Tramtadadá, je to tady. Slibovala jsem to dlouho, konečně jsem se odhodlala, sebrala síly a mezi dětským řevem, plínam a mlíkem jsem se vyhecovala k velkému bezlepkovému speciálu. Jupí! Mám tu pro vás samozřejmě recepty na muffiny bez lepku, ale také recept na domácí bezlepkový mix, z kterého upečete (skoro) všechno.
Co tu na vás čeká:
Vlastnoručně míchaná bezlepkové mouka směs
Základní bezlepkové muffiny
Další bezlepkové muffiny
Veganské bezlepkové muffiny
Bezlepkové banánové muffiny z kokosové mouky
Bezlepkové zázvorové muffiny
Mandlové sušenky
Bezlepkové vafle (někdy příště)
Ráda bych ale k tomu měla několik poznámek. Ač světem (a speciálně internetem) koluje hodně polopravd, mýtů a lží o lepku, dovolím si připojit jen pár poznámek:
- Nenabádám vás k bezlepkové dietě.
- Tyto recepty vznikly speciálně pro celiaky nebo jako zpestření pro obyčejné lepkožrouty.
- Lepek je součást naší stravy hodně dloho, lidí, kteří s ním mají opravdový problém (alergie, intolerance), je opravdu zlomek.
- Lepek je problém, protože ho konzumujeme hodně, ve špatné formě (zahuštění omáček, nekvalitní uzeniny atp.).
- Lepek je problém, protože např. pšenice je hojně stříkána pesticity, hlavně před sklizní, takže pokud nejste celiak a máte pocit, že vám pšenice nedělá dobře, zkuste bio variantu, celozrnné (bio) verze nebo jiné lepkové obiloviny, třeba ječná mouka je bezva.
- Jestli chcete snížit množství lepku ve stravě, přidejte na zelenině a základních potravinách, vyhněte se vysoce průmyslově upraveným „nejídlům”, nekonzumujte polotovary a hotová jídla. Prostě nejezte blbosti, ono se vám, pokud cítíte problém, uleví hlavně proto, že nahradíte tohle průmyslové nejídlo opravdovým jídlem. S lepkem jako takovým to má mnohdy pramálo co společného.