Správná muffižena (potažmo i muffimuž) musí zvládat spoustu věcí. Pečení muffinů ovšem není záhada bermudského trojúhelníku. Přesvědčte se sami.
1) Co mohu použít místo másla/mléka, když mám intoleranci laktózy?
Často se ptáte, čím nahradit mléčné výrobky v těstech na muffiny. Přemýšlejte o tom následovně:
- máslo = tuk
- mléko = tekutina
Znamená to tedy, že máslo ve všech receptech nahradíte stejným množstvím jiného tuku. Margarínu (Stella, nebo ráda používám margarín ve vaničce ze Sparu), másla bez laktózy, kvalitního oleje (vyjma olivového, ten používejte jen na slané muffiny), nezavrhujte ani staré dobré sádlo.
Mléko nahraďte jinou tekutinou, která vám vyhovuje. Použijte jakékoliv rostlinné mléko (sójové, ovesné…), ořechové (kokosové, mandlové…), klidně i obyčejnou vodu.
2) Košíčky nejdou odloupnout, nebo se mi těsto moc lepí na košíčky
Kupujte dražší papírové košíčky od dobrých značek, např. od Tescomy. Občas mám zkušenost, že třeba polští výrobi jsou problémoví. Nemusí to být jen košíčky. Problémové jsou i muffiny s ovocem. Pokud dělám třeba jahodové muffiny, potom používám teflonovu formu, kterou vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Muffiny jdou po upečení krásně vyndat a nemusím se zlobit s košíčky.
Lékem na otravný papír jsou i silikonové single formičky. Přečtěte si článek o formách na muffiny a dozvíte se více.
3) Proč musím míchat tekuté a suché ingredience zvlášť? Nestačí těsto vyšlehat jako třené těsto?
Muffiny nejsou třené těsto. Každý typ pečiva potřebuje jiné zacházení. Aby muffiny byly opravdu muffiny, musíte jim dodat jejich konzistenci. Těsto proto nešlehejte, nechcete do něj dostat vzduch. Potřebujete jen důkladně promísit ingredience bez přešlehání. Proto důkladně mísíte nejprve suché přísady, poté si prošleháte tekuté přísady a až poté obě směsi promícháte. Muffinovému těstu nevadí žmolky, při pečení se ztratí.
Může se stát, že vám muffiny po vyndání z trouby spadnou. Jedním z důvodů může být právě i jejich nadměrné vyšlehávání.
4) Můžu některou ingredienci vynechat? Čím nahradím třeba zakysanou smetanu?
Podívejte se vždy na základní recept na muffiny a k němu přidávejte nebo odebírejte podle potřeby, případně si množství přizpůsobte množství ingrediencí podle počtu muffinů.
Např. zakysaná smetana je jen náhrada části tekutiny a z části i přidaný tuk navíc. Muffiny dělá vláčnějšími. Stejně tak můžete při alergii vynechat např. ořechy. Zaměňovat ovoce, vynechat některé koření, nepřidávat drobenku. Připravíte se o jednu část chuťového zážitku, ale na funkci to nebude mít vliv.
5) Můžu použít i celozrnnou mouku?
Určitě ano! Jen upravte poměr a celozrnné mouky dejte jen polovinu celkového množství. Zbytek nechte na klasické hladké mouce. Pokud vám nevadí, že muffiny nebudou nadýchané a výstavní, můžete použít celozrnné mouky větší poměr.
Jestli vás zajímají další vychytávky pro pečení muffinů, přečtěte si starší příspěvek, kde shrnuji skoro všechno, co potřebujete vědět. A kdybyste přeci jen měli další dotazy, napište mi je do komentáře nebo do mailu.
Dobrý den,
jaký cukr mám používat, krystal anebo moučku? Děkuji
Terezko, ideálně krupici, krystal je trochu hrubší. Mě určitě funguje líp krupice než krystal. Moučku používám do krémů na cupcakes.