Byl snad nejteplější týden v roce. A já jsem zapnula troubu. Jsem to ale trouba, že? No, ponechme moje mozkové pochody profesionálovi a dejme se spolu radši do pečení. Mám pro vás test hned několika variant bezlepkových muffinů. Takže nezapomeňte číst až do konce! Jsou z tohoto bezlepkového mixu. Tentokrát jsem ho pro vás upravila tak, abyste nemuseli kupovat drahý tapiokový škrob.
První varianta jsou základní neochucené bezlepkové muffiny, uděláte 4-6 muffinů:
- 130 g bezlepkové mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml plnotučného mléka (ale můžete dát jakékoliv)
- 1 vejce
Postup:
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.
Takto je muffin moc dobrý. Drolí se, ale ne tolik. Chuťove je v pohodě, jen prý moc nevoní.
Druhá varianta jsou základní neochucené bezlepkové muffiny, do kterých jsem přidala trochu mražených borůvek; uděláte 4-6 muffinů
- 130 g bezlepkové mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml plnotučného mléka (ale můžete dát jakékoliv)
- 1 vejce
- asi 150 ml mražených lesních borůvek (mrazím i čerstvé, protože se vám tolik nerozplánou při míchání a neobarví muffin na takovou zelenofialovou hnusobarvu)
- 1 lžička kukuřičného škrobu navíc na obalení borůvek
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady a nakonec přidáte borůvky obalené ve škrobu. Lehce promícháte, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.
V puse se v podstatě roztečou do takové mazlavé borůvkové hmoty. Není to špatné, ale není to ani nijak extra dobré. Potřebovala bych posudek od nějakého bezlepkáře.
Třetí varianta jsou základní neochucené bezlepkové muffiny z výše uvedeného mixu s ovesnými vločkami:
- 60 g bezlepkového mixu
- 60 g mouky z ovesných vloček (použijte bezlepkové vločky a namelte si je doma ve food procesoru)
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml plnotučného mléka (ale můžete dát jakékoliv)
- 1 vejce
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.
Bezlepkové muffiny s příměsí ovesných vloček se drobí jako blázen. Sice jsem moučnou směs nejprve dobře promixovala ve foodprocesoru, aby byla směs co nejhladší, ale jak sami vidíte na struktuře muffinu, jsou trošku hrubší a drobí se. Chuťove jsou tyto muffiny díky vločkám zajímavější, než první varianta.
Čtvrtá varianta jsou základní neochucené bezlepkové muffiny z výše uvedeného mixu s ovesnými vločkami a borůvkami
- 60 g bezlepkové mouky
- 60 g mouky z ovesných vloček (použijte bezlepkové vločky a namelte si je doma ve food procesoru)
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva (Práše z DM z vinného kamene)
- 60 ml olivového oleje (dejte klidně kokosový olej nebo rozpuštěné máslo)
- 60 ml plnotučného mléka (ale můžete dát jakékoliv)
- 1 vejce
Smíchejte suché ingredience. V jiné míse smíchejte tekuté ingredience. Potom promícháte vše dohromady a nakonec přidáte borůvky obalené ve škrobu. Lehce promícháte, naplníte košíčky a dáte péct na 180 °C na 20 minut.
Chovají se podobně jako varianta bez vloček. V puse se rozmáznou do takové mazlavé hmoty, ale chuťově jsou přece jen lepší, než bezvločková varianta. Jsou pevnější než varianta bez borůvek. S tímhle bych hrozně ráda pracovala dál a zkusila třeba borůvkové bezlepkové sušenky. Byly by moc fajn.
Další varianta jsou bezlepkové muffiny ve vegan variantě a najdete je
Doporučení:
Vzhledem k tomu, že nám doma nejvíc chutnaly i na konzistenci byly nejlepší muffiny ve vegan variantě, doporučím i do klasické verze přidat tzv. veganské vejce – tedy slizovitou směs pomletého lněného semínka s vodou. Syrové těsto nebylo tak řídké, naopak udělalo konzistenci podobnou klasickému “lepkovému” těstu. A výsledné muffiny se tolik nedrobily. Platilo to hlavně pro verzi s ovocem. Nehledě ještě chuťové benefity.
DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY: