmrzlý. Kdybyste ho nechala úplně povolit, tak se vám v těstě může rozmašírovat. Takhle vydrží v kuse.

  10. Dobry den, chci se vrhnout na sve prvni Muffiny a Vas Blog mi dodal odvahu 🙂 jen jsem nesehnala rybiz… Klapne tento recepis i s mrazenymi boruvkami???
    Dekuji Radka

  11. Přidala jsem do nich bílou čokoládu, a měli obrovský úspěch.
    Stav lednice me donutil si recept poupravit. Naštěstí je muffinarium tak geniálně vytvořené, ze i s minimální znalosti pečení, si člověk může měnit recepty a nebat se, ze se to nepovede, protože návody jsou fakt blbuvzdorne. Moc děkuji za tuto stránku.

  12. Naprosto dokonalé! Recept jsem mírně obměnila, protože jsem neměla smetanu. Místo ní jsem dala jogurt naředěný acidof. mlékem, z tohoto důvodu jsem navýšila máslo o 20g. Dala jsem méně cukru a mouky v poměru 1:1. Muffiny byly vláčné, nadýchané, tak dobré jsem dlouho nejedla.

  13. Dobrý den, skvělé stránky, muffinky jsou uuuužasné. Ráda bych dnes upekla rybízové. Mám jen silikonové formičky, myslíte že se budou muff. po upečení lepit jako v papírovém košíčku?

    Katka

    1. Jestli chcete jistotu, tak silikonové vymažte máslem a vysypte hrubou mouku. I bez toho by to ale mělo klapnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *