Rybízové muffiny (s drobenkou)

„Ta Janička je ale pracovité děvče.“ No, bodejť by nebyla, babi, když máš plnou zahrádku pokladů. Takže jsem si o víkendu sklidila zahradu a v neděli do noci zpracovávala kila ovoce a chvílemi jsem nevěděla, co si s tím množstvím počnu.

Rybízové klišé – kynutou buchtu s drobenkou samozřejmě nevynechám, ale variaci v podobě nadýchaných muffinů plných červených kuliček jsem si nemohla odpustit.

rybizove_muffiny

Na 12 kousků si připravte (instructions in english below):

  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • trošku mléka na rozředění (dala jsem asi 2 lžíce)
  • 50 ml rozpuštěného másla
  • 250 ml kuliček červeného rybízu (dejte podle uvážení, klidně méně)
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • vanilkovou esenci

Na rybízové muffiny si vymažte teflonovou formu na muffiny máslem a vysypte hrubou moukou. Vymazávajte pečlivě a nezapomeňte ani na horní plochu formy. Troubu si rozpalte na 180°C. Můžete použít i papírové košíčky, pravděpodobně se ale hodně hmoty potom nalepí na košíček a bude hodně „odpadu“. Ovocné muffiny proto raději dávám do vymazané formy.

V jedné míse si promíchejte pečlivě tekuté suroviny (máslo, smetanu, mléko, vejce, esenci), v další misce smíchejte suché ingredience (mouky, prášek do pečiva, cukr). Potom promíchejte obě směsi dohromady a lehce vmíchejte rybíz. Pracujte opatrně, ať rybíz nerozmačkáte.

Naplňte formičky (já často formu přeplňují, muffiny pak mají velikou čepici) a dejte péct na25 minut. Upečené muffiny vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce nebo na talíři mimo formu.

rybizove_muffiny

rybítové_muffiny

TIP:

Muffiny vyndávám z formy ihned po vyndání z troubu. Mám tak trochu azbestové ruce, ale vždycky to nějak jde. Tentokrát se mi hošíci trošku šprajcli a šlo to dost blbě. Chvilku jsem počkala, pak jsem s muffiny točila kolem dokola, abych je uvolnila a povedlo se. Nerozbila jsem ani jeden. Mějte trpělivost a kdyby vás to přeci jen hodně pálilo, použijte klasické chirurgické rukavice. Jde v nich dobře hýbat prsty, ale nepálí to.

P.S. Na fotkách mám muffiny s drobenkou, ale v receptu drobenka chybí. Na funkci to samozřejmě nemá vliv, chcete-li, přidejte ji! Recept na drobenku najdete třeba v receptu na rebarborovou buchtu. Nechcete drobenku? Nedávejte ji! 🙂

Ovoce v muffinech vám nechutná? Zkuste třeba čokoládové muffiny nebo něco slaného. Pořád to není ono? Tak se podívejte na základní recept a vykouzlete si svoje vysněné muffiny sami. 

A nebo mi tu nechte vzkaz. Společně něco vymyslíme.

For 12 muffins you need:

  • 2 eggs
  • 250 g (8,8 oz) of sour cream
  • a little milk for dilution (I put about 2 tablespoons)
  • 50 ml (1,7 oz) of melted butter
  • about 1 cup redcurrant
  • 250 g (8,8 oz) of plain flour
  • 120 g (4,4 oz) of granulated sugar
  • 2 teaspoons of baking powder
  • vanilla essence

Preheat your oven to 180°C (356°F). Coat muffin tins with cooking spray, and set them aside. In one bowl combine eggs, sour cream, milk, vanilla essence and melted butter. Beat it slightly and gently together.

In another bowl mix flour, sugar and baking powder. Then mix both mixtures together, and add redcurrant and again slightly mix together. Fill the muffin tins. Bake until a cake tester comes out clean, for approximately 25 minutes.

Rybízové muffiny (s drobenkou)
4.8 (96.36%) 11 votes

17 komentářů on Rybízové muffiny (s drobenkou)

  1. paleo
    03/08/2014 at 20:45 (4 roky ago)

    vypadají luxusně, musím vyzkoušet v paleo verzi s mandlovou moukou, díky.

    Odpovědět
  2. Eva
    08/08/2014 at 9:24 (4 roky ago)

    Vypadají úžasně a chutnají ještě líp. 🙂 A zkoušela jsem i verzi bez drobenky a s troškou kakaa (protože co nemá čokoládovou barvu, to u chlapů nefrčí) a olizovala jsem se až na půdu. Děkuji za recept! 🙂

    Odpovědět
  3. Zuzana
    01/10/2014 at 16:42 (4 roky ago)

    Teď jsem dopekla. Chutnají opravdu výborně! 🙂 Nejsou moc sladké, tak akorát vzhledem ke kyselému rybízu. Akorát příště určitě nebudu péct v papírových košíčcích. Opravdu se to hodně lepí. 🙁

    Odpovědět
  4. Mari a Juli
    20/10/2014 at 16:20 (4 roky ago)

    Tyto děláme s dcerou nejraději :o). S oblibou nakukujeme do trouby na naše „bambuláky“, jak rostou. Pak je s taťkou slupneme jako maliny.. díky za úžasné stránky.

    Odpovědět
  5. lilly
    28/06/2015 at 21:10 (3 roky ago)

    Tyhle muffiny máme v plánu už dlouho, mělo to jedinou chybu – nebyl rybíz. Konečně jsme se dočkali a rybíz začal dozrávat. Včera jsme si tyhle muffiny dopřáli a mňam, mňam, mňam!!!

    Odpovědět
  6. Jitka
    06/07/2015 at 17:26 (3 roky ago)

    Opět velice povedený a chutný recept na muffinky. Právě jsem je upekla a ochutnala, akorát se teď dívám na fotku, že na nich máte i drobenku, ale tu jsem tam nedala, ani v receptu se o ní nepíše. No nevadí to, jsou i tak dobroučké.
    Ps. Děkuji za tyto stránky, kde jsou podle mě ty nejlepší recepty na muffinky, jaké jsem kdy našla :-):-)

    Odpovědět
    • Muffinárium
      07/07/2015 at 11:22 (3 roky ago)

      Jitko, díky za upozornění! Ona ta drobenka je taková třešnička na dortu. Jsou moc dobré i tak a spousta lidí se s ní nechce patlat. Ale teda nechápu, že se mi vypařila z receptu. 🙂 Udělala jsem malý update. Mějte se krásně a ať vám to pěkně peče.

      Odpovědět
  7. jana
    15/07/2015 at 18:10 (3 roky ago)

    Chystam se zitra pect svoje prvni muffiny. Cerveny rybiz nam ale jeste nedozral. Poradte mi, mam to risknout s cernym rybizem? Nejradeji bych ale upekla ty vase hodne cokoladove, vypadaji naprosto uzasne!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      16/07/2015 at 19:08 (3 roky ago)

      Jani, určitě, černý rybíz by taky mohl být fajn! A klidně do nich nasekejte trochu čokolády. 🙂

      Odpovědět
  8. Sonick
    16/07/2015 at 12:19 (3 roky ago)

    Muffiny vypadají úžasně, mám otázku- nemám vanilkovou esenci, ale mletou vanilku- můžu použít? Pokud ano, tak kolik? 🙂
    Díky za odpověď

    Odpovědět
    • Muffinárium
      16/07/2015 at 19:07 (3 roky ago)

      Jasně, použijte. Množství bych dala takové, jaké odpovídá jednomu lusku. Špatně se to nějak měří nebo váží, asi tak na špičku příborového nože.

      Odpovědět
  9. BARRI
    19/07/2016 at 8:24 (2 roky ago)

    Hezky den,chystam se na tyto muffiny,jen se chci zeptat,mohla bych misto zakysane smetany a mleka pouzit kokosovy sojovy jogurt od Alpro ve stejnem poměru? Kvuli laktoze,ktera je vsude,kde je smetana a mleko,tak nevim,cim nahradit. Zkousela jsem recept na boruvkove muffiny a tam jsem mleko nahradila sojovym a vyborne. Dekuji 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      20/07/2016 at 21:10 (2 roky ago)

      Zkuste to, myslím, že by to mělo být v pohodě! S laktózou to chápu, mám stejný trable. Kdyz date jen mleko (bezlaktozove, rostlinne), ve zhruba stejnem pomeru a od oka to pak doladíte, aby těsto bylo akorát husté, tak se taky nic nestane!

      Odpovědět
  10. Verča
    30/07/2016 at 11:14 (2 roky ago)

    Já jsem zkoušela udělat bez smetany, protože jsme ji neměli a místo vanilky skořici. Také bylo vynikající 😀

    Odpovědět
  11. Markéta
    01/08/2016 at 18:56 (2 roky ago)

    Hezký den, může se použít i mražený rybíz? Bojím se toho, že by tam pak bylo spoustu vody, ale čerstvý nemám. A taky nevím, jestli je lepší je nechat rozmrznout nebo je přidat do těsta právě vytažené z mrazáku. Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      02/08/2016 at 10:31 (2 roky ago)

      Markéto, mražený rybíz vůbec nevadí! Dala bych si pozor, aby se vám kuličky nekupily do větších kusů, takže jej hezky rozeberte. Naopak jej přimíchejte do těsta zmrzlý. Kdybyste ho nechala úplně povolit, tak se vám v těstě může rozmašírovat. Takhle vydrží v kuse.

      Odpovědět
  12. Radka
    12/05/2017 at 16:46 (2 roky ago)

    Dobry den, chci se vrhnout na sve prvni Muffiny a Vas Blog mi dodal odvahu 🙂 jen jsem nesehnala rybiz… Klapne tento recepis i s mrazenymi boruvkami???
    Dekuji Radka

    Odpovědět

Leave a Reply