Banánovo-banánové muffiny

Tentokrát muffiny dorazily na mou sklérózu. Jako vždycky jsem je plácala ve spěchu a čokoládu jsem zapomněla rozbalit, nakrájet a přidat. Banánové muffiny s čokoládou jsou nekonečný evergreen stejně jako borůvkové. Těsto je díky ovoci krásně vláčné a voňavé. Banánové muffiny vydrží dlouho čerstvé, ale to se u nás nedá otestovat. Zmizí do druhého dne!

Nemusíte se spokojit s banánem samotným. Čokoládu přidejte klidně bílou. Otestujte i verzi s ananasem či kokosem. Nemusíte se bát ani arašídového másla, potom budou jako Elvisův toast, či sezamovou pastou tahini. Já se na banánové experimenty v nejbližších dnech chystám také.

Na banánové muffiny mějte při ruce:

  • Suroviny na základní recept, do kterého přidáte ještě ovoce
  • 2 větší banány, hodně zralé, obouchané, černočerné, nevadí to
  • +kousek plátků na ozdobu
  • + ingredience navíc podle fantazie

Banány rozmačkejte vidličkou a přidejte k tekuté směsi (hardcore verze), nebo je nalámejte na kousky, přidejte do tekuté směsi a rozmixujte ponorným mixérem (softcore verze). Přisypte suché ingredience, promíchejte, naplňte košíčky, ozdobte kolečky banánu.

Pečeme jako vždy – 20-25 minut při 180°C.

Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny
Banánové muffiny

Tohle jsou banánové muffiny na 100 %. Kdyby vás zajímaly i trochu nadupanější varianty, nenechte si ujít variantu s brusinkami a čokoládou. Zajímavé jsou i banánové muffiny jako bábovky a třešničkou na dortu jsou banánové muffiny a lá cupcakes se sněhovým krémem.

39 komentářů Přidat své
  1. S kouskama čokolády jsou ještě lepší! Před chvíli jsem je vytáhl z trouby, drahá polovička je v extázi. 🙂 Díky za tyhle stránky, už jsem vyzkoušel několik receptů a pokaždé byl výsledek senzační.

  2. Minule som skúšala recept na jablkové muffiny s mrveničkou a boli neskutočne dobré, tak dnes prišiel na rad tento recept, k banánom som ešte pridala hrudkovitý tvaroh, ktorý som potrebovala spotrebovať a nemala som dostatok mlieka, tak som použila čučoriedkový jogurtový nápoj. A výsledok opäť perfektný. Už sa teším na ďalší recept!

  3. Teprve včera jsem objevila vaše stránky a teď je v troubě již 4 druh – dvoje čokoládové, ořechové a banánové. Všechny jdou na dračku, všechny jsou super. Už se moc těším na čerstvé ovoce ze zahrady. Děkuji moc za vaše nadšení.

      1. Dnes jsem dělala ty čokoládové.. a zítra dělám banánové a čokoládové na oslavu.. no.. rozjelo se to pěkně! Jsou opravdu mooooc dobré!
        Děkuji za tuto stránku! 🙂

  4. Muffiny jsem delala podle Vašeho receptu + přidala kousky čokolády a po upeceni byly ve vnitř suché 🙁 Nevíte kde nastala chyba? Diky za odpověď.

    1. Terezko, co myslíte tím, že byly suché? Jakože byly hodně přepečené? Ohlídala bych příště teplotu v troubě a trochu zkrátila dobu pečení…

  5. Jak vypadají vevnitř? Já mám pocit, že jsou vevnitř zase moc „mokré“, jako by byly nedopečené (ale chutnají teda báječně) – jsem spíš nepekař, peču přesně podle návodu, dokonce jsem i na druhou várku přidala teplotu i čas (cca 30-35 min, 185°C)… Jinak díky, báječné recepty!

  6. Podle tohoto receptu jsem pekla dětem ve Finsku své úplně první muffiny a i díky článku, jak se dají zkazit,jsem si dala pozor a musím říct, že jsou vyborny!!!! 😉 určitě vyzkouším další recepty!!

  7. Dneska jsem je pekla a vyšly perfektně dokonce i v bezlepkové variantě – mouku jsem nahradila rýžovou a pohankovou (půl na půl) a radši přidala o jednu lžičku PDP navíc. A jsou výborné. Děkuji za parádní recept. 🙂

  8. Tak tyhle jsem dělala jako poslední někdy na podzim….už jsou odsud asi 15., které jsem dělala, už nějak totiž ztrácím přehled v tom množství. 🙂 A některé jsem dělala už vícekrát (jak slané tak sladké). Ale nějak mi chyběly s povidly, perníkové, tak jsem si je vymyslela, obohatila základní recept o kakao, perníkové koření, do těsta dala jogurt, ne mléko, a do košíčku dám v půlce lžičku povidel. Ještě jsem někde jinde našla na inspiraci dát do těsta bílou čokoládu, ale to jsem nezkoušela.
    A letos určitě přijdou na řadu i jiné (nemuffinové) recepty. Musím se pustit do těch ovocných knedlíků…taky jednou už.

