Velikonoční nádivka

Velikonončí nádivka, nebo taky hlavička (to proto, že se do ní dávalo vařené maso z hlavy) je jídlo plné masa a bylinek. Dříve se nádivka připravovala jako první opravdu výživné a syté jídlo po půstu. Dneska si ji spojujeme hlavně s jarem, Velikonocemi, dáváme do ní hromadu voňavých bylinek a první jarní kopřivy. A pečeme ji buď samostatně v pekáčku, nebo jí naplníme například kuře.

Jak to ale udělat, aby byla chutná, nadýchaná, no prostě dokonalá?

Velikonoční nádivka (4-6 porcí):

  • starší pečivo – 5-6 rohlíků, 3 kaiserky, veka, nakrájené na kostky
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 130 g změklého másla
  • velká hrst listové petržele, nasekaná
  • hrst dalších bylin (mladé kopřivy, pažitka, máta..), také nasekaná
  • 150 g vařeného bílého masa (kuřecí, králičí či jehněčí maso, ale může být i uzené, nebo slanina)
  • 1 lžička soli
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  1. Včerejší pečivo si nakrájejte na větší kousky, zalijte mlékem a nechte ho chvíli máčet.
  2. Troubu si dejte předehřívat na 180 °C.
  3. Mezitím si utřete změké máslo se žloutky do pěny (utřít znamená našlehat). A z bílků si vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Potom ve velké míse míchejte dohromady – namočené pečivo s našlehaným máslem, přidejte maso, byliny, lžičku soli, špetku muškátového oříšku, opepřete a dobře promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  5. Pekáček si vyložte pečícím papírem a rozprostřete do něj nádivku.
  6. Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Není to žádná věda, ale kdybyste přece jenom tápali, nejvíc nejlÍp popsaný recept na nádivku i s krásným povídáním má samozřejmě Florentýna ve své Kuchařce pro dceru.

Našlehané máslo do nádivky
Našlehané máslo do nádivky
Přidejte všechny ingredience, hlavně hodně zelených bylinek
Přidejte všechny ingredience, hlavně hodně zelených bylinek
Všechno to dobře promíchejte
Všechno to dobře promíchejte
Na závěr jemně vmíchejte našlehaný sníh z bílků
Na závěr jemně vmíchejte našlehaný sníh z bílků
Rozprostřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem
Rozprostřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem
A nezapomeňte si domů koupit jarní kytičku!
A nezapomeňte si domů koupit jarní kytičku!

Nezapomeňte pak dobrý velikonoční oběd s nádivkou zajíst něčím sladkým!

Velikonoční recepty

Najdete tu recept na klasiku všech klasik – mazanec –> KLIK

Před rokem jsme spolu pekli velikonoční jidáše –> KLIK

A letos jsem vyzkoušela i kořeněné a skvělé hot cross buns –> KLIK

No a jinak všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

3 komentáře Přidat své
  1. Jani, děkuju ti za milou zmínku o mém receptu na nádivku. Je to takové skoro až kouzelné jarní jídlo a tvoje krásné fotky určitě vnesou do spousty kuchyní velkou chuť hned ji vyzkoušet.

    Pěkné svátky jara ti přeju,

    Flo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *