Velikonončí nádivka, nebo taky hlavička (to proto, že se do ní dávalo vařené maso z hlavy) je jídlo plné masa a bylinek. Dříve se nádivka připravovala jako první opravdu výživné a syté jídlo po půstu. Dneska si ji spojujeme hlavně s jarem, Velikonocemi, dáváme do ní hromadu voňavých bylinek a první jarní kopřivy. A pečeme ji buď samostatně v pekáčku, nebo jí naplníme například kuře.
Jak to ale udělat, aby byla chutná, nadýchaná, no prostě dokonalá?
Velikonoční nádivka (4-6 porcí):
- starší pečivo – 5-6 rohlíků, 3 kaiserky, veka, nakrájené na kostky
- 200 ml mléka
- 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 130 g změklého másla
- velká hrst listové petržele, nasekaná
- hrst dalších bylin (mladé kopřivy, pažitka, máta..), také nasekaná
- 150 g vařeného bílého masa (kuřecí, králičí či jehněčí maso, ale může být i uzené, nebo slanina)
- 1 lžička soli
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- Včerejší pečivo si nakrájejte na větší kousky, zalijte mlékem a nechte ho chvíli máčet.
- Troubu si dejte předehřívat na 180 °C.
- Mezitím si utřete změké máslo se žloutky do pěny (utřít znamená našlehat). A z bílků si vyšlehejte tuhý sníh.
- Potom ve velké míse míchejte dohromady – namočené pečivo s našlehaným máslem, přidejte maso, byliny, lžičku soli, špetku muškátového oříšku, opepřete a dobře promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Pekáček si vyložte pečícím papírem a rozprostřete do něj nádivku.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Není to žádná věda, ale kdybyste přece jenom tápali, nejvíc nejlÍp popsaný recept na nádivku i s krásným povídáním má samozřejmě Florentýna ve své Kuchařce pro dceru.
Nezapomeňte pak dobrý velikonoční oběd s nádivkou zajíst něčím sladkým!
Najdete tu recept na klasiku všech klasik – mazanec –> KLIK
Před rokem jsme spolu pekli velikonoční jidáše –> KLIK
A letos jsem vyzkoušela i kořeněné a skvělé hot cross buns –> KLIK
No a jinak všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.
Jani, děkuju ti za milou zmínku o mém receptu na nádivku. Je to takové skoro až kouzelné jarní jídlo a tvoje krásné fotky určitě vnesou do spousty kuchyní velkou chuť hned ji vyzkoušet.
Pěkné svátky jara ti přeju,
Flo.
A já, Jani, děkuji za báječnou inspiraci!