    1. Olinko, bezvadný nápad! Díky za něj. A do knedlíků se prostě pustit musíte! 😀 Hodně štěstí a dobrou chuť!

  9. Ahoj, muffiny peču už dlouho a někdy se mi povedou víc 🙂 a někdy zase míň :(. Dneska jsem dělala tyhle banánové a mají na povrchu takovou tvrdší kůrku a ta kůrka je i zespodu (chuťově jsou ovšem výborné), nevíš čím by to mohlo být způsobeno? Už se mi to stalo víckrát, většinou když jsem pekla ve formě vyložené papírovými košíčky.

    1. Dominiko, nevím, čím to je, ale banánové mám taky většinou s trochu tužší kůrkou. Někdy až hodně křupavou. Ale nějak mi to nevadí a netrápí mě to. 🙂 Ale jestli se ti to nezdá, zkus přidat o trochu víc másla, aby byly vláčnější.

  10. Opet vynikajici 🙂 tatinek mel dorazit na navstevu, tak jsem napekla bananove muffinky. Dělala jsem 4 ruzne variace – samotné, s karamelovymi kousky, s čokoládou a s pekanovymi ořechy 😉 samotné jsou klasika, karamelove byly krasne křupavé ale příliš sladké. Čokoládové jsou top, to už víme, ale můj osobní favorit je ořechová varianta 🙂 mňam!

  11. Toto byly úplně první muffiny, které jsem vyzkoušela, a byly fakt výborné! Snědli jsme je všechny na posezení 😀 Určitě je budu dělat často, jednoduché, rychlé, chuťově vynikající. Jen cukru jsem dala asi polovinu a bohatě to stačilo, dosladily se krásně banánem. Peču pro malé děti (1 rok a 3 roky), tak schválně ubírám cukr všude, nebo ho nahrazuji medem či rýžovým sirupem, a mouku používám hladkou špaldovou. Pro ten pocit, že je to vlastně úplně zdravá sladkost 🙂
    Děkuju za vaše stránky, budu tady velmi častým hostem 🙂

    1. Jarko, díky moc za milý komentář. Začinám experimentovat s tekutými sladidly – sirupy, slady, med. Jak vám těsto vychází?

  12. Zdravím vespolek, i já nekuchařka, nehospodyňka, nemuffinka, jsem poprvé pekla tyhle – byly výborné, všichni to ocenili, a mě to začlo bavit – ze mě snad ještě něco bude! Jdu totiž vyzkoušet řepu a jedny slaňáky. Jinak já se s tím tedy moc nemažu a mám jen mouku špaldovou…tak snad to ničemu nevadí:-)

    Skvělé stránky a moc děkuju za inspiraci!

  13. Omylem jsem je teď pekla na 200 stupňů a musím říct, že jsou lepší než normálně, takové hebké, nadýchane, uvnitř ale syrové nejsou.

    1. Věrko, díky za tento koment! Vysoká teplota vůbec není na škodu, naopak! Muffiny na 200 °C krásně povyskočí. Právě to sepisuju. 🙂 Ale 180 °C je takový jistota pro všechny, kteří nevěří vlastní troubě.

  14. Díky za bezvadný základni recept! Zatím jsme se dostaly s dětmi jen k čokoladovým, ale hromadí se nespotřebované banány, takže po banánovém shaku jdu ještě vyzkoušet dát je do muffinů.Hlavně miluji tu rychlost, ačkoli chodim do práce na sedm ráno, stíhám i ráno upéct čerstvou snídani 🙂

  15. Děkuji za recept, muffiny jsou chuťově moc dobré, ale chtěla bych se zeptat na jednu maličkost.
    Muffiny v troubě pekně vyběhly, ale po vyndání a vychladnutí mi trochu spadly, čím to může být způsbeno? …jsem začátečník 🙂 děkuji za radu.

  16. Ted jsem dopekla, jsou výborné, ale vůbec mi nejdou odlepit košíčky od muffinu. Přitom jsou kupované v Tescomě …je nějaký jiný důvod proč to nejde odlepit? 🙂

  17. Prave som ich robila ale skusila som trosku zdravsiu verziu, tzn. Muku spaldovu a kokosovu, cukru 80g a z kokos.kvetov a mlieko ovsene. Uz sa chladia…sama skm zvedava, ale vyzeraju krasne a vonajuujjjj

  18. hned zítra se na ně vrham, mám tu několik „jetych“ banánů…
    recept mám uložený už strašně dlouho, ale ještě nebyla příležitost vyzkoušet, tak jsem zvědavá, jak se povedou

  19. Na to že jsem pekla poprvé (banánové s čokoládou )- moc se vydařily měla jsem z nich velikou radost . o víkendu budu dělat další variantu banánové s kakaem moje vnučka mi bude pomáhat

  20. Ahoj milé Muffinarium, tentokrát vyzkoušeno ze špaldové mouky a proteinu s kousky čokolady a jsou prostě k sežráníni. Dělám je jednou za ‚uherák‘, ale prostě nemaj chybu. Díky za Vaše stránky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